Nu Greenpeace dreigt een Mongoolse vishandelaar te onthoofden, is het tijd in te grijpen. Mongolië, omringd door zeeën zonder water, kan niets anders doen dan haar stem voor de walvisvangst intrekken. Met het veto van Genghis Khan’s mannen dreigen walvissen in populatie toe te nemen. Paniek binnen het Pentagon: de zang van de zeezoogdieren zorgt voor storing in sonars; code rood voor de marine. Tevens is de muziekindustrie bang dat walvisgeluiden de new age cd-markt zullen overspoelen, geen ruimte latend voor oorstrelende regendruppels en fluwelen oerwoudklanken.
Nee, walvissen moeten we zo snel mogelijk uitroeien! De welvaart verdient voorrang. Gelukkig zijn er landen die zich inzetten voor het verdrijven van de onderwatertroubadours. Niet onder het mom van visserij, maar onder het mom van commerciële walvisvaart. Op deze manier worden convenanten omzeilt, prachtig is het niet?
Japan, Noorwegen en IJsland hebben inmiddels gezamenlijk een visserskotter gebouwd: de Queen Mary 2. Deze week demonstreerde zij haar kunsten in de Rotterdamse haven. Vanzelfsprekend hielden mariniers toeschouwers minimaal op tweehonderd meter afstand; de metersgrote harpoen op de boeg zou immers de indruk kunnen wekken dat walvissen op een barbaarse, wrede manier gevangen worden. En niets is minder waar binnen de romantiek van commerciële walvisvaart.
Toch lijkt niet iedereen de noodzaak van walvisvangst te begrijpen. Voordat u ook de barricades opgaat, is een kleine uitleg op zijn plaats. Japan móet op de walvis jagen; het gaat tenslotte om traditie. Zen-boeddhistische samoerai gaan, mediterend voor het welzijn van alle levende wezens, op zoek naar walvisspek. Deze heeft, volgens overlevering, net als tijgerscrotum een genezende werking. Noorwegen jaagt op de beesten met de hoop verstopping van fjorden met potvissen, vinvissen en ander walvisgespuis te voorkomen. De Noorse zalm wil anders niet meer in inlandse wateren komen paren; een begrijpelijke reden voor jacht nietwaar? En IJsland? Zij is aanslagen op haar landschap zat. Telkens als een walvis onder IJsland ademt, spuit een enorme hoeveelheid water uit de aardkorst. Geen IJslander die zo nog plezier beleeft aan barbecuen. O, en geisers? Daar verwarm je water mee!

Categorieën: Actualiteiten

15 reacties

Ma3anne · 29 juli 2004 op 20:02

Dit stukje heeft alle elementen van een goede column. Bovendien spreekt het onderwerp me aan. Complimenten!

Mosje · 29 juli 2004 op 20:17

Ja, en bovendien zijn die walvissen ook nog eens zo groot! Ze nemen veel plaats in. Dus weg ermee, en je zult zien dat de zeespiegel minder hard stijgt.

Goede column: als je deze op de “pijnbank” zou leggen, zou ik er alleen maar positieve kritiek op leveren.

Raindog · 29 juli 2004 op 20:18

Heerlijk gelachen, ondanks de serieuze onderliggende boodschap.

Gelukkig heb ik zelf al een tijgerscrotum uiteraard… 😉

gast · 29 juli 2004 op 20:52

ik vind je column zwak. Een beetje klagen en overdrijven is misschien leuk, maar maakt je column zwak. Had zo de taptoe ingekund, als dat blad nog bestaat.

Eftee · 29 juli 2004 op 22:04

Goede column![img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img]

rrobin · 29 juli 2004 op 22:26

Een eerlijke en heerlijke column 🙂

Mooie onderwerpkeuze, goede onderbouwing, sterk naar voren gebracht.

Als je na de onderstaande twee fragmenten een dubbele enter had gebruikt (zoals bij je teaser) dan was de alinea indeling misschien overzichtelijker geweest.
-fluwelen oerwoudklanken.
-prachtig is het niet?

@Mouse
[Quote]
Een beetje klagen en overdrijven is misschien leuk, maar maakt je column zwak[/Quote]
Ik herhaal het enkel, ik ga er geen conclusies aan vasthangen 😀

Bakema_NL · 29 juli 2004 op 22:56

Ik krijg ineens zin om Moby Dick te gaan kijken………of lezen. 😛

Mup · 29 juli 2004 op 23:07

Zo zou ik ze wel willen schrijven,

Groet Mup.

ReporterL · 29 juli 2004 op 23:37

Ha Moustafa, bedankt voor je feedback maar zou je het ook willen toelichten. Volgens mij zijn klagen en met name overdrijven geschikte ingredienten voor een geschikte column. Kan je mij specifiek kunnen vertellen wat er zwak is? Alvast bedankt 😉 Oh ja en de Taptoe was zeer te spreken over de column, bedankt voor de tip!

Nelis_the_Rookie · 29 juli 2004 op 23:51

Tja, wat moet ik er van zeggen. Heeft nu de Samourai het weer gedaan ? 😀

Maar alle gekheid op een harpoen… ehh… stokje,
leuke column. 63-0-NODIG to the resque.

gast · 30 juli 2004 op 00:43

@ReporterL: wat er zwak aan is, is dat je het daarbij laat. De nadruk ligt dus niet zozeer op het klagen en overdrijven, maar meer op het woord ‘enkel’.
Als je naast dat klagen en overdrijven wat meer diepgang erin had gebracht met steekhoudende argumenten, was je column beter en voor een wat volwassener publiek geschreven.

pepe · 30 juli 2004 op 08:46

[img]http://www.examedia.nl/columnx/images/subject/icon14.gif[/img] goeie column en vooral doorgaan met schrijven

Louise · 30 juli 2004 op 10:16

Een column met veel informatie, berust op feiten en waarheden. Ik bewonder de schrijvers die de moeite nemen van te voren informatie te verzamelen en deze dan zorgvuldig in een stukje verwerken. Ik doe het maar zelden uit ongeduld, maar het is wel leuk om te doen en zeker interessant om te lezen.

Goed geschreven!

Godspeed · 30 juli 2004 op 10:52

Wat een timing!!

Gisterenavond docu gezien van de witte walvis (Moby Dick) die in 1966 de Rijn op is gezwommen tot in Bonn en op de terugweg even het Ijselmeer heeft aangedaan.

Dit was overigens de eerste TV-media hipe op de Nederlandese televisie.

De Duitsers wilden het dier afschieten en wij natuurlijk niet.

Er vaart nu nog een boot (nagebouwde walvis) over de Rijn, n.a.v. van deze gebeurtenis.

De walvis heeft het na 3 weken toch nog gered, om via de Rotterdamse haven de open zee te vinden.

tontheunis · 30 juli 2004 op 12:52

Een beste column.
Gezien de historie valt het me op dat de Urkers zich nog niet hebben geroerd. Of dat er nog geen groepering is die pleit voor een doorbraak van de Afsluitdijk zodat ook wij, stoere vissers van ouds her, deel kunnen nemen aan het verdelgen van deze vreselijke irritante diersoort.
Het wordt tijd voor de oprichting van actiegroep De Spek(p)laag.
Weg met dat vette geteisem!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder