Wij columnisten hebben het heus niet zo gemakkelijk. Elke mug moet worden gezift en iedere komma geneukt. Lezen en herlezen. Schrijven is schrappen. Kill your darlings, om maar eens wat kreten te noemen die door elke schrijver zorgvuldig in de praktijk worden gebracht. En als de kritische lezer een spelfout heeft gevonden, een kromme zin, een slappe titel, dan kan je je als schrijver wel voor de kop slaan. Zó zorgvuldig gecontroleerd, zó vaak nagelezen. Wat stom, dat je dáár overheen gelezen hebt… Nee, dan is het handiger om liedjesschrijver te worden in plaats van columnschrijver. Het blijkt echt geen bal uit te maken wat voor tekst je maakt op een melodie, als maat en ritme maar kloppen. En de melodie moet niet al te ingewikkeld zijn, zodat je het liedje na het twee keer te hebben gehoord al kunt meezingen. Dat is altijd al zo geweest. Liedjes van vroeger hingen ook al van losse zinnen aan elkaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

“Zagen, zagen, wiede-wiede-wagen,
Jan kwam thuis om een boterham te vragen.
Vader was niet thuis, moeder was niet thuis,
“piep”, zei de muis in het voorhuis.”

Dat gaat toch helemaal nergens over? Die boterham kan ik nog plaatsen, en dat Jan zijn moeder nodig had om het te smeren, nou oké, maar die zaag en die piep? Geen idee. Meer informatie krijg je trouwens ook niet. Komen die vader en moeder nog thuis? Waarom zijn ze eigenlijk weg? Waar naartoe? Was Jan in paniek? Waarom was er geen oppas geregeld voor de hongerige Jan? Woonde die muis daar gewoon, of kwam hij even langs? En die zaag? Had Jantje zijn hand er misschien afgezaagd en kon hij dáárom zijn brood niet zelf smeren? We zullen het nooit weten.
Dit vind ik ook zo’n vreemd liedje:

“Carolientje, Carolientje, Carolientje wil een man,
Carolientje, Carolientje, die krijgt nooit genoeg ervan!”

En dat zaten brave onschuldige kleutertjes dan gewoon in de kring te zingen. Vijf keer Carolientje in twee zinnen, de schrijver kreeg er ook maar geen genoeg van!
Nog zo’n klassieker:

“Berend botje ging uit varen
Met zijn scheepje naar Zuidlaren
De weg was recht, de weg was krom,
Nooit kwam Berend Botje weerom.”

Heel beroemd liedje. Waarom eigenlijk? Welke gek probeert er nou met een boot over de weg naar Zuidlaren te varen? Nou ja, het zal ook wel moeten op die manier, want er is geen rivier, zee of meer te bekennen in de buurt van Zuidlaren.

Maar niet alleen vroeger werd er bagger geschreven, tegenwoordig zijn er ook teksten te horen waar je oren van gaan krullen. En dan niet door de schoonheid van het lied.
Hoewel… sommige schrijvers verstaan de kunst der poëzie uitstekend. Zo vind ik persoonlijk de teksten van de liedjes van Frank Boeijen erg mooi. Dat wil zeggen: voor zover ik ze kan verstaan. Als puber luisterde ik al graag naar hem, samen met mijn oudste zus, maar we hébben wat met onze oren tegen de geluidsbox aangelegen om de letterlijke tekst te kunnen verstaan. Bijvoorbeeld bij het liedje: “Zwart-wit” verstond ik altijd: “wie wil er bloed op de achterbank, van het Leger des Heils.” Ik snapte wel dat er iets niets klopte, want wat had het Leger des Heils in vredesnaam met bloeden op een achterbank te maken, maar ik heb het toch jarenlang luidkeels zo gezongen. Weer later zong ik in plaats van Leger des Heils: “wie wil er bloed op de achterbank, van een lelijke geit.” Kijk, dat klonk al veel logischer. Ik weet pas sinds kort wat er in “werkelijkheid” gezongen wordt…

Jammer is dat. Want de mooie teksten van Frank komen toch niet zo goed uit de verf als ze zo onverstaanbaar gezongen worden. Bij andere zangers vind ik het juist weer jammer dat ze wél te verstaan zijn. Ik heb echt nooit begrepen dat het liedje van René Froger: “alles kan een mens gelukkig maken” ook wel bekend als : “een eigen huis” , zo’n enorme hit geworden is. Die tekst slaat echt he-le-maal nergens op. Lees die zinnen nou eens door voor de gein. Is er enige samenhang in te ontdekken?

“Ik kan niet zeggen dat ik iets te kort kom
Geen idee, geen benul wat gebrek aan liefde is.
Vandaag kocht ik mijn derde videorecorder
Van nu af aan is er dus geen programma dat ik mis
Mijn vader en mijn moeder zijn nog allebei in leven
Dankzij hun heb ik zo’n fijne jeugd gehad
En voordat jij en ik vanavond vroeg onder de wol gaan
Gaan we met z’n tweeën drie keer uitgebreid in bad.”

Neem nou het gedeelte: “ gaan we met z’n tweeën drie keer uitgebreid in bad.” Hoe smerig moet een mens zijn om drie keer uitgebreid in bad te gaan? Achter elkaar? Na twee keer ben je het toch zo langzamerhand wel spuugzat? Slecht voor je huid ook nog. En dan mag je ook wel opschieten, wil je óók nog vroeg onder de wol gaan. Ook leuk voor die ouders: eerst wordt de derde videorecorder genoemd, dan pas de ouders die nog in leven zijn en hun zoon zo’n fijne jeugd hebben bezorgd.

Denken al die mensen in die meedeinende en meezingende zalen nou nooit: “Tsjonge, die tekst slaat eigenlijk nergens op?”

Ik hoorde op de radio een liedje van Jeroen van der Boom, een nieuw licht aan het zangfirmament.
Het liedje heet “Betekenis” en deze kromme zin doet mijn tenen krommen:
“Alles wat je deed dat herbeleef ik weer.” Welke schrijver maakt er nou zo’n blunder? Dat is net zoiets als: een terugkerende traditie. Of: ik eet nooit geen spruitjes. Wat is het prachtig weer, buiten.

Maar goed, als het zo makkelijk is om liedjes te schrijven, dan ga ik me dáár maar aan wijden voortaan. Alles mag, alles is leuk, als het maar op een melodie past die goed in het gehoor ligt. Voor columnx heb ik dan ook meteen maar de primeur. Een liefdesliedje voor mijn vriend. Ik heb hem tenslotte ook op columnx ontmoet.

Ik kwam jou tegen op columnx
En onze koningin heet Beatrix
Jij bent het aan wie ik de hele dag denk,
Zit er nog genoeg benzine in de tank?
Ik hou zoveel van jou, mijn schat,
Maar Amsterdam is zo’n grote stad.

Platenmaatschappijen opgelet: Here I come!


DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

11 reacties

SIMBA · 31 mei 2008 op 17:51

😆
Heb je je schat wel al verteld dat je kromme tenen hebt (van al die kromme zinnen) 😀
Euh…DO *fluistermodus aan* wat zingt Frank Boeijen daar nou?

DreamOn · 31 mei 2008 op 18:11

[quote] Ik weet pas sinds kort wat er in “werkelijkheid” gezongen wordt…[/quote]

@Sim “fluistermodus aan”: Ik had het woord “werkelijkheid” expres tussen aanhalingstekens gezet, omdat dat het goede woord was! Maar dat is dus niet uit de verf gekomen, begrijp ik.

En nee, ik heb mijn kromme tenen nog niet durven laten zien…straks gaat mijn lief er nog voor op de loop! 🙁

Groetjes DO. 😉

Dutchie · 31 mei 2008 op 18:21

Wow, jij hebt zowel voor columns als liedjes het schrijftalent! :wave:

Daar kunnen onze Nederlandse artiesten nog wat van leren. 😀

DriekOplopers · 31 mei 2008 op 18:26

Super om hier eindelijk weer eens wat van je te lezen. Het is echt zonde van je grote schrijftalent om er zo weinig mee te doen. Ik snap het: druk druk druk, en er zijn ook andere redenen die ten grondslag liggen aan je neiging om weinig te schrijven, maar ik zie graag dat je de pen weer wat vaker ter hand neemt. Je bent top! Eerlijk waar.

Met heel veel genoegen het werk van mijn eigen corrector gelezen. 😉

Veel liefs,

je Driek

Prlwytskovsky · 31 mei 2008 op 18:58

Wahahaaaa jah dan heb ik er ook nog eentje voor je ….
Hallo mijnheer de Uijl
de tanden door je muil.
……
😆

Neuskleuter · 31 mei 2008 op 22:57

Ik vind het een leuke insteek, maar het wordt nogal gebracht als: ik noem een liedje, ik quote wat en ik ga gelijk zeggen wat ik er allemaal stom aan vind. Ik miste de verpakking om de meningen heen, het is wel eens leuk om iets uit te pakken. Daarom pakte het me wat minder dan je andere stukken.

Het idee ‘rare liedjes’ is wel erg leuk. Je “werkelijkheid” kwam bij mij over en die hit, die staat! 😉

arta · 1 juni 2008 op 13:41

Dat heb ik nu met ‘slaap, kindje slaap’.
Liggen ze bijna te slapen, is daarbuiten ineens een schaap! Kind uit bed, want die ziet niet elke dag een melkdrinkend schaap op het plein…

Afijn…grappige insteek, leuk stuk!:-)

Enne…*fluistert ff mee: Wat zingt die Frank nu echt? ‘Wie wil er bloed op de achterbank, ja, het is werkelijkheid’???*
*edit*Oké, na ff googlen ben ik eruit: van de werkelijkheid, dat is het!!

Dees · 1 juni 2008 op 16:06

De eerste helft vind ik echt ontzettend leuk en heel goed geschreven. Echt met kop, schouders en romp boven het gemiddelde stukje hier uit. Daarom vind ik het ontzettend jammer dat de tweede helft bestaat en dan ook nog een derde helft. Ik denk dat je van dit geheel beter een drieluik had kunnen maken. 1. Kinderliedjes. 2. NL-talige bagger en 3. Jouw talent als liedjesschrijver. En dan 2 en 3 net anders ingestoken. Was leuk geweest. Maar goed.

Oh en Frank Boeijen heb ik altijd pretentieuse bagger gevonden, maar hee, smaken verschillen… 😉

pally · 1 juni 2008 op 16:35

Vooral het onderwerp van de kinderliedjes vind ik leuk gevonden, Do, en leuk beschreven. De rest doet daar iets aan af en dat is jammer. Een onderwerp uitdiepen werkt vaak beter dan er drie aan elkaar plakken vooral bij de columnvorm die toch al kort is. Zit je er als lezer net lekker in, dient zich al het volgende aan.
Bij elkaar genomen toch erg leuk!

groet van Pally

Li · 1 juni 2008 op 21:48

Zoals al eerder gezegd, is het begin ijzersterk!
Ik vergelijk het zelfs met het gemopper van Toon Hermans in een conference.:duimop:

Maar je had, wat mij betreft, er wat eerder een punt achter mogen zetten. 😉
En dan bedoel ik niet achter je relatie hoor 😀

Li

Anne · 1 juni 2008 op 22:04

Ik moest erg lachen Do. Maar toch er zijn ook echt mooie Nederlandse teksten, dat weet je vast ook wel toch. Maar dankzij de slechte een leuke column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder