Je zou toch denken dat een feestdag simpelweg een feestdag is. Niet in Engeland. Het kan drie dagen, twee weken of zelfs twee maanden duren. 5 November in Engeland heet ook Guy Fawkes Night of Bonfire Night. 400 jaar geleden of zo vonden Guy Fawkes en zijn maatjes het wel heel erg dat de toenmalige koning protestants was en wilde liever zijn katholieke dochter hebben als monarch. Hun plan was simpel: vul zoveel mogelijk biervaten met buskruit, plaats deze in een kelder onder het Lage Huis waar toevallig die avond de koning een toespraak zou geven en de hele mik-mak opblazen.

Helaas, helaas men kwam achter het complot en de stoute jongens werden aangehouden, luttele uren voordat ze deze smakelijke (mis)daad zouden uitvoeren. Om dit te vieren bouwen de Engelsen al honderden jaren lang een groot vuur met veel vuurwerk elk jaar op 5 november en zetten een “Guy” bovenop het vuur als symbool van het feit ze hem net op tijd konden betrappen.

Ten minste, dat was ooit de bedoeling. Toen ik een kleine jongen was vierden we Guy Fawkes Night één keer per jaar. Tegenwoordig, als november 5 toevallig op een donderdag valt, dan vieren ze het op de vrijdag. Of de zaterdag, als ze ergens anders mee bezig zijn, of zelfs de zondag, als het je maar goed uitkomt. Dit jaar was niet anders. 5 November viel op een vrijdag, maar het vuurwerk hebben we moeten horen op vrijdag, zaterdag én zondag.

Hetzelfde principe geldt voor de zogenaamde Poppy Day, maar dan nog veel erger. Aanstaande zondag is herdenkingsdag. Men is al 2 weken geleden begonnen met het verkopen van de alomtegenwoordige poppies (kleine papieren bloemen die dienen als aandenken voor de gevallen van twee wereldoorlogen. Je voelt je gedwongen door de Poppy-fascisten deze nep-bloemetjes godverdomme twee weken lang te dragen, anders ben je hartstikke fucking niet vaderlandslievend. Het is niet genoeg om ze alleen op één speciale dag te dragen.

En breek me de bek niet open over de kerst! Dat begint hier al in de laatste week van oktober, waar je al “seizoensartikelen” (seizoen???!!!) in de supermarkt kan vinden. Dat feest van maar één dag duurt godverdomme twee eindeloze, kwellende maanden!!

Categorieën: Algemeen

4 reacties

Avalanche · 15 november 2010 op 14:56

Grappig…. mijn zusje, getrouwd met een Engelsman, verwondert zich hier ook al jaren over.

SIMBA · 15 november 2010 op 17:29

Ach ja, hier liggen de pepernoten ook al in september in de winkel. Maar belachelijk is het wel!
Leuk stukje Engels Mens 😀

arta · 16 november 2010 op 13:47

Qua commercie herkenbaar, qua type feestdagen niet en dát maakt dit stuk zo leuk om te lezen!

pally · 16 november 2010 op 21:47

Ach, jij arme DMIE,
Zuchtend en klagend gebukt onder te veel feestdagen.
Leuk om te lezen, mopperkont!
Je zal er misschien nog naar snakken in Afrika… 😉

groet van Pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder