Generaal Videla komt niet op de koninklijke bruiloften als we de kranten mogen geloven komt Mandela wel,hoewel ze bij het ANC natuurlijk ook niet altijd vandie lieverdjes zijn geweest. Het verschil is dat Mandela vocht voor de goede zaak en Videla deed dat niet. Althans dat vinden wij, het Nederlandse volk in overgrote meerderheid en met grote stelligheid. De waarheid zou wel eens iets complexer kunnen zijn dan wij willen aanvaarden. Zo deden -en doen- Nederlandse bedrijven zaken met verderfelijke regimes, en heeft bijvoorbeeld vadertje Drees ook het een en ander uitgevreten tijdens de politionele acties. De uiterste consequenties van dergelijke discrepanties in onze collectieve verontwaardiging wil niemand echter trekken. Hand in eigen boezem; geen foute handel meer bedrijven, minder welvaart, excuses aan Indonesië, maar wel opkomen voor de belangen van de Molukkers. Drees zou niet naar de bruiloft van zijn dochter hebben gemogen etc. Juist omdat we dat allemaal niet willen komen we met half bakken polderoplossingen om ons dwaze politiek correcte geweten te sussen. De prins van Oranje mag wel trouwen met Maxima, maar haar vader mag niet op de bruiloft komen.

De realiteit overtreft hier de boze sprookjes uit mijn kinderjaren. Men kan in gemoede iemand zoiets niet aandoen. Het zal altijd een pijnlijke herinnering blijven. Hoewel het blijde nieuws is, mijn lieve landgenoten dat het goede uiteindelijk toch overwint – hoewel ook ditdiscutabel is-. Zo is in Argentinië de democratie hersteld en in Zuid-Afrika de apartheid verdreven. De democraten hebben echter de kas geplunderd en aan de wijsheid van mensen als Mbeki (uitspraken over aids) en Mubabe (onteigeningen) kan men oprecht twijfelen.

Hoe het ook zij; belangrijk is de dag van morgen. Blijven de Argentijnse militairen in de kazernes?Hebben de blanke boeren nog recht van leven? Komt er vrede op de Molukken? Laten we allen in de spiegel kijken naar de balk in onze eigen ogen, en -inclusief de koninklijke familie zelf- kiezen voor het licht van de redelijkheid en vergevingsgezind vooruit kijken, opdat wij mogen worden als onze eregast Nelson Mandela wiens naam onsterfelijk is onder de sterren. Dit in tegenstelling tot ’t dictatortje Videla.

Categorieën: Maatschappij

1 reactie

gast · 17 januari 2003 op 11:33

[email]vinbary@yahoo.co.uk[/email]
wel aardig hoor, maar wat een geslijm, en zo gedateerd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder