Als je niet tegen je verlies kunt, moet je je niet met sport bezighouden, Louis! Je hebt je schandelijk misdragen nadat je club twee keer achter elkaar van Groningen had verloren. De opmerking dat “de Groningen-trainer wel heel tevreden moest zijn omdat de bal gewoon het doel in was gerold” is de allerkinderachtigste opmerking die ik ooit uit de mond van een falende voetbaltrainer heb kunnen optekenen. Want dat ben je, Louis: een falende voetbaltrainer. Ik wist niet wat ik zag. Een tafeltje met jou daarachter, samen met je Groningse collega. AZ had wéér verloren. Sodemieters, Louis, wat keek jij zuur. Groningen had volkomen onverdiend gewonnen, want AZ was veruit de betere ploeg. Je sprak de raadselachtige woorden “En de beste ploeg is niet altijd de winnende ploeg”. Ben ik nou zo slim, of ben jij nou zo stom, Louis? Voetbal is een heel eenvoudig spelletje. De bedoeling is, zo vaak mogelijk de bal in het doel van de tegenstander te krijgen, en daarbij te zorgen dat je tegenstander zo weinig mogelijk ballen in jouw doel kan schieten. De ploeg die per wedstrijd de meeste doelpunten scoort heeft deze zeer eenvoudige regel het meest succesvol toegepast. Daarmee is de winnende ploeg dus de beste. Groningen is dus beter dan AZ. Want ze hebben gewonnen. Ingewikkelder is het niet, Louis!

Geblaat over een ‘onverdiende’ nederlaag is dus echt onzin. Wartaal uit de bek van iemand die niet tegen zijn verlies kan. De bal rolt niet zomaar in het doel, Louis. Als Groninger voetballers de bal niet op het juiste moment en in de juiste richting hadden geschoten, en als jouw spelers of keeper niet hadden verzuimd om die ballen tegen te houden, waren er geen doelpunten geweest. Je hebt gewoon. In totaal met drie doelpunten verschil.

Dus wat hebben we vandaag geleerd, Louis? Je verliest dus alleen maar als de andere ploeg meer doelpunten maakt dan jouw ploeg. En als jouw ploeg minder doelpunten maakt dan de tegenstander, kunnen er drie dingen aan de hand zijn. Of er zijn te weinig goede spelers, of de wedstrijd wordt geleid door een visueel of verstandelijk gehandicapte scheidsrechter, of de ploeg wordt geleid door een te slechte Louis. En de verliezende club is dus de slechtste, of in het gunstigste geval de minst goede.

Leer je het nou nooit? Gewoon af en toe je smoel houden, Louis! Bij AJAX ben je er ook al volkomen terecht met pek en veren de Arena uitgetrapt, en nu vreet je genadebrood bij het sportieve speeltje van woekerbankier Scheringa. Zie ook de briljante column van Dees: [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=4558]Villeen[/url]. Hoe haal je het in je harses om met jouw belachelijke uitspraken je collega zo te schofferen! Ik vind het een hele prestatie dat het hem is gelukt, om niet meteen in lachen uit te barsten, Louis. En pas maar op, want door jouw gemekker denken steeds meer mensen dat AZ staat voor ‘Altijd Zeiken’.

Al eerder pleitte ik voor een voetbalgerelateerde literatuurprijs. Mag ik nu zelf eens een gooi naar deze felbegeerde onderscheiding doen? Komt ‘ie:

“Ik sloop hem helemaal,
die boerenlul Van Gaal”


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

4 reacties

Ma3anne · 2 mei 2006 op 09:54

[quote]Je hebt gewoon.[/quote]
Het woordje verloren verloren? 😛

Mosje · 2 mei 2006 op 16:41

Een hele column voor Van Gaal, ik zou het bij een grafschrift laten.

hier ligt Louis van Gaal
nou ja ligt, hij staat voor paal

Chantal · 2 mei 2006 op 22:43

Tja… trieste vertoning was dat van Louis… lachwekkend ook. Goede column!

Prlwytskovsky · 3 mei 2006 op 18:40

Met alle respect voor je verhaal maar ik hou niet van voetballen en kan wel tegen mijn verlies waarbij ik toch op een bepaald moment van sport hou en beoefen: denksport!
Snedig beschreven. 😉

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder