Bij sommige mensen is de muzikaliteit zodanig dat bij hen kan worden gesproken van muzikaal talent. Onderzoek heeft aangetoond dat aanleg (genen) bij muzikaliteit en talent een grote rol spelen. Maar oefening om het te ontwikkelen is nodig. Hoe jonger een kind met muziek begint hoe sterker de muzikale neuronenbanen in de hersenen.

Wat lijkt het me heerlijk om muzikaal te zijn. Je avonden vullen met goede gitaarmuziek met een mooi stemgeluid. En vooral zingend te kunnen opstaan en naar bed te gaan. Als je zingend door het leven gaat, dan heb je toch verder ook geen zorgen. Maar damn de blokfluitlessen voor 1 gulden voor een uur bij de patertjes (waar de basis voor mijn muziekcarrière gelegd had moeten worden), hebben mij niet geholpen. De genen geven blijkbaar toch de doorslag. Mijn blokfluitdiploma geeft garanties. Wat rest is nu een valse gitaar in de hoek van de slaapkamer waar de stof met een dikke laag opligt.

Ik weet zeker dat ik een hele goede artiest had kunnen zijn. Maar slechts een paar dagen als Elvis met carnaval is mij gegeven. Met de juiste diepe Elvis stem weet ik nog menig vrouwenhart met “Love me tender” te veroveren. De heupbewegingen zitten er nog goed in. De wereld zou aan mijn voeten liggen en ik zou nog meer zangtalent hebben dan de winnaar van de Voice of Holland. Ik zou leven als Bennie Jolink, de DJ’s in het glazen huis belachelijk maken en op een motor boven het publiek hangen (gewoon omdat het kan). Ik zou de zonnebril van pokerlegenda Marcel Lüske tijdens een live uitzending goed zetten en de NOS eens goed de waarheid zeggen over de irritante bruggetjes naar het weerbericht.

Maar helaas ben ik ook gewoon een niet-muzikale sterveling, die de nummers van Adele en Justin Bieber op de radio op het werk moet aanhoren. En vraag ik me af hoeveel ze per gedraaid nummer cash in hun handje ontvangen. Ik troost me met de gedacht dat ik een wereldnummer als ‘Flappie’ ooit nog kan schrijven…

————————————————————————————————————

Sinds kort heb ik ook een eigen website: www.ivoschrijft.nl.

Volg mij ook op Facebook (Facebook.com/ivoschrijftnl) en Twitter (Twitter.com/ivoschrijftnl).


8 reacties

Esther Suzanna · 28 december 2015 op 18:12

De basis is leuk! Het stukje verliest een beetje kracht door de grammatica die qua tijden switcht. Maar allez, ik ben ook geen Neerlandicus tenslotte. Kleine dingen als beginnen met En.. (is een voegwoord) Als de zin was begonnen met ‘Ik vraag mij af..’ was het sharp geweest. Al met al een stuk herkenning, ik haatte blokfluitles en weigerde om te gaan en ben ook niet muzikaal. Iedereen om mij heen wel. *snik*

troubadour · 28 december 2015 op 18:56

De eerste alinea Ivo, die kan best weg! Wat brengt het nou?
Matige column, maar warm je aan Esther. Die stomme bruggetjes van de NOS naar het weerbericht, da’s dan wel weer een hele goeie..

De Passiemist · 28 december 2015 op 19:27

Nu voel ik me enigzins schuldig over mijn muzikaliteit. Het idee van dit schrijven is leuk maar had, zoals mijn voorgangers al aangeven, beter uitgewerkt kunnen worden.

En uhh… Stof die gitaar af!

Meralixe · 28 december 2015 op 22:25

“Maar slechts een paar dagen als Elvis met carnaval is mij gegeven.”
Hier bedoelde je waarschijnlijk dat jij op carnaval wel eens Elvis imiteerde. Nu leest het als Elvis die met carnaval is.
Voor mij is een column nog steeds 30% schrijven en 70% herlezen schrappen en kneden.
Eerste alinea: (uit de titel) vier keer muziek….Eerste zin tweede alinea… Muziek…
Naar bed gaan en daarna opstaan lijkt me ook logischer.
Wie bij de clou ‘Flappie’ niet kent is eraan voor de moeite.
Het zijn ogenschijnlijk kleine details maar ze beslissen uiteindelijk over goed en slecht.
Laat u echter niet kisten door wat negatief gebrabbel maar zet door. Wij Vlamingen kennen het spreekwoord ‘Gent en Brugge zijn ook niet op één dag gebouwd.’

Mien · 28 december 2015 op 23:15

Blokfluit of gitaar, het schijnt niet uit te maken. De wetenschap toont aan dat muziek luisteren en/of beoefenen een mens rijker maakt en je sterker maakt. Vooral de hersenen. Wie veel muziek luistert en/of beoefent blijft kwiek en lost makkelijker problemen op. Nu maar vooral ook op oudere leeftijd. Het vergroot de weerstand. Het maakt niet uit of je nu luistert naar of oefent op jazz, hard-rock, disco, trance, klassiek of hiphop. Om het te leren is het nooit te laat. In die zin een geslaagde column.

Rob van Meer · 29 december 2015 op 09:24

Als ik deze column lees, denk ik: deze schrijver schrijft, zoals hij spreekt. En dat gaat nooit goed. Er is namelijk een groot verschil in schrijf- en spreektaal. Neem bijvoorbeeld de zin “Je avonden vullen met goede gitaarmuziek met een mooi stemgeluid.” Deze zin is taalkundig geheel onjuist. Verdiep je maar eens in dat verschil tussen schrijven en spreken. En dan komt nog de grammatica, interpunctie, etc. Goed schrijven is niet makkelijk. Net als het leren bespelen van een muziekinstrument vergt het veel oefening.

Meralixe · 29 december 2015 op 09:54

Inderdaad Rob, mag ik Rob zeggen?
Hier heeft de gitaarmuziek een al dan niet goed stemgeluid. Deze zin kon al deels beter, enkel door MET te vervangen door EN.
Kijk, enkel door het jarenlang bezig zijn met dat ‘verbeteren’ van onder meer het eigen schrijven wordt het bij mij zowat een dagelijkse gewoonte deze ‘fouten’ als ’t ware aan te voelen. Bij het reageren op columns, wat tot nader order dan toch de bedoeling is, kom ik dan (te)vaak terecht bij dergelijke opmerkingen.

Mosje · 30 december 2015 op 22:27

Wat een opmerkingen allemaal. Inderdaad, hier en daar schort er wat aan, maar het geheel leest toch best plezierig.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder