Kapitalen worden uitgegeven in dure oorden, elke overbodige verkwisting is razendsnel weg gerelativeerd. Het maakt niet uit, na een paar weken stopt die gekte vanzelf weer. Het is de vakantietraditie. Maanden geleden is er geboekt en al die tijd ziet de vakantieganger er naar uit om alle mogelijke en onmogelijke financiële, rationele en gevoelsmatige grenzen te verleggen. De thuisblijver vindt het gewoon absurd, hij heeft gelijk. Door de vakantieganger wordt deze uiteraard beticht van jaloezie, zo hoeft hij niet over zijn eigen idioterieën na te denken.

Onze vakantietraditie is in het leven geroepen om te relaxen. De ongekende stress die mensen zich op hals halen om van ontspanning te genieten kost hier en daar iemand de kop of het hart, maar ja, dat hoort erbij. Eigenlijk is het allemaal heel natuurlijk, vakantiegangers doen namelijk hetzelfde als de gnoes in Afrika. Die beesten halen de uitgestrekte weiden aan de overkant van de rivier vaak niet, omdat ze verdrinken of als krokodillenvoer het loodje leggen. Zo haalt menig mens zijn vakantiebestemming ook niet. Lachen toch, als je er nuchter over nadenkt. Wij kunnen dat wel, nadenken. Gnoes niet. Die springen traditiegetrouw in een levensgevaarlijke rivier terwijl er aan de kant waar ze staan ook heus nog wel “gnoeg” te eten is. Zij weten niet beter en horen te springen. Waarom doen vakantiegangers dan zoals gnoes springen ze elk jaar in de vakantietraditie? Simpelweg omdat het hoort.

Op weg naar genoeg redenen om te klagen, in het bijzonder over de prijzen die portemonnees laten rammelen en spijzen waarvan darmen zodanig gaan rommelen dat menig vulkaan jaloers zou zijn op de daaropvolgende uitbarsting, vervoeren vakantiegangers zich opeengepakt in de auto. Deze laat zich vol goede moed naar de snelweg rijden, om vervolgens aansluiting te vinden in de filepolonaise. Vakantiegangers gaan niet gelijk mokken, want dat hoort niet. De reis duurt nog lang, maar gelukkig weet niemand die tussen de wielen zit hoe lang nog precies.

Tussen twee slechte buien door – een gecreëerd door moeder natuur en een zelf gemaakte – sukkelt hij door. Op weg naar Luxemburg natuurlijk, om te tanken, want dat hoort. De vakantieganger lijdt graag, zodat hij het thuisfront na die paar weken weer meer waardeert. Hij kan zelfs geen afscheid nemen van het Hollandse fileleed, want als hij door kan rijden, zoekt hij vrijwillig de rij voor de pomp in Luxemburg op. Het vakantievoordeel van hooguit € 15,- op een tank brandstof wordt minstens dubbel uitgegeven aan lekkers in de shop. De prijs van de ergernis van het wachten, de vieze toiletten en de noodgedwongen heel ver weg geparkeerde auto laat zich niet in geld uitdrukken. Althans, zeker niet in positieve zin. Het eerste sterke verhaal voor de thuisblijvers zit wel in de spreekwoordelijke knip: “Zo hé, dat was mazzel. Het reed vlotjes door naar Luxemburg” (da’s ongelogen waar, want in de woonwijk thuis kon doorgereden worden) “en daar is een leuke cent bespaard (over de shop en de rest wordt met geen woord gerept) “dus al met al was het een goed begin van de vakantie!”

Het drama van niet ingelopen wandelschoenen, lekkende tenten, failliete hotels en sollicitaties naar echtscheidingen waar vakantie juist niet voor bedoeld is, laat ik achterwege. Ik houd het oppervlakkig want jij moet nog weg. Graag hoor ik van jou hoe je het hebt gehad!


Pauline

Talent voor tekst, taal en verhaal

20 reacties

Domicela · 14 juli 2005 op 20:08

[quote]Ik houd het oppervlakkig want jij moet nog weg[/quote]

Inderdaad. Volgende week dinsdag om precies te zijn. Met de auto, maanden geleden al geboekt en natuurlijk veels te duur. Wat dat betreft heb je helemaal gelijk. Wel veel foutjes voor jouw doen, mocht je willen weten welke ik heb opgespoord dan hoor ik het graag. En nee, dat is niet cynisch bedoeld … 😉 😉 😉

Ma3anne · 14 juli 2005 op 20:43

De luxe vakantiecultus is aan me voorbijgegaan in mijn leven. Ik geloof dat ik niks gemist heb als ik dit lees. 😀

Eddy Kielema · 14 juli 2005 op 21:13

[quote]Graag hoor ik van jou hoe je het hebt gehad![/quote]
Ik heb meteen mijn vakantie afgezegd na het lezen van deze column! 😉
Het is een column naar mijn hart. Vakantie is net als de auto, mobiele telefoon en mp3-speler een statussymbool. Hoe verder weg je gaat, hoe meer aanzien je denkt te krijgen van anderen. Of de vakantie nu wel of niet leuk is, doet er niet toe. Half Nederland trekt tegenwoordig door de meest onveilige plekken van Zuid-Amerika en is dan verbaasd dat ze beroofd worden… Tja…

Mosje · 14 juli 2005 op 21:21

Zei de vrouw die net terug is uit Italie. Wat mankeert er aan Leidschenhuppeldepup?
😛

Raindog · 14 juli 2005 op 21:22

Dit lijkt me een stiekeme uitnodiging.
Vakantie is lange tijd niet echt aan mij besteed geweest. Wel het vrij zijn, maar het reizen of in zuid-frankrijk weer uitladen van auto en caravan naast de buurman waar je die andere 50 weken van het jaar ook al naast bivakkeert is mij altijd voorbij gegaan. Deze column nodigt niet echt uit om het alsnog te gaan ontdekken. Benieuwd wat je d’r zelf van gaat maken. Horen we dat dan ook?

😉

KawaSutra · 14 juli 2005 op 21:32

[quote]….en spijzen waarvan darmen zodanig gaan rommelen dat menig vulkaan jaloers zou zijn op de daaropvolgende uitbarsting….[/quote]
Leuke klaagzang WB.
Ik heb veel gezien van de wereld (nou ja 😕 ) maar altijd op de meest primitieve manier; nl. de motorfiets. Je kan niet te veel meenemen en je maakt altijd van alles mee. Een betere vakantie kan ik me niet wensen, ik zie er dan ook reikhalsend naar uit. Dit jaar maar even fantaseren in de achtertuin.

emaessen · 14 juli 2005 op 21:36

Om vakanties draai ik net zo min heen als andere dingen. Praag is van de toeristen, maar daar heb ik in mei met plezier aan meegewerkt. Het is nog steeds een prachtige sprookjesachtige stad. Ondanks die eerste trip samen hebben we nog steeds verkering.

Bakema_NL · 14 juli 2005 op 21:46

Ik geef ongeveer net zoveel om vakantie als om een auto……niet dus. Een auto heb en hoef ik niet en vakantie vind ik best leuk als ik “er” ben, maar het hoeft van mij niet. Iedereen maar zeiken over Turken, maar intussen wel vakantieland nr. 2…….tja. Thuis vermaak ik me ook opperbest en dan houd ik nog geld over voor enorm veel andere leuke dingen. En Nederland heeft ook genoeg te bieden, veel mensen zouden toch eerst het eigen land eens moeten verkennen, ik heb me samen met vrouw en kind toch al op menig leuk plekje Nederland vermaakt moet ik zeggen.

bert · 14 juli 2005 op 21:47

Ach, als de financien het toelaten kan het best leuk zijn om met het hele gezin op vakantie te gaan. Echt een “buitenland” vakantie hebben we twee keer met alle kinderen gedaan, en daar hebben we samen hele leuke herinneringen aan.
Thuis blijven en van hetzelfde geld of iets minder het hele jaar door lekker eten, een keer naar de kroeg, een weekendje weg etc. kan ons net zo goed plezieren.
Op dit moment kosten de studerende kinderen best wel veel geld, laten we daar eerlijk over zijn.

Leuke column WB. Ben wel heel benieuwd hoe jij de zomer doorkomt!! 🙂

KingArthur · 14 juli 2005 op 22:36

Voor mij is een dag vrij zijn al vakantie. Ik herken ook wel elementen van je omschreven vakantie”leed”. Maar ach, dat geef een vakantie juist ook charme. Andere dingen die je beschrijft zijn ook makkelijk te mijden. Probeer eens af te wijken van de geeikte snelweg op weg naar je bestemming, zou ik zo zeggen.

@ Mosje: Leidschenhuppeldepub? Het schijnt er op Purmerend te lijken 🙂

WritersBlocq · 14 juli 2005 op 22:37

Hoi allemaal! Ik vind het lachen dat jullie allemaal een bepaalde film afdraaien na deze column, ik lees heel veel herkenbaarheid! Het is mijn 1e column, geschreven voordat ik lid werd van CX. Hij hangt al een jaar op de wc-deur en op verzoek van een paar vrienden die hier regelmatig komen ‘zeiken’ en net zolang wegblijven als dat ze iets anders zitten te doen 😉 heb ik hem dit jaar ingestuurd. Een verzoek-column dus!
[quote]Wel veel foutjes voor jouw doen, mocht je willen weten welke ik heb opgespoord dan hoor ik het graag. [/quote] Nee, het is niet nodig Mila, ik weet ze zelf ook wel op te sporen. Maar juist dit schrijfsel waar ik zo blij mee was, mag er ook zijn een jaar na dato. Net als de meeste andere schrijfsels, kijk allemaal maar eens in je eigen profielen.
O ja, wat IK ga doen? Tanken en kankeren in Luxemburg natuurlijk 😀 😀 😀 (of met het vliegtuig weg… of niets doen… dat lees je vanzelf wel ;-))
Groetjes, Pauline.

sally · 14 juli 2005 op 23:30

Goed dat die vrienden “gezeikt” hebben dat je de column op moest sturen.
Veel herkenbaarheid. En toch trap ik er elk jaar weer in.
Vooral altijd heerlijk om weer
thuis te komen. 😉

Li · 15 juli 2005 op 01:10

Verbouwing, studerende kids, kortom de centjes raken op. Dit jaar geen kampeervakantie voor de familie Li. Maar gezien de inzendingen zijn we niet de enige thuisblijvers en blijven er veel oude en nieuwe columnX-ers thuis dit jaar.

Li

Kees Schilder · 15 juli 2005 op 08:07

Ben het met Bakema eens.De beste vakantie is trouwens werken 😀
Goed geschreven

Louise · 15 juli 2005 op 09:06

Wij blijven ook thuis en mochten we er alsnog vreselijk de balen van krijgen, verzinnen we ter plekke wel iets.
Inderdaad een heel wat andere column dan ik van je gewend ben 😉

Dees · 15 juli 2005 op 09:07

De beste vakantie is zonder een rooie duit op zak er een tijd tussenuit. Volgens mij zit de truc van vakantie em in de ongebaande paden bewandelen, je horloge te vermorzelen en de dag te nemen ‘as is’. Mja, kwestie van smaak he…

Erg leuke column trouwens. 😀

klungel · 15 juli 2005 op 09:42

Mijn vacantie begint altijd bij de voordeur en houd pas op als we weer thuis zijn en heeft altijd een vage bestemming. Beslissingen worden per minuut genomen.
Voor mijn werk zit ik wel eens in een hotel in een warm en ver land en dat kan mij niet bekoren. Kamperen is dus in een of andere vorm voor onze familie de beste ontspanning.

Erg leuk stukje, met plezier gelezen en voor mij dus niet herkenbaar 😀

champagne · 15 juli 2005 op 09:45

[quote]Inderdaad een heel wat andere column dan ik van je gewend ben[/quote] Dat was ook hetgeen ik dacht toen ik hem las.Wel leuk geschreven hoor.

Veeeel nadelen, weinig voordelen…ik heb het meestal toch anders ervaren, bij mij zit de stress meer vooraf met alles wat er moet gebeuren voordat we weg kunnen.
Ik blijf dit jaar in ons eigen land, en ga kamperen met mijn kinderen. Bij mooi weer is dat eigen landje zo slecht nog niet. Hoewel ik zelf wel de buitenlandse ‘sfeer’ kan missen, pittoreske dorpjes, ander landschao, andere gewoonten, ander eten. Misschien ga ik in het najaar mijn kans nog pakken…zonder kids 😉

Troy · 15 juli 2005 op 17:12

Kan me volledig in deze column vinden. Ik sluit me dan ook aan bij Raindog. Voor mij liever geen vakantie (wel veel vrije dagen a.j.b.;-)).

pepe · 16 juli 2005 op 07:02

Goeie timing deze column en zeker niet slecht voor je allereerste 😉

Gepikt van Dees:
[quote]Volgens mij zit de truc van vakantie em in de ongebaande paden bewandelen, je horloge te vermorzelen en de dag te nemen ‘as is’. Mja, kwestie van smaak he…[/quote]

Zelfs een verdwaald uitstapje naar Belgie is al super gaaf! Ik denk dat we een beetje een gelijkende smaak hebben Dees!

Wij gaan wel weg dit jaar, maar wanneer en waarheen? Een beetje inpakken (veel hebben we niet nodig) en ons neus achterna, richting het oosten, verder niets plannen. Het komt zo het komt, heerlijk genieten dus! 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder