‘Meiiiijd, staat je ééééénig’
Het meisje kijkt naar zichzelf in de kamerbrede pas-spiegel maar lijkt nog niet echt overtuigd van haar ‘ééééénigheid’.
‘Het maakt me dik’ pruilt ze.
‘Nee joh, ben je gek, het staat je juist waanzinnig goed…’
Het meisje dat de kleren past heeft gelijk. Het maakt haar dik en ze ziet er om de duivel niet uit… Voordat de Viva lezeressen nu massaal over me heen vallen; het meisje voor de passpiegel ís dik. Mij maakt het niet uit. Mijn beste vrienden zijn dik. Mijn beste vriendinnen zijn niet zo heel erg slank (auw!). Een van mijn allerbeste vrienden noemden we ooit zelfs ‘prettig lichaam’. Ik heb hoe dan ook geen vrienden die eruit zien zoals het volgens de MTV-standaard zou moeten. Om over mijzelf maar te zwijgen. Mijn gewicht is al sinds jaren drie-cijferig met slechts eens in de zoveel tijd een uitschieter naar wat minder pijnlijke hoeveelheden kilo’s.

Maar even terug naar de vrouwen. Ik ben een waarnemer. Een voyeur zo je wilt. Ik vind het prachtig om naar mensen te kijken en vind sommige mensen in al hun lelijkheid prachtig. Ik ben dus een voyeur. Zo ook als ik met mijn Poppeduifje de dameskledingzaken afstruin. Ik ga graag met haar mee. Ik vind het leuk om iets voor haar uit te zoeken. Als ik iets uitzoek wéét ik dat ik haar mooi vind en dat andere mannen zich ook aan haar verlustigen. Zij wéét dan ook dat wij haar met zijn allen mooi vinden. En dat is goed voor haar zelfvertrouwen, haar humeur en haar algehele doen. Ze wordt dan nog mooier en het circeltje is rond.

Nogmaals, ik ben een voyeur. Ik observeer ook de andere vrouwen in de kledingzaak. En dan zie je tafereeltjes waarmee ik dit schrijfsel opende. We hebben het in dit specifieke geval over ‘laagjesmode’. Voor de niet modebewusten onder ons: een of andere naainicht heeft bedacht dat het beeldig is om allerhande toddels en lompen, al dan niet transparant over elkaar heen aan te trekken. En dat is dan leuk. Lekker veel laagjes maakt lekker proppig. Vooral als die laagjes dan ook nog eens op verschillende lengten zijn afgescheurd/geknipt. Liefst met horizontale print. Dan is het pas echt compleet. Je verdeelt daarmee het lichaam in kleine stukjes waardoor juist dát geaccentueerd wordt wat dit meisje had willen verbergen. Haar dik-zijn. Het meisje laat zich door Twiggy omlullen want deze doorschijn-lat zal het tenslotte wel weten. Want godskristusnogantoe, om in een kledingzaak te werken heb je wél een fijn stel hersens nodig. Maar het kan erger. Want dit kouwgomwonderkind staat hier tenslotte om een paar armzalig euri bij elkaar te schrapen en doet gewoon waarvoor haar baas haar daar heeft neergezet.

Beste vriendinnen. Wanneer mijn Poppeduifje gaat winkelen met een, in mijn ogen, echt lelijke vriendin, komt zij stevast met iets thuis waar ik he-le-maal-op-afknap. Mijn glimmende duitse helm blijft dan minimaal een week lang een Willumpiehelmpje. Daar helpt dan zelfs geen Shakira aan. En waardoor komt dat zo? Omdat vrouwen, ook beste vriendinnen, het van elkaar niet kunnen verdragen dat de een er beter uitziet dan de ander. En hoe voorkom je dat je beste vriendin er beter uitziet? Door je beste vriendin iets te laten passen wat foeilelijk is en dan glashard tegen haar te liegen dat het haar béééééldig staat.

Mijn vraag nu: waarom doen vrouwen elkaar dit aan? Wij mannen krijgen de zwarte piet toegespeeld, wij zijn de sexistische varkens (ís natuurlijk ook waar) maar ondertussen voert het zwakke geslacht een moordende concurrentiestrijd om… ja waarom eigenlijk?

Gezien het aantal vrouwelijke Cx-ers moet het mogelijk zijn een bevredigend antwoord op deze prangende vraag te krijgen…


14 reacties

Suus · 24 februari 2004 op 11:51

Komtie, je krijgt je antwoord. Natuurlijk kan ik zeggen dat ik het totaal niet met je eens ben, maar dat is niet helemaal waar. Als ik met een vriendin ga winkelen, waar ik uberhaupt een schijthekel aan heb want ben dus duidelijk opgegroeid tussen alleen maar mannen, dan ben ik eerlijk tegen haar. Ik zeg haar of het haar goed staat, of dat het haar dik maakt, of aantrekkelijk of wat dan ook. Ik vind het fijn als mijn meiden, zo noem ik ze, er goed uit zien. Aan de andere kant voel ik wat je schrijft. Ik merk, dat als ik bijvoorbeeld ga stappen met een vriendin, en zij heeft een topdag en ik een mindere dag, dat ik baal. Maar ik baal dan niet van haar maar van mezelf. Ik heb het er toevallig pas nog met een vriendin over gehad. Zij kwam beneden in gave kleren en toen zei: “Shit, ik voel nu dat ik een mindere dag heb, jij ziet er goed uit. Kom ik ga me omkleden, gaan we even kijken wat we er aan kunnen doen dat ik me ook weer top voel. Vaak ligt hem dat niet aan mijn kleren maar aan mijn bui maar een stel fijne kleren kunnen wel bijdragen aan een betere bui.De reden waarom vrouwen altijd gaan shoppen als ze zich kut voelen. De volgende ochtend had ik mijn nieuwe spijkerbroek aan en een nieuw shirt. Mijn vriendin had zich ook aangekleed, kijkt naar mij en zegt: “Ik wil wat anders aan, dit zit me niet lekker”. Ik glimlach en zie wat ze bedoelt. Ze vindt mijn kleren leuk en baalt dan van haar eigen garderobe. Dus, missie komt in iets anders naar beneden, een spijkerbroek die haar echt superstaat omdat ze nu eenmaal een goede kont heeft en ik een platte, en ik zeg haar dat ook. Zo kijken we naar elkaar en helpen we elkaar. Ik heb juist een hekel aan de dames die elkaar benijden maar het is een vrouwenkwaal, dat is wel zeker. Als ik met mijn vriend in de stad loop en er loopt een bloedmooie griet voorbij, zeg ik, als ik me goed voel :”Wow, wat een mooi meisjë, moet je kijken”. En als ik me klote voel zeg ik:”Ze is dan wel mooi maar ze heeft een stomme broek, scheve oren, hanglippen, weet ik veel wat”. Ik voel me in deze wel kwetsbaarder als ik een vriend heb dan als ik single ben uiteraard. Maarja, om nu je hele leven single te blijven. Als je relatie goed zit en je zit zelf lekker in je vel is het dan weer heerlijk om samen naar elkaars andere geslacht te kijken. Maar daar ging je column niet over. Ik herken wat je schrijft maar ga er zoals bovenbeschreven mee om. Een van mijn beste vriendinnen wil een neuscorrectie. Laten we eerlijk zijn, ze heeft geen mooie neus. Ik kan dan wel zeggen van, meid, je neus is helemaal niet lelijk maar dat is ie wel. Ik weet dat als ze haar neuscorrectie laat doen, dat ze een mooie vrouw wordt. Zal ik daarom zeggen dat ze het niet moet laten doen? Nee, ik wil dat zij zich goed voelt. Ik kan ook trots zijn als mijn vriendinnen er goed uit zien. Het is inderdaad precies hetzelfde als tegen iemand van 100 kilo, die 1.75 lang is, te zeggen van: “Nee hoor, je bent helemaal niet dik”. Want ja, dat is ze wel. Vind je pas echt vriendinnen als je ook oog kunt hebben voor de schoonheid van je vriendinnen. En als je daar zelf last van hebt, pech. Zoals ik al schreef, ik herken het maar als ik er last van heb, dan ik het ten eerste mijn probleem en zal ik haar niet onderuit halen. Zo, kan je hier iets mee?

Suus · 24 februari 2004 op 11:55

Oh ja, steengoede column trouwens. Ten tweede, mijn vriendin heeft een neuscorrectie laten doen uiteindelijk en ze is mooi en ik ben blij voor haar! Ten derde, wanneer komen de tuinpakken weer in? Ideaal als je een baaldag hebt om daar in te lopen….. Vraag jij dat even aan die miep in die kledingzaak…

Clueless · 24 februari 2004 op 12:06

Ik vraag me af of er een bevredigend antwoord bestaat. Waarom zie je veel knappe meiden rondlopen met draken van vriendinnen? Ik denk omdat veel vrouwen per definitie onzeker zijn. Je zegt het zelf al, jouw poppeduifje leeft helemaal op als mensen haar schoonheid bevestigen. Ze zou zich een stuk minder sexy voelen als naast haar een nog knappere of in ieder geval beter geklede vrouw stond, die alle aandacht op zou eisen.

Ik wil natuurlijk wel even benadrukken dat ik niet zo in elkaar zit en volgens mij mijn vriendinnen ook niet. We gunnen elkaar het beste 😀

Maar, ik herken het wel en weet dat het veel gebeurt. Veel vrouwen zijn jaloers, maar er zijn er ook die verkeerd advies geven met de beste bedoelingen. Want niets is zo vervelend als iemand die jouw smaak helemaal loopt af te kammen of je door opmerkingen erg onzeker maakt. En vind de balans maar eens van eerlijk advies die het misschien wel breekbare zelfvertrouwen van de vrouw in kwestie niet de grond in boort.

Anyway, het is een goeie vraag en een groeiend probleem volgens mij. Je moet tegenwoordig je vriendinnen uitzoeken op integriteit, zodat je zeker weet dat ze het beste met je voor hebben, je eerlijk kledingadvies zullen geven en niet kost wat kost zullen proberen om elke man uit jouw omgeving in te palmen! Want dat het uiteindelijk allemaal om mannelijke aandacht te doen is, staat bij mij als een paal boven water. Uiteindelijk is dat toch de brandstof van veel vrouwen, sadly enough.

Mosje · 24 februari 2004 op 12:16

Vrouwen onder elkaar… hoe vals zijn ze eigenlijk?

Viking, je richt je met je vraag tot de vrouwen.
Als je, net zoals sommige anderen hier, denkt dat ik een vrouw ben wil ik wel antwoorden.
Anders toch maar niet.
:laugh:

Ma3anne · 24 februari 2004 op 12:26

Is dat zo? Het zal misschien ouderwets zijn, maar al dat gedoe om het uiterlijk interesseert me geen mallemoer. Ik zie vaak niet eens wat mensen aanhebben. Let op heel andere dingen. Een mooie verpakking zegt me op zich niks.

Ik wil er zelf wel goed uitzien, maar wat anderen daarvan vinden, ook dat kan me niet schelen. Als ik mezelf maar lekker voel. En hoe anderen eruit willen zien, moeten ze zelf weten.

Van mij dus geen goed- of kwaadbedoelde adviezen.

Ma3anne · 24 februari 2004 op 12:27

O ja… hartstikke leuke column!

Eftee · 24 februari 2004 op 12:48

Ook ik heb een bloedhekel aan winkelen. Voor mij dus niet voor de lol kleren kopen. Niet dat kleren me niets interesseren, maar het passen vind ik altijd weer een drama. Liever doe ik dat thuis op de bank, vanuit de Neckermann, Wehkamp of Otto. De enige waar ik kleren mee ga kopen, zijn m’n vriend en m’n zoon, dan nog omdat het moet. Voor mij dus geen “gezellig” winkelen met een vriendin.
Ook ik zie best wel wat een mooie en minder mooie vrouw is, maar ik vind het innerlijk veel belangrijker.
Wel ben ik eerlijk als iets iemand niet staat. Maar dan nog, als ze het zelf mooi vinden, moeten ze het gewoon nemen. Smaken verschillen en dan zeg ik eerlijk dat ik dat nooit zou nemen.
Nooit zou ik zeggen dat iets staat, als het niet zo is.

viking · 24 februari 2004 op 16:28

Mosje, ik heb geen idee of je een vrouw bent of niet maar aangezien jouw antwoord misschien iets kan toevoegen, al was het maar vanwege je gevoel voor humor, wil ik er voor het gemak van uit gaan dat je een vrouw bent zodat je toch een reactie geeft. Mocht je nu toch een man zijn, doen we gewoon even alsof. Dan houden het mysterie rond jouw geslacht nog even instant en hebben we in ieder geval weer iets om over te bakkeleien…

Voor alle reacties van de lieftallige dames op CX tot dusver: een hoflijke buiging van een sexistisch varken die zich nu eens een heer waant… 😛

pepe · 24 februari 2004 op 16:55

Wat is het heerlijk om man te zijn is mijn conclusie nu;-)

Maar om eerlijk te zijn ik trek alleen aan wat ik lekker vind zitten en ik ben ik.
Soms met slobberbroek en slobbertrui, dat verandert niets aan mijn ik!

Yoyogro · 24 februari 2004 op 20:21

Eerst dit: ik wil niet de mooiste maar vooral de intelligentste zijn 😀
Dan dit: ik denk dat het ‘valse’ wat jij bedoelt vergelijkbaar is met de competitie die je nogal eens tussen mannen ziet. De beste ergens in willen zijn. Willen winnen. Dan is er ook altijd een verliezer. Dus zorgen dat iemand minder mooi wordt dan jij.Dan verliest die ander en win jij.

En zolang ‘mooi’ nog regelmatig als de belangrijkste kwaliteit van vrouwen wordt genoemd (de beeldschone puntjepuntje – hier kunnen alleen vrouwennamen worden ingevuld) wil je als vrouw dus wellicht ook de mooiste (=de beste) zijn.

Pech voor de lelijkerds onder ons. Want mooi zijn kun je niet leren.
Wel kopen, trouwens. Met nosejobs en kleding en makeup en dieet.
Dus nu ik er over nadenk: mooi zijn is rijk zijn.
Ofzoiets.
Nee, ik geloof dat ik er niet meer uit kom. Ai, dus de intelligentste ben ik ook al niet meer. Verdorie, nu raak ik in een dip. Kan iemand mij misschien opbeuren?

😉 😉 Yo
[url=http://www.yorienvandenhombergh.nl]Schrijven is schrap///[/url]

Kees Schilder · 25 februari 2004 op 08:23

Wacht even Viking, mannen kunnen er ook wat van hoor.Ik moest laastst even wat vers ondergoed inslaan.Mijn kameraad Ab liep met mij mee de winkel in en wees mij op een boxershort(!!!) Nou, als dat geen matennaaen meer is…

Mosje · 25 februari 2004 op 08:54

Beste Viking,
Ik zal maar vertellen wat de teven in mijn dorp doen: een geurspoor nalaten. En als nou een teef merkt dat het geurspoor van een ander sterker is dan dat van haarzelf, nou, dan piest ze er overheen.
Zoiets dus.

JoanMarques · 25 februari 2004 op 21:17

Nou, DIT vind ik reden om te reageren: ik ben het helemaal met Viking eens! Erg hoor, dat een man zoiets ook doorheeft.

Ik heb vaker gesteld dat vrouwen mekaars grootste bottleneck zijn. De tegenvallers die ik in mijn carriere ervaren heb kwamen steevast van…andere vrouwen. Er is gewoon veel onderlinge strijd. Vrouwen staan bekend als aggressievere wezens dan mannen. Dus ook al zullen sommige mannelijke Column X-ers deze tendens ook bij hun sexgenoten herkennen, valsheid blijft voornamelijk een vrouwen mentaliteit. Jammer genoeg.

Ik heb het trouwens vaker bij mijn jongste dochter gezien: die heeft ook altijd een stoot vriendinnen. Niet om aan te zien, die meiden. En wanneer ik ZEKER weet dat iets haar goddelijk staat, zeggen zij haar dat het niet zo leuk staat. Natuurlijk! Want ze lijken allemaal op torren die je het liefst vlug zou willen wegschoppen.

Maar even serieus: als vrouwen wat verder willen komen dan ze nu zijn, zullen ze deze valsheid en gemeenheid moeten laten schieten. Dat, en alle andere maatschappelijke slachtoffer daden, zoals jezelf willen forceren in een maatje waar je persoonlijk dood-ongelukkig mee bent, maar omdat de modeboeken en teevee programma’s het stellen, dan maar.

Vrouwen moeten volgens mij leren wat oprechter tegen mekaar te zijn, en hun visie in een positieve richting te buigen. Zoals een andere reageerder schreef: je optrekken aan het fraaiere uiterlijk van een ander in plaats van die ander neertrekken naar jouw nivo. Dat lijkt verdomd veel op krabben mentaliteit.

Vindt je het gek dat ik alleen met mannen optrek, en dat mijn mentors allen mannen zijn? 😕

viking · 27 februari 2004 op 13:40

Tuinpak??? Haaaa, geloof het of niet maar ik loop NU dus in zo’n tuinbroek. Poppeduifje haaaaaaat dat (ik mag zo niet over straat) en wat wil nu het toeval? Die bewuste vriendin-met-slechte smaak vind mij dus heerlijk in die tuinbroek en wil me dan liefst knuffelen…
Geldt dat voor meer vrouwen? 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder