Ongeveer is bijna alles dat er toe doet. Daar hoor ik dan zelf dus ook bij. Dat is een haast troostvolle gedachte voor mij. Ik ga hem dan ook na nieuwjaar uitdragen. Aan vrienden, familie, collega’s en zij die luisteren. Want daar begint alle waarneming en ervaring mee. Het zien en inzien komt pas veel later. Daar is een leven lang ervaring voor nodig. Niets fijner dan een koestering in iemands gedachten. Voor jongeren onder ons ietwat moeilijk te behappen. Die tellen, rekenen liever in bits en likes. Maar aan volgers heb ik een broertje dood. Aansporen is leuker dan ontsporen is mijn idee. Van early adapten wordt een mens niet veel wijzer. Misschien stijg je wat in aanzien bij buren. Hadden die niet een grote zwarte Mercedes Benz. Zo ouderwets vergeleken met een gladde witte Tesla.

Ongeveer is bijna alles wat er toe doet. Oorlogen die bijna op instorten staan als voorbeeld. Waar hebben we het dan in godsnaam over. Vluchtelingen die hart en huis niet weten vinden. Jongeren die nieuwe liefdes thuis op bank ontdekken. Met mam en pap ernaast bij een tv-diner. Zwervers die van kou kont niet kunnen krabben. Banken die ondanks de crisis nooit zullen omvallen. En het voetvolk maar stampen stoempen op werk. Koeien gemolken, hooi van het land, verloren energie. Windmolens om te bevechten, zonnepanelen om te bakken. En dan kunst die niet welig kan tieren. Doeken, verf, kwasten, inkt, bakstenen alles raakt op. Onbetaalbare materialen die we in ons hoofd bedenken. Ongewis en ongeveer, onbeduidend en onwelvoeglijk, ons leven. Ik zou er haast geen stuiver voor geven.

Alles uitgedrukt, uitgekakt en uitgepoept in gouden dukaten. Dat is de nieuwe armoede in onze staat. Money makes world go round, it never stops. Het dood de liefde, dat wat niet telt. Liefde die niets kost, wat moet je ermee? Niet te vertalen in euro, aandeel of belastingvoordeel. Maar het stemt gelukkig tot in het oneindige. En ronder dan cirkels van geld en gedachten. Laat ons in jaren die resten liefde koesteren. Het kan groeien op ruggen en in buidels. Spaar het niet, geef het uit en deel. Het stilt de honger gratis en voor niets. Het stopt oorlog in hart, hoofd en ledematen. En nog veel belangrijker, het zorgt voor nageslacht. We geven deze wereld niet af aan gekken. We volgen niet, we leiden, naar beter bestaan.

Categorieën: Diversen

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

1 reactie

Nummer 22 · 23 januari 2023 op 14:42

Mien, mooi geschreven. De armoede is het collectie geestelijk onvermogen om de het eigen gelijk als een eigen waarheid te blijven zien en horen bevestigd door gelijkgestemden. Het zindelijk (er) denken is verdwenen in ons land. Nee, laat ik het een beetje positiever schrijven ‘……. bijna verdwenen…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder