Even het Boerenlandziekenhuis gebeld: “Goedemiddag, Oplopers hier. Kunt u mij even met de directievleugel doorverbinden?” Een verdwaasde telefoniste mompelde iets onduidelijks in de trant van: “Oh, ah…” Even dacht ik dat deze behulpzame maar zeer incompetente dame een negatieve uitzondering was waar het ging om het intelligentiepeil van de staf van het ziekenhuis, maar dat bleek niet het geval. Het totale management van dat Twentse hospitaal is geschift. Toen ik nogmaals naar de directeur vroeg, kreeg ik te horen dat hij er niet was. Tom Zijlstra was met pensioen gestuurd ofzo, en was nu druk doende, met een zeilboot de wereld rond te varen. En dat terwijl die mafkees gewoon achter slot en grendel hoort te zitten.

Hebt u weleens van Neuroloog Ernst Jansen Steur gehoord? Die maakte tientallen patiënten wijs, dat ze aan de ziekte van Alzheimer leden. Daarmee verwoest je wel iemands leven natuurlijk: je krijgt te horen dat je op termijn gek wordt, en niets meer zult kunnen onthouden. Maar die diagnoses waren onjuist. Ernst rotzooide maar wat aan. Toen dat uitkwam, werd daar geen aangifte van gedaan door zijn directeur. Nee, niks daarvan. Jansen Steur moest even een brieffie tekenen, dat ‘ie dat nooit meer één patiënt zou behandelen, en met doorbetaling van salaris mocht hij naar huis van Tom. Hoe naïef kun je zijn? Neuroloog Jansen Steur zette zijn werkzaamheden gewoon een paar kilometer verderop voort, net over de Duitse grens. Als je al hebt bewezen dat je niet deugt, dan weerhoudt een simpel brieffie je er toch niet van om twee straten verderop gewoon door te klooien? Onvoorstelbaar, dat een directeur van een ziekenhuis geen aangifte doet. Mensen flauwekuldiagnoses op de mouw spelden en rotzooien met medische gegevens: dat is een misdrijf. Hebben we in Nederland niet de plicht, misdrijven te melden? Als een cabaretier een geintje maakt, of een columnist eens flink uithaalt, dan rennen we met z’n allen naar het politiebureau. Die neuroloog schijnt behoorlijk de weg kwijt te zijn, maar zijn toenmalige baas hoort achter slot en grendel. Als je vindt dat een falende arts ongestraft het bestaan van tientallen mensen mag verwoesten, dan hoor je niet meer in het maatschappelijk leven thuis.

Het zal je maar gebeuren, onterecht tot alzheimerpatiënt te worden gebombardeerd. Maar andersom kan ook: je hebt Alzheimer, maar niemand durft je de diagnose mede te delen. Dat is aan de hand met onze defensieminister Eimert van Middelkoop. Hij had iets tegen de Telegraaf gezegd. Maar toen weer niet. En nu dus toch weer wel. Arme Eimert. Dan sta je als bewindspersoon toch verschrikkelijk voor lul? Gisteren was het een wanvertoning in de Tweede Kamer, waar Eimert tekst en uitleg moest geven. Puur om het kabinet niet te laten vallen, werd een motie van wantrouwen niet gesteund door regeringspartijen. Maar als je Ella Vogelaar wegstuurt omdat ze veel te onhandig is en daarom geen gezag meer geniet, dan kun je Alzheimer-Eimert niet laten zitten, dunkt me… Hoewel, als je even nadenkt… Wie van ons kabinet wordt er eigenlijk nog wél serieus genomen?

Minister Klink van Volksongezondheid misschien? Nee, die staat aan de rand van een polioschandaal. Hij wil een baarmoederhalskankervaccinatie waarvan onduidelijk is wat de gevolgen zijn, wél verplichten, maar staat tegelijkertijd toe dat honderdduizend kinderen niet worden ingeënt tegen polio! (Zie mijn column van 23 januari)Nee, die kun je dus niet serieus nemen. Ons boegbeeld J.P. Balkenende dan? Ook niet. Zelfs de slechtste president ooit van de Verenigde Staten vond het niet nodig, na diens vertrek nog een afscheidsbriefje ofzoiets aan J.P. te richten. Bush had het te druk met zijn correspondentie met landen als Burundi, Ghana en Nepal. Vernederend, als iemand zelfs dan geen tijd heeft voor onze J.P.! Sinds hij aan het roer staat, is het aanzien van ons land wel enorm gekelderd!

Ook gekelderd is het vermogen van onze Koninklijke familie. En dan bedoel ik niet hun denkvermogen, maar hun banksaldo. De straaljagermiljoenen van opa Benno zijn verdampt, las ik in de Privé bij de tandarts. Bulderend van de lach begaf ik mij naar de pijnbank. Niets kon mij nog deren! Trix had zaken gedaan met de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff. Dom natuurlijk. Binnenkort moet Trix gewoon zelf op de fiets naar de Aldi voor een onsje rosbief. Nee, dat koningshuis is echt niet meer wat het geweest is. Misschien dat er voor Trix nog wel een bijbaantje te regelen valt. Sinds de dood van meneer Harmsen in GTST ontbreekt er in die serie toch een soort warrige bejaarde met goede bedoelingen… En Trix is op zich wel redelijk tekstvast…

Tekstvast. Dat moet je bij Kim Holland maar afwachten. Die komt in haar films vrees ik niet verder dan wat oh’s en ah’s. En ze is woest: er wordt misbruik gemaakt van haar literair hoogstaande bijdragen aan de Nederlandse cinema. Want op een of andere website kon je gratis al haar speelfilms downloaden. Kim krijgt daar geen vergoeding voor. In financiële zin wordt ze dus uitgekleed, net als Hare Majesteit overkwam. Maar Kim pikt het niet, dus is ze naar de rechter gestapt. Maar mocht die zaak niets voor Kim opleveren, dan weet ik voor haar nog wel een prima baantje. Telefoniste bij het Boerenlandziekenhuis. Oh. Ah…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

fijnedagnog · 25 januari 2009 op 11:43

Ik lees een soort Keek op de Week. Het begin van je column leest lekker. In mijn ogen een terechte aanval op deze neuroloog en de directeur van het ziekenhuis. Vervolgens kom je bij van Middelkoop terecht. Lijkt me via Alzheimer een logische stap. Alleen de laatste drie allinea’s hangen er een beetje als los zand bij.

“Wie van ons kabinet wordt er eigenlijk nog wél serieus genomen?” is een mooi einde van een goede column. De rest vergeet ik maar even.

klapdoos · 25 januari 2009 op 13:49

Driek een heerlijk stuk weer, heb genoten van je uitstekende zinnen die de mens aan het denken zetten, ook wanneer je Alzheimer hebt kun je nadenken. Graag gelezen,
groet van leny

Prlwytskovsky · 25 januari 2009 op 14:31

[quote]las ik in de Privé bij de tandarts[/quote]
Daar kom ik nooit. Vandaar dat ik dat gemist heb.

Goed stuk Driek.

En Bush die het te druk had, ach: hij kan toch niet naar “iedereen” zwaaien?

pally · 25 januari 2009 op 15:32

Voor mij iets te veel onderwerpen in je ‘weekblad’.
Maar ik loop ook al tegen de dementieleeftijd aan, natuurlijk. 😀 De eerste twee onderwerpen goed behandeld. Jammer dat de telefoon weer rinkelde. Maar ja, je moet een handelsmerk hebben, dat snap ik.

groet van Pally

SIMBA · 25 januari 2009 op 16:08

Jeetje ja, die neuroloog! Die wens je toch een langzaam, zenuwslopende dementie toe.

Mien · 25 januari 2009 op 22:54

Voor mij mag het ietsje meer van minder.
Maar de brug van Steur naar Middelkoop is meesterlijk.

Mien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder