Begin 2004 was het dan eindelijk zover, vuurwerkgrabbelen. Onze gemeente organiseerde dit jaar een wedstrijd wie het meeste vuurwerk kon inzamelen om zo mee te helpen om de straten vuurwerkvrij te maken. Ook niet afgestoken stukken vuurwerk zouden hiermee worden verwijderd. Leuk initiatief nietwaar? Maar wat te denken van kinderen die denken wat geld te kunnen verdienen en dan toch de verleiding niet kunnen weerstaan om dat mooie stuk vuurwerk waar nog een klein lontje aan zit af te steken. Vingertje meer of minder, wat maakt het uit, zolang de straten maar vuurwerk vrij zijn en de gemeente niet nog meer geld hoeft uit te geven om dit, louter en alleen, op de reguliere manier te doen, namelijk gewoon door de gemeentereinigingsdienst. Natuurlijk waren zij ook ingezet, maar de 175 deelnemers hebben bij elkaar toch nog 6500 kilo afval van de straat geplukt. Toen ik nog kind was werd ik op 1 januari door mijn ouders gewaarschuwd om vooral uit de buurt van het afgestoken vuurwerk te blijven! Meestal moest ik gewoon binnenblijven. Toen vond ik dat vreselijk, nu ik zelf kinderen heb doe ik hetzelfde.

Ik gedachten zie ik onze wethouder, Arie-Wim ‘Boerderij’, zijn zaak al verdedigen ten overstaande van de rest van de gemeenteraad: ‘We hebben een overschot aan kinderen, waarom laten we ze dit jaar niet oud vuurwerk inzamelen? Of beter nog, waarom laten we ze ook niet oude kerstbomen ophalen en door heel Pleuresend slepen, met gevaar voor eigen leven. Misschien raken we zo een paar van die lastpakjes kwijt en mochten ze alleen maar gewond raken dan is dat toch weer mooi gratis publiciteit. Ook negatieve publiciteit is publiciteit immers, daarbij wees nou eerlijk, met wat minder van dit soort kleine monstertjes wordt Pleuresend en zeker de Pleures-Zuid toch een stuk leefbaarder. Kunnen we meteen allerlei kosten voor veilige ‘schoolzones’ besparen…’ Waarop wethouder ‘Wiedeweerga’ minzaam opmerkt dat dit soort discriminerende ideeën niet worden gedeeld door GroenLinks en ronduit onethisch zijn. Ondertussen tegelijkertijd berekenend dat het hebben van minder kinderen leidt tot minder uitgaven voor onderwijs, jeugdbeleid en kinderopvang. Misschien dat hij dan toch wat makkelijker kan uitkomen met zijn portefeuille?

Natuurlijk zijn er geen arme kindjes gewond geraakt en zijn er veel afgedankte kerstbomen opgeruimd. Dit ondanks gevaarlijke situaties van kinderen die vanuit een, veel verder opgelegen wijk, vijf aan elkaar geknoopte kerstbomen over drukke wegen meesleepten naar Pleures-Zuid. Ook de vuurwerkactie was een groot succes, waarbij de kinderen, die hieraan meededen, waarschijnlijk meer gezond verstand hadden dan de gemeente die dit soort actie’s initieerde. Ik echter, ben zeer benieuwd of ze deze actie in 2005 gaan herhalen, er zijn immers weer genoeg ‘afvallige’ kerstbomen en achtergebleven, al dan niet afgegaan, vuurwerk. Kinderen zijn er in 2004 ook weer voldoende bijgekomen. De ooievaars vlogen af en aan. Genoeg redenen dus om de actie te herhalen. Misschien heeft de gemeente van Pleuresend dit jaar meer succes. Aan de andere kant, misschien heeft het gemeentebestuur dit jaar wel het licht gezien en gaan ze nu zelf vuurwerkgrabbelen. Zeg nou zelf, mocht het fout gaan… er is zeker een overschot aan politici.

Cheers
Tasz 😎

[url=http://tasz.web-log.nl]http://tasz.web-log.nl[/url]
[url=http://taszcolumns.web-log.nl]http://taszcolumns.web-log.nl][/url]

Categorieën: Gein & Ongein

7 reacties

Bakema_NL · 5 januari 2005 op 12:07

Ja, jammer dat het zo moet. Jammer dat de grote massa toch al van mening is dat ze teveel belasting betalen en er dus kinderen ingezet moeten worden, terwijl die volwassenen het beter zelf kunnen opruimen misschien.
Jammer dat mensen die dat vuurwerk hebben afgestoken niet zelf de moeite nemen om het ook op te ruimen.
Jammer, jammer, jammer.

Kees Schilder · 5 januari 2005 op 12:19

[quote]‘We hebben een overschot aan kinderen, [/quote]

Typisch iets voor de Gemeente waar jij woont! In mijn geheugen staat nog helder de aktie van jouw Gemeente:”Canadese ganzen ruimen”,toen die zich iets te veel vermenigvuldigden.
Er moesten toen allerlei akties gevoerd worden om en iets humaner opstelling van de gemeente te bewerkstelligen.

Dinah · 5 januari 2005 op 13:58

De wethouders van jouw gemeente zijn zeker de nieuwjaarsramp in Volendam vergeten??? Misschien kan jij ze op koffie trakteren op de Dijk in Volendam en loop dan even langs het “Hemeltje”.
Zeker weten dat je nog slachtoffers tegenkomt.

En wat die ooievaars betreft, die vliegen aanzienlijk minder. De gemeente groeit wel maar niet zo snel meer als voorheen.

Vergrijzing neemt toe, geboortecijfers nemen af. Ik kan het weten want als het zo doorgaat is mijn baan straks verleden tijd.

Mup · 5 januari 2005 op 15:58

[quote]Zeg nou zelf, mocht het fout gaan… er is zeker een overschot aan politici. [/quote]

Vingertje meer of minder om mee te wijzen, ach…

Groet Mup.

Li · 5 januari 2005 op 22:10

Ze verzinnen de gekste acties. Bij ons slaan ze elkaar de hersens in voor een kerstboom en hangt de jeugd constant aan de bel met de vraag of ze de kerstboom mogen reserveren!:-P

[quote]Vergrijzing neemt toe, geboortecijfers nemen af.[/quote]

Misschien kunnen ze volgend jaar bejaarden ronselen? 😀

Ma3anne · 5 januari 2005 op 23:59

Er zijn meer instanties die pogingen ondernemen om volwassenen op te voeden door bij de kinderen te beginnen. Persoonlijk vind ik daar niets mis mee, want kinderen kunnen goede opvoeders zijn t.a.v. volwassenen. Er bestaan al jarenlang schoolprojecten waar kinderen hun buurt eens flink onder handen nemen bijvoorbeeld.

Alleen vind ik het ook gevaarlijk dat het juist om vuurwerk gaat hier en dan zou er begeleiding bij moeten zijn, maar die zal de gemeente er wel niet bijleveren, neem ik aan?

viking · 6 januari 2005 op 04:54

h`ad tgraagn gereage3rd e mkaar benhn eehn p-aar vinger5 kwijut

Geef een reactie

Avatar plaatshouder