Als je een stuk schrijft over de taalfouten van anderen, vooral als die taal niet je moerstaal is, moet je dan wel héél voorzichtig zijn.

Maar ik hou het niet langer vol. Ik kan er gewoon niet tegen! Als je een idee, een standpunt, een verhaal aan de man wilt brengen, hoor je dat toch voor zover mogelijk zonder fouten te doen? Ik wil het verhaal, het standpunt, het idee lezen, en niet afgeleid worden door allerlei stomme taal- , spel- en grammaticafouten!!!

Kijk naar die stomme Engelsman! Hoe heeft hij in Godsnaam het lef om ons te bekritiseren over taalfouten? Ik zal je vertellen. Het heeft niets te maken met lef of het feit dat ik niet in Nederland geboren ben en pas op latere leeftijd die taal heb geleerd. Ik heb in ieder geval de moeite gedaan om het goed te leren, dus ik vraag me af waarom mensen van wie het hun moederstaal wel is, het alleen kunnen schrijven als een kind van 6 jaar. Zo erg is het soms wel.

En ik laat mijn stukken altijd controleren door iemand die wel in Nederland geboren is. Zo arrogant ben ik ook weer niet.

Maar boos ben ik wel. Godverdomme, als je ons een mooi, interessant of uitdagend verhaal wilt vertellen, ten minste ervoor zorgen dat deze kinderlijke fouten er niet in zitten, wat dat vind ik niet leesbaar!

En het is ook een hele slechte reclame voor Nederland en deze site. Volgens mij moet de redactie een andere naam voor zichzelf kiezen, want alles wordt toegelaten zonder kritiek of verbetering – dat is geen redactie. Soms vraag ik me af of ze alleen naar die stukken kijken om bepaalde dingen uit te halen zoals racisme, pedofilie enzo, en geven helemaal niet om de Nederlandse taal. Ik heb de neiging om een stuk te schrijven over hoeveel Nelson Mandela gehaat wordt over de hele wereld, alleen om te zien of het toegelaten wordt… (voor alle duidelijkheid: ik vind Mandela een held.)

Dat kan niet. En mochten de “redactie” daar geen tijd voor hebben, laten jullie schrijvers alsjeblieft jullie stukken controleren door een vriend of vriendin, al is het alleen om oliedomme fouten eruit te halen.

Categorieën: Diversen

20 reacties

Quinn · 18 augustus 2007 op 17:05

Amen 😀 Je klinkt wel erg boos, maar ik ben het wel met je eens. De een is beter in taal dan de ander, daar is niets mis mee. En ik zou dyslectische mensen ook willen aanmoedigen om zeker in te blijven sturen! Maar laat dan inderdaad wel even de spellingscontrole van je tekstverwerkingsprogramma of het kritische oog van je buurman/-vrouw er overheen gaan.

Dat gezegd hebbende: ik heb nog altijd liever mensen die leuk en creatief kunnen schrijven, maar met wat fouten, dan mensen die foutloos en tegelijkertijd ook zoutloos schrijven.

Troy · 18 augustus 2007 op 17:24

Quinn: [quote]Dat gezegd hebbende: ik heb nog altijd liever mensen die leuk en creatief kunnen schrijven, maar met wat fouten, dan mensen die foutloos en tegelijkertijd ook zoutloos schrijven.[/quote]

Helemaal mee eens!

En wat betreft de column…ik ben het deels wel met je eens maar toch vind ik dit meer een geval van ‘café topic’. Ik ben persoonlijk erg blij met hoe goed en snel de redactie te werk gaat. Het is al zo vaak voorgekomen dat ik weer eens foutjes in één van mijn reeds opgestuurde columns tegenkwam, vlug de redactie mailde en binnen no-time weer een mailtje van ze terugkreeg dat ze de boel herzien hadden. Prima werk!

De redactie kan niet de verantwoordelijkheid op zich nemen van iedereen die lukraak besluit een column op te sturen, zonder deze eerst eens zelf goed onder de loep genomen te hebben. Ik vind dat wij als cx-ers onder elkaar verantwoordelijk zijn daarvoor. Wij moeten kritischer zijn in ons commentaar en anderen wijzen op verbeterpunten. Te vaak lijkt het hier op een gezellig theekransje (wat het deels ook wel is natuurlijk), maar mis ik de kritische reacties. Men moet niet bang zijn ‘populariteit’ te verliezen wanneer men eens wat kritischer door de bocht komt. Persoonlijk heb ik daar juist respect voor.

Ook valt het me op dat er op vaste leden regelmatig gereageerd wordt, maar dat nieuwe columnisten vaak met maar een enkele, of vaak zelfs geen reacties van de pagina verdwijnen. Erg jammer!

En ga jij nu maar gewoon gauw verder met het schrijven van die mooie verhalen (die zie ik veel veel liever verschijnen) en laten we dit als ‘café topic’ behandelen….

Ps: ook voor mensen die taaltechnisch minder talentvol zijn moet er geen drempel zijn om hun stukjes hier in te sturen. Nogmaals, het is onze verantwoordelijkheid ze daar op te wijzen en te helpen zichzelf te verbeteren (mits we ons er niet aan storen).

Troy

pally · 18 augustus 2007 op 17:48

Allan, ik kan je boosheid en irritatie wel begrijpen. Juist jij, iemand die later Nederlands als tweede taal hebt geleerd en zoveel moeite neemt om het goed te doen.
Zelf probeer ik ook zo precies mogelijk te zijn met spelling etc. Omdat ik vind dat het afdoet aan de inhoud als er( te veel)fouten in staan.
Blijkbaar is het ook persoonlijk, dat zie ik aan de reacties : vooral jongeren vinden het vaak helemaal niet storend als het stikt van de fouten, ze gaan voor de boodschap. Ze vinden het soms zelfs flauw als je er iets over zegt.Tja..

Ik vind met Troy, dat niet de redactie verantwoordelijk is, maar de schrijver zelf en inderdaad de CX-ers. Het mag van mij ook best wat kritischer af en toe, ook over de fouten.
Al moet je denk ik niet klakkeloos het plezier vergallen van beginnende schrijvers. En deze twee dingen bijten elkaar soms.

Met groet van Pally, die met zo min mogelijk fouten, ook respect probeert te tonen aan haar lezers. 🙂

arta · 18 augustus 2007 op 19:23

Ik ben het wel met je eens dat taalfouten enorm storend kunnen zijn als ze veelvuldig aanwezig zijn.
Van de andere kant, wanneer de column inhoudelijk sterk is, lees ik er makkelijker overheen.
Ik ben het met Troy eens dat dit eerder een café-topic is, maar vind het wel goed om het eens te be’spreken.'( Leuk om te lezen hoe iedereen er over denkt.)
Ook ik probeer taalfouten uit mijn stukjes te bannen door de spellingscontrole te gebruiken, het een paar keer hardop te lezen en tot slot het oordeel van een ander te vragen.
🙂

lagarto · 18 augustus 2007 op 19:34

Allen, volgens mij is het vaak gemakzucht. Dat je er iets van zegt vind ik prima, er zijn genoeg mogelijkheden voor iedereen om schrijfsels beter te maken
Uhh Troy, kijk eens naar de reacties op Liita. Die zijn niet mis en dat is een nieuwe hoor.
Adios Lagarto

WritersBlocq · 18 augustus 2007 op 21:09

Helemaal mee eens, dit
[quote][i][b]wat[/i][/b] dat vind ik niet leesbaar!
[/quote]
kán gewoon niet!! 😀

Trukie · 19 augustus 2007 op 00:43

Helemaal mee eens dat dit weer eens luid en duidelijk wordt aangekaard. Ach en waarom niet in stijl? Een column op een columnsite mag toch overal over gaan? Zeker over de kwaliteit van een column.
Ik heb er zelf ook wel eens moeite mee om een tekst volledig foutloos in te sturen. Maar ik probeer het wel.

Maar ik blijf de inhoud en de toon toch het belangrijkste vinden. Lekker weglezende tekst boeit me toch meer dan foutloos, zoutloos. Thanks Quinn voor deze utdrukking.

datmensinkenia · 19 augustus 2007 op 11:15

Hihi, leuk dat dit stuk zoveel lange en gedetailleerde reacties veroorzaakt. Ik heb ze allemaal met plezier gelezen en ik ben het met de meeste eens. Ik ben nu mijn irritatie en frustratie kwijt. Voortaan zal ik netjes en beleefd verbeteringen voorstellen.

vanlidt · 19 augustus 2007 op 11:22

errors are the portals of discovery

SIMBA · 19 augustus 2007 op 11:57

Helemaal foutloos lukt maar weinig mensen maar die enorme taalblunders of totaal níet lopende zinnen die hier af en toe voorbij komen doen pijn aan mijn ogen.
Goed gedaan engelsman!! 😀 Ik zou willen dat mijn Engels zo goed was als jouw Nederlands.

Siebe · 19 augustus 2007 op 14:10

Alles is geloof ik al gezegd. Leuk dat je het onderwerp op hebt gepakt, maar met Troy vind ik het ook meer een cafe-item. Niettemin interessant om te zien hoe anderen er over denken. Voor mezelf, het zijn niet zozeer de eventuele foutjes maar het is vooral gemakzucht waar ik me aan stoor. SMS-taal, afkortingen en de ‘het-maakt-me-niet-uit’ houding. Als het je niet uitmaakt had je net zo goed niets in kunnen sturen denk ik dan. Dat had voor mij dan in ieder geval wel iets uitgemaakt.

Maar alles is geloof ik al gezegd, door vanlidt in het bijzonder.

PS: Juist het feit dat de CX-redactie zo weinig ‘ingrijpt’ maakt deze site tot wat het is. Met invoering van iets als een kwaliteitscriterium zou er meer verloren gaan dan alleen zo nu en dan een column of iets wat daarvoor moet doorgaan. Overigens, zou de redactie zo’n kwaliteitsmaatstaf gehanteerd hebben dan is het mijns inziens nog maar de vraag of deze column, het gebrek aan spelfouten ten spijt, wel geplaatst zou zijn. [i]Think about that one for a minute…[/i]

😉

Gr.
S

pepe · 19 augustus 2007 op 22:23

Gewoon die columns niet meer lezen.

Voutjes zijn leermomenten, alleen niet iedereen leert van die momenten 😉

Lekker blijven schrijven en jezelf verbeteren.
En een ander je schrijfsels laten lezen is nooit verkeerd, ik vind het zelf vaak wel prettig als er iemand mijn columns even naleest voor ik ze instuur.

pally · 20 augustus 2007 op 09:51

Nog even een kleine tip om fouten te traceren: print je column uit voor je hem stuurt, dan zie je de fouten gemakkelijker. En laten lezen door bijv. een huisgenoot hoeft dan niet persé achter de PC.

DreamOn · 20 augustus 2007 op 10:46

Ik ben het eens met Troy!

[quote]En mochten de “redactie” daar geen tijd voor hebben[/quote]

En mocht de redactie daar geen tijd voor hebben…

Sorry datmensinengeland: ik kón het niet laten…ik kan ook niet zo goed tegen taal- en spelfouten! 😀

Groetjes van DO.

Dees · 20 augustus 2007 op 12:53

De grap is natuurlijk ook dat jij je extra stoort aan die fouten, omdat jij als buitenlander ze kunt zien en de Nederlanders die ze maken om die reden extra dom vindt.

Ik lees veel op Engelstalige sites en ook ‘native speakers’ daar hebben een trend in domme fouten. Hoe vaak ik het woord tomorrow niet met dubbel m geschreven zie staan… En dat vind ik dan ook heel verschrikkelijk afschuwelijk dom.

Ik ga niet van iedere spelfout over mijn nek. Wel een beetje van de taalverkrachtende fouten als ‘me’ moeder, “ik irriteer me” / “ik besef me”. Maar ik ga veel meer over de zeik van mensen die niet kunnen schrijven, niets te vertellen hebben en dat wel doen, met de grootste pretenties. Brr.

Sommige mensen kunnen niet spellen en me wel betoveren met hun taal en dan storen de fouten mij stukken minder. Ik zou die mensen er niet graag uitgefilterd zien worden!

De redactie bestaat uit mensen met een normale fulltime baan en ik denk dat fouten uit columns halen hier een fulltime baan zou kunnen zijn. Maar als jij je als vrijwilliger opwerpt, wie weet 😉

Verder denk ik dat als jij wilt schrijven dat Nelson Mandela een bedriegende hufter is, dat niet gecensureerd mág worden, als je zelfs in een column niet meer vrij je mening kunt uiten, dan kun je namelijk eigenlijk de column afschaffen. Tenminste, voor mij is de columnist toch in de eerste plaats de hofnar die een spiegel ophoudt naar de lezer. En de hofnar mag je niet het zwijgen opleggen.

Ik vind jouw column een leuke opening van discussie, maar als column onder de maat. Je had er inderdaad een forumtopic voor kunnen openen, of er een echte column van kunnen maken. Nu blijft het een beetje steken op: “Mijn Mening is…” en dat zou je eigen toets der kritiek niet hebben mogen doorstaan, want daarvoor zijn je andere stukjes teveel beter.

😉

Dees

datmensinkenia · 20 augustus 2007 op 13:07

Jeetje, ik heb blijkbaar iedereen wakker gemaakt. Ik heb eigenlijk nooit op C-X rondgesnuffeld, dus wist niets over een discussie forum of een café topic. Volgende keer beter. De leukste reacties vind ik die waar mijn eigen fouten duidelijk zijn gemaakt 😆

… maar iemand heeft het stuk wel gecontroleerd hoor! 😉 Nou, wie was dat ook weer….?

Edwing · 21 augustus 2007 op 11:13

Is dit jouw manier van foutloos schrijven: “ten minste ervoor zorgen dat deze kinderlijke fouten er niet in zitten, wat dat vind ik niet leesbaar!”
Hoe ging dat spreekwoord ook weer ‘de pot verwijt de ketel dat ie spelfouten ziet…’ :lach:

datmensinkenia · 21 augustus 2007 op 13:20

Edwing – heb je wel de reacties hierboven gelezen? Heb je het stuk ook goed gelezen? Zeg ik ergens dat het noodzakelijk is om “foutloos” te schrijven? Zeg ik ergens dat ik als uitzondering nooit zelf fouten maak?

Misschien schiet mijn woordenschat te kort, maar ik krijg wel het gevoel van sommige reacties dat mensen zien en lezen wat ze willen zien en niet was ik oorpsronkelijk bedoelde.

Edwing · 21 augustus 2007 op 16:20

Het was niet mijn intentie om je te beledigen:stom:. Het was meer dat ik het opvallend vond dat je zelf een taalfout had gemaakt wat bovendien een andere lezer ook al had aangegeven en inderdaad dat had ik al gelezen. En je zegt inderdaad niet dat je zelf nooit fouten maakt dat beweer ik ook niet ik denk dat je mijn reactie te serieus opvat. Het is meer dat ik van mezelf weet dat ik zo nu en dan ook spelfouten en andere taalkundige blunders maak als ik snel iets typ zoals deze reactie. Daarom zou ik nooit een column zoals deze schrijven, tenzij ik absoluut 100% zeker weet dat er geen taalkundige onjuistheden in staan. Dus wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het goed is dat jij het wel durft om zo’n onderwerp aan te kaarten… :wave:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder