[i]Waarom kreeg ik geen kus van je?[/i]

Ai, daar begint het al. Afgedwongen sentiment. “Houd je nog wel van me?” roept als onvermijdelijk kniereflex het antwoord: “heb ik ooit van je gehouden dan?” op. En dat is niet met de intentie te kwetsen, echt niet. Het is volautomatisch verzet tegen het dwingen in zaken die organisch groeiende zo vreselijk veel leuker zijn. Uit de mens gesleurde liefde is geen liefde.

Want. Een spontaan uit de tenen opborrelende liefdesbetuiging kan een hele week regen omtoveren tot een langdurige zonsopgang ergens aanschouwd vanaf een mooi, onontdekt achteraf plekje langs de oevers van de Mississippi, waar het silhouet van een neger zich aftekent tegen de kleuren van de herboren zon. Een volmaakt getekend silhouet, dat met een stem als een gospelklok, Otis Redding’s [i]Sittin’ on the dock of the bay[/i] afrondt om, na een halve minuut van perfect niets, over te schakelen op een zuivere, akoestische versie van Marvin Gaye’s [i]Sunny[/i].

En stel dat je die vraag toch stelt en na die vraag een antwoord krijgt dat klinkt als “uhuh”, en die kans is vrij groot, dan heb je daar toch niks aan? Sterker nog, als je onzeker van aard bent, geeft “uhuh” je gegarandeerd een enkeltje hel.

Maar “uhuh” is waar je zelf om hebt gevraagd. “Uhuh” is het Zwitserland onder de antwoorden en Zwitserland is [i]the only way to go[/i] als de buurlanden vol mijnen liggen. En zo werkt die vraag. Je hebt je geliefde met die vraag zojuist naar Zwitserland gedwongen! En jezelf naar de hel. Terwijl je samen een kans had op New Orleans.

Barbaar!

Het kan allemaal zo simpel mooi zijn als het zomaar is, zomaar omdat het gebeurt, gezegd wordt, zomaar omdat het er is…

Dus nee, ik heb er goed over nagedacht en om het simpel te houden wordt die kus niet nageleverd, het is echt beter van niet…

Categorieën: Mannen & Vrouwen

15 reacties

SIMBA · 29 juli 2008 op 08:52

Héél erg mooi Dees, teveel moois om te quoten dus daarom een SPONTANE :kus: voor het geheel!

arta · 29 juli 2008 op 09:44

Zó bijzonder hoe je één zin zo raak kunt ontrafelen.
Sfeerplaatje, humor en psychologie gaan moeiteloos in elkaar over.
Heel erg mooi geschreven!

Enne…vooruit dan maar, geen kus, maar van mij een SPONTAAN kneepje in de bil:-D

Dees · 29 juli 2008 op 11:20

Oew ladies, krijg er rooie konen van 😀

Hoor alleen geen Otis / Marvin, slechts Alphabeat met uitzicht op de contouren van een stoffige kantoorplant… 😀

Mosje · 29 juli 2008 op 12:12

De Kus

Wil je mij hebben?
Vroeg de kus
Alleen als je echt bent
Was het antwoord
Dat ben ik
Zei de kus
En gaf zich helemaal over

Troy · 29 juli 2008 op 18:13

Ik moet zeggen dat ik het altijd weer prettig vind om jou hier op de pagina te treffen. Mooie filosofisch getinte column. Je teksten dragen altijd iets van een ‘Dees-stempel’, als ik het zo kan zeggen, maar zijn ook telkens weer verrassend. Knap.

WritersBlocq · 29 juli 2008 op 22:22

Het gebeurt niet vaak, dat je een èchte column leest op CX, maar dit is er eentje.

Fijn om jou ook weer zo te lezen, het doet mij onwijs denken aan je ‘Nachtboekfragment’, die voor mij samen met deze ‘uhuh’ bij mij superlekker blijven hangen. Toppie!

Nimrod1979 · 30 juli 2008 op 07:51

Heel intelligent geschreven én gewoon waar!

KawaSutra · 31 juli 2008 op 01:45

Het leest als een knellende omhelzing. Want je hebt natuurlijk gelijk.

Dees · 31 juli 2008 op 08:58

Zenk joe… Wat ik wel opvallend vind, is dat niemand het dubbele eruit haalt (m.n. in de laatste zin), want die ik is ook wel lekker in de weer met slakken en zout en maakt het er ook niet spontaner op… Maar goed, dan heb ik het niet goed genoeg geschreven. Dank jullie wel voor de reacties!

Ma3anne · 31 juli 2008 op 09:50

[quote]Uit de mens gesleurde liefde is geen liefde.[/quote]

Door de beelden die je schildert wordt het contrast tussen wat is en had kunnen zijn bijna benauwend. Prachtig!

KingArthur · 31 juli 2008 op 10:24

Als je de titel hardop leest krijg je het tegenovergestelde van wat je hier beschrijft. Een lastig dilemma maar wel waar wat je hier schrijft. Volledige overgave aan spontaniteit is de enige echte manier.

Teunis · 31 juli 2008 op 13:48

[quote]het silhouet van een neger zich [/quote]

uh…and also, Dude, Negro is not the preferred, uh… African-American. Please.

Mooi verhaal. Maar ik kan me als man natuurlijk wel voorstellen dat het hoogst libido-dodend is, die vrouwen die elk woord op een goudschaaltje wegen. Hoeveel keer wordt daardoor niet Orleans gemist en overgeboekt naar Zwitserland?

Greetz Teunis

Dees · 31 juli 2008 op 14:51

In “Oh Brother Where Art Thou” (ook Coen Brothers), zit overigens ook een meesterlijke rol voor John Goodman, ‘we’re gonna hang ourselves a negro’. Maar goed ik dwaal af. Jij zag het dubbele dus wel, al vraag ik me erg af waarom je de ‘ik’ meteen de vrouwenrol toebedeelt (zie ook mijn avatar :-D)

Teunis · 31 juli 2008 op 21:25

Volgens mij heeft dat te maken met de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen. Hoe de hersenen werken. Volgens mij is een man gewoon niet in staat meerdere denkprocessen tegelijk te hebben. Zelf ben ik in ieder geval nog nooit een man tegen gekomen die dat in zich heeft. Misschien heeft dat er meer mee te maken. Dus er zullen inderdaad wel een paar van die huilebalken rondlopen. A bunch of crybabies. Nihilists.

Dees · 1 augustus 2008 op 21:34

Crybabies zijn overigens niet zo gender-specific geloof ik… Nihilisten ook al niet trouwens. Thx voor je reacties 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder