Ik -19 jaar- word volwassen. Ik begin langzaam van een altijd vrolijke puber een “serieuze” volwassene te worden. En dit proces is een stuk ingrijpender dan dat ik me van tevoren had kunnen voorstellen. Ik geloof dat ik zelfs een beetje moeite heb met het volwassen worden, vooral in deze “Sinterklaasperiode”… Kun je je nog herinneren hoe het vroeger was? Vanaf het moment dat de Intertoys-, Bart Smit- en Blokkerboekjes op de deurmat vielen was je twee maanden lang met niets anders bezig dan het Sinterklaasfeest! Kleurplaten kleuren, verlanglijstjes maken, je schoen zetten, brieven schrijven aan Sinterklaas, cadeautjes uitzoeken voor pakjesavond, wortels schillen voor “Americo”, pepernoten eten en noem maar op! Om nog maar niet te spreken van de enorme berg cadeautjes die je op 5 december kreeg! Die sfeer, die spanning, die vrolijkheid… wat mis ik die dingen!

Tegenwoordig bestaat Sinterklaas voor mij uit niets anders dan me twee maanden lang zorgen maken over waar ik [i]in godsnaam[/i] het geld vandaan moet halen om pakjesavond te bekostigen. En dan heb ik het nog niet eens over het probleem hoe je voor iedereen een origineel cadeau moet bedenken. Tja, tijden veranderen… Tegenwoordig ben [i]jij[/i] degene die voor Sinterklaas moet spelen. Ondertussen ben je er namelijk achter gekomen dat je acht jaar lang bedrogen bent door je ouders, je bent erachter gekomen wat het Sinterklaasfeest [i]werkelijk[/i] inhoudt. Niks sfeer, niks spanning, niks vrolijkheid! Alleen maar moedeloos door het winkelcentrum dwalen en je afvragen hoe je met die laatste tien euro nog een cadeau voor je moeder, je broer [i]en[/i] je oom Kees kunt kopen.

Aan de andere kant heeft het natuurlijk ook z’n voordelen om volwassen te worden. Zelf bepalen hoe laat je naar bed gaat, zelf bepalen hoeveel zakken chips en pakken koekjes je op een dag eet, tot hoe laat je op zaterdag- [i]en[/i] op donderdagavond gaat stappen, hoe laat je op zondagmorgen uit je nest komt, zelf bepalen hoe vaak per week je Mc Donalds bezoekt, je eigen vriendjes uitzoeken (en niet meer verplicht uit hoeven gaan met die (volgens je moeder dan) o zo leuke (en zeer pukkelige) buurjongen), niet meer huilend naar vriendinnen hoeven bellen omdat je 2 gram bent aangekomen en je nu net een varken lijkt, leraren die je opeens als hun gelijke behandelen (nou ik erover nadenk, weet ik ineens niet zo zeker meer of dat wel iets positiefs is, een gelijke van een leraar zijn…), niet meer verplicht naar familiefeestjes hoeven gaan (“sorry mam, werken!”), niet meer uren voor de spiegel hoeven te staan om je af te vragen of dat truitje nog wel [i]kan[/i], school en leren [i]leuk[/i] gaan vinden en dus niet meer elke dag met tegenzin naar school hoeven gaan, erachter komen dat gezonde salades net zo lekker kunnen zijn als een vette hap, erachter komen dat je vader en moeder het zo slecht nog niet gedaan hebben met jouw opvoeding, ook die nerd aardig mogen vinden zonder dat de hele klas je uitlacht en……..

Hmm, nou ik erover nadenk is het misschien zo slecht nog niet om volwassen te worden… Nee, hoe leuk het Sinterklaasfeest ook is, voor geen goud zou ik meer de halve dag op de schooltoiletten door willen brengen om te kijken of mijn camouflagepoeder die megapukkel nog wel verbergt!

Reacties (positieve en negatieve) zijn van harte welkom, want mijn doel is om mijn columns te verbeteren! Dus heb je kritiek, tips, of zie je spelfouten, stijlfouten enz. laat het me a.j.b. weten! Ook als je iets positiefs te melden hebt, zou ik het graag weten, dan weet ik wat ik goed doe namelijk. Alvast bedankt!

B

Categorieën: Maatschappij

10 reacties

Martijn · 17 november 2003 op 08:20

Beste B,

‘B’, als in: [i][b][size=large]B[/size][/b][/i] estaat er dan ook een [url=http://www.examedia.nl/columnx/userinfo.php?uid=203]profiel[/url] waar je [b]wat[/b] gegevens kan invullen?

Ik -29 jaar- word nooit echt volwassen, tenminste dat hoop ik.
Jouw stukje is herkenbaar, ook voor mij.

[i][b][size=xx-small] ‘Kun je je nog herinneren hoe het vroeger was? Vanaf het moment dat de Intertoys-, Bart Smit- en Blokkerboekjes op de deurmat vielen was je twee maanden lang met niets anders bezig dan het Sinterklaasfeest!’ [/size][/i][/b]

Dat zijn herkenningspunten! Appelleren aan de ‘goede oude tijd’ doet het vaak goed. (voor mij tenminste)

Een kleine tip:
Tijd is een prima leermeester; het probleem is alleen dat hij zijn leerlingen doodt.

M.a.w. Blijf schrijven en kijken naar de aardkloot als of je negentien bent en blijft.
Dus ook over 10, 20, 30 jaar!!

Groet Martijn 😀

Ps.
Naast ‘positieve en negatieve’ kritiek is er nog een vorm: opbouwende kritiek…
Een goede start ‘B’

Sarcasme · 17 november 2003 op 11:22

Het begint er op te lijken!

Heel leuk zijn de voorbeelden waarin je verwijst naar je “zorgeloze” jeugd…;)

1 Tip van een mede-“groentje” probeer in je slot zin al het voorgaande op zijn kop te zetten…

Wil je weten hoe? ik verwijs door naar enkele van mijn columnns!

gaat de goede kant op../. succes!!!

viking · 17 november 2003 op 14:34

Tip! Loop bij tijd en wijle eens een speelgoedwinkel binnen en verlekker je niet alleen aan de goede herinneringen die speelgoed bij je oproept (als het dat doet) maar koop eens iets wat je gewoon leuk vindt…

Groot kind van 38.

deZwarteRidder · 17 november 2003 op 15:12

Wat is wijsheid en wie zijn wij om te oordelen??maar……..Inderdaad B….B…Wie wat is B??
even een beschaafde manier van voorstellen dan kunnen we elkaar in de ogen kijken (figuurlijk).
Maar goed… je column leest “lekker” en je herkent de gevoelens die je beschrijft. Ik begrijp dat je een meisje bent….sorry vrouw 😉
dat maakt de inleving in je column wat tastbaarder als je weet of het uit mannelijk of vrouwelijk oogpunt is geschreven..maar goed…VOORAL DOORGAAN!!
Rich@Rd

pepe · 17 november 2003 op 19:35

Leuke column, maarruh een vrolijke puber kan toch ook een vrolijke volwassene worden… en vooral blijven natuurlijk:-) .
En ja Viking, het blijft leuk, dat kind zijn… onder het mom van oppassen kan ik nog eens lekker meespelen met de hele kleintjes. Dan dweil ik over de vloer met legoblokjes, auto’tjes enz. 😀
Achtendertig is toch nog piepJONG!!

En B zal zich vast nog wel verder voorstellen… als nieuweling is het even wennen hoe alles hier in zijn werk gaat.. 😉

Maurits · 17 november 2003 op 19:39

Beste B, Als je her en der op columnx wat columns gelezen hebt ben je er inmiddels achter dat ze, in elk opzicht, zeer uiteenlopend zijn. Je zal zelf moeten bepalen welke ‘kritiek’ je ter harte neemt en welke je naast je neer legt. Ik denk dat je in de basis prima bezig bent. Ik zou de wendingen in je stukje iets verrassender proberen op te dienen. En misschien je conclusie (dat volwassenheid best goed is) ook relativeren. Zorg dat je weet wat je met je column wilt bereiken. Wil je alleen je eigen hebben en houwen aan de lezer prijsgeven of wil je hem prikkelen? Ik heb een voorkeur voor het laatste, maar dat is mijn stijl.

B · 18 november 2003 op 10:25

Hoi!! Allemaal heel erg bedankt voor jullie reacties! Het zijn zeer goede tips en ik zal er zeker wat mee doen!

Dan wat over mezelf: Mijn naam is Boukje en ik ben dus 19 jaar. En inderdaad, ik ben een meisje/vrouw. Ik zit nog op de middelbare school (ben 2 keer blijven zitten.. hier zal vast ook nog wel een column over verschijnen!) Ik zit nu in het laatste jaar van mijn vwo, volgend jaar wil ik op de universiteit van Nijmegen communicatiewetenschap gaan studeren.

Ik heb het trouwens erg druk op school nu, dus helaas maar heel erg weinig tijd om een column te schrijven 🙁 Ik zal denk ik niet aan zo’n hoge frequentie komen als jullie wat betreft het schrijven van columns!

Mijn hobby’s zijn (sinds kort) columns schrijven, winkelen, sieraden maken, films kijken en binnenkort ga ik squashen dus dat wordt ook een nieuwe hobby van mij!

Tja, ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik nog meer over mezelf kan vertellen, maar als iemand nog iets over me wilt weten: plaats een reactie met een vraag en ik zal antwoord geven!

Nogmaals heel erg bedankt voor jullie reacties!

Liefs Boukje

deZwarteRidder · 18 november 2003 op 14:58

Dank je wel Baukje en welkom….
Veel succes met je studie en met de volgende column..go …go.go.. girly!!
Rich@rd

Kees Schilder · 18 november 2003 op 21:42

voor een column zijn geen regels.een column is een column en soms komt het goed over en soms niet.
Goeie column, deze
groet

Ab · 18 november 2003 op 23:09

Hoi B goede column je gevoelens goed verwoord,blijf zo doorgaan. En wat bedreft je vraag over stijlfouten en spelling, trek je daar niets van aan doe ik ook niet.Want er zijn altijd mensen die overlopen van arogantie, kijk maar naar de reactie van Sarcasme.Met het advies kijk eens naar mijn colmn hoe goed ik het doe.Ga gewoon op je eigen manier door.Trouwens welkom. AB

Geef een reactie

Avatar plaatshouder