Hans Visser is dominee. Misschien ken je hem wel. Sommige lezers onder u moeten misschien net even een gedachtenslag extra maken voor het kwartje – ofwel 25 ouwerwetse centen – valt. Voor die lezers – gemiddeld zo’n 100 lezers, 160 hits – 1 hint: perron 0. Mijn gereformeerde frustraties heb ik [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=1775]eerder[/url] beschreven, maar er bestaan ook positieve aspecten aan het gereformeerd-zijn. 1 ding in het bijzonder; je weet waar je aan toe bent, met cijfermatige precisie.

10 geboden
1 bijbel
3-eenheid
12 discipelen
1 verrader
1 Hemel
1 Hel
1 Vagevuur voor twijfelachtige katholieken.

Ik houd van duidelijkheid, dat moge duidelijk zijn.

Maar dominees. Dat zijn mensen die elke zondag 2 keer preken. Ze zijn gespecialiseerd in de begrippen Goed en Kwaad, ook simpel te reduceren tot een 1 en een 0, waarbij 1 natuurlijk goed is – want 1 God is hoe het hoort – en 0 natuurlijk slecht is – want 0 God is ketters. Met 1 dominee weet je waar je aan toe bent. Ik wil er niet mee trouwen met 1 dominee. Met 1 dominee in bed, daar kan ik me weinig meer bij voorstellen dan ogen dicht, benen wijd en denk aan de God en de kerk. Ja, en dan nooit meer slapen, onbevredigd en biddend om een genadig einde van het huwelijk.

Met 2 dominees lijkt het me nog wel een keer leuk, maar dan neem ik volledig gekleed de foto’s voor de congregatie.

Hans Visser. Dominee. Opmerkelijk type met zijn voorliefde voor de zelfkant van de maatschappij. Is hij mediageil? Dat past natuurlijk wel bij dominees, die middels andermans roem weliswaar, waarschijnlijk wel graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Een andere verklaring heb ik niet voor het feit dat hij aan 1 boek werkt waarin begrip wordt gevraagd voor pedofilie.

Vertrouwd is wel de cijfermatige richtlijn. Hij beweert dat een ervaring met een pedofiel niet schadelijk hoeft te zijn. Seks met kinderen onder de 7 is uit den boze, daarboven zijn er best mogelijkheden. De grens van de dominee. Wie durft daar nou aan te tornen?

[img]http://www.mrtoys.com/sesamestreet/book_pics/Copy_of_numbers.jpg[/img]


18 reacties

Martijn · 15 juli 2004 op 08:32

Het begon met het delen van een brood. Iets waar Bisschop Muskens gemakkelijk overheen ging met het oogluikend toestaan van het jatten van een brood. En nu? Het schrijven hernieuwde testament?

Hét grote voordeel van de gemiddelde kerk, is dat je er met een weesgegroetje of drie vanaf bent. Apart ook dat iemand anders boete moe(s)t doen voor de fouten die jijzelf maakt. Aan die discussie waag ik mij echter maar niet, anders staan zodadelijk de dames van ‘Zij gelooft, zij gelooft niet’ voor de deur.

Groet Martijn 😀

viking · 15 juli 2004 op 09:45

Er is ook maar 1 Viking en die spreekt: 1 geloof maakt meer kapot dan 10 geboden goed kunnen maken.

pepe · 15 juli 2004 op 10:23

Afschuwlijk wat er onder het mom van ‘het geloof verbiedt het niet’ mogelijk is.
Sowieso vind ik dat sex alleen op vrijwillige basis van beide mag geschieden.
Een kind onder dwang misbruiken is afschuwelijk. Ik weet niet of ik daar enig begrip voor zou kunnen op brengen.

archangel · 15 juli 2004 op 10:29

En ik maar denken dat hij eén van de weinige, relatief onbaatzuchtige mensen binnen het kliekje was. Zo iemand die dankzij zijn geloof de kracht en wil kon opbrengen om minder bedeelden enigszins uit de brand te helpen. Hans Visser, dominee van junks, daklozen en ander maatschappelijk uitschot was het toch?

Tijd dat hem ook eens een paar schellen van de ogen vallen dan; je inzetten voor mensen die door de mazen van de samenleving dreigen te glippen is eén ding, maar je profileren als De Voorvechter van álle sociale uitwassen, no matter what? Ruikt inderdaad een beetje teveel naar mediageilheid.

En ik begrijp wel uit wat ik er over heb gelezen dat hij seksueel misbruik van kinderen niet goedkeurt, dat het met wederzijds goedvinden moet plaatsvinden. Ik lees ook dat hij pleit voor meer onderzoek naar de seksuele beleving van kinderen, omdat men seksualiteit altijd vanuit de volwassen visie benadert. Maar hij gaat hiermee een beetje kort door de bocht; hij wil zó graag opkomen voor de rechten van pedofielen dat hij vergeet dat het geen donder uitmaakt of er meer inzicht komt in de seksualiteit van kinderen.

Feit is dat die beleving áltijd hemelsbreed zal verschillen van die van een volwassene! En ook een pedofiel die geen kinderverkrachter is, maar die oprechte gevoelens voor jonge kinderen heeft, zal in hun ‘relatie’ altijd zijn eigen, volwassen gevoel van seksualiteit projecteren op die relatie. Kortom: no way dat daar begrip voor moet worden opgebracht.

Sterke column (zoals altijd)!

Kobus · 15 juli 2004 op 12:45

[quote]Sowieso vind ik dat sex alleen op vrijwillige basis van beide mag geschieden. [/quote]
Probleem is nu juist dat bij kinderen niet te bepalen is wat vrijwillig is. Volwassenen hebben altijd een overwicht. Daarom gewoon verbieden. Maar zelfs een leeftijdsgrens vaststellen is gevaarlijk.

Tasz · 15 juli 2004 op 13:20

[quote]Probleem is nu juist dat bij kinderen niet te bepalen is wat vrijwillig is[/quote]

Hier ben ik het mee eens. Dat valt niet te bepalen en ik denk dat het zeer zeldzaam, zo niet nooit, voorkomen dat KINDEREN geinteresseerd zijn in sex met een volwassene. Iedere volwassene die zich daarmee inlaat, gelovig of niet, moet, wat mij betreft, meteen gestraft worden.

Wat betreft de column, deze vond ik qua stijl, vorm en inhoud zeer goed. Mijn complimenten.

cheers
Tasz

Irma · 15 juli 2004 op 16:56

Erg goeie column weer!

En om maar eens een ‘spreuk’ te verkrachten: een volwassene en een kind op één kussen, daar slaapt de duivel tussen!

Louise · 15 juli 2004 op 18:54

Hele goeie column, Desa.
Er staat geen woord te veel in, je bouwt strak op en vooral de manier waarop je de gortdroge cijfers tegenover bizarre (humoristische)voorbeelden zet, is ijzersterk.

Ma3anne · 15 juli 2004 op 19:58

Hier is de dominee toch aardig van de weg geraakt en de kluts kwijt. Ongelooflijk. Het begrip Gods kinderen – wat we allemaal zijn in dominees ogen natuurlijk – interpreteert hij hier op een wel zeer merkwaardige en gevaarlijke manier.

Mooi sober en helder geschreven.

Bakema_NL · 15 juli 2004 op 20:12

En God (haat die hoofdletter) zag dat het goed was?

Mosje · 15 juli 2004 op 20:24

Ja, ik ken die dominee, en nee, ik wist niet dat hij aan dat boek werkte. Voor mij valt ie nu van zijn voetstuk (een niet zo hoog voetstuk hoor, want zo erg heb ik het nou ook weer niet op dominees).

Gave column!

Heb wel 2 kleine opmerkingen, waarvan ik weet dat je het niet erg vindt dat ik ze maak.
In de tweede regel spreek je de lezer aan met “je”, en in de derde met “u”. Zou ik gelijk hebben gehouden.
De regel over die 2 dominees en de foto’s, die snap ik niet. De zin rammmelt een beetje naar mijn gevoel. (of ligt dit aan mijn gebrekkige voorstellingsvermogen?)

Dees · 15 juli 2004 op 20:37

Bedankt voor alle reacties…

Enne Mosje, kun je je kritiek niet bewaren voor het LEERFORUM? Godgeklaagd… 😀

(je hebt volkomen gelijk, shame on me….)

Mup · 15 juli 2004 op 20:43

[quote]Wie durft daar nou aan te tornen?[/quote]

Er zit een draadje los aan de gedachtengang, dus wil ik wel even tornen, sterke column,

Groet Mup.

Dees · 15 juli 2004 op 20:49

Nog eentje dan. Of kinderen al dan niet seksuele gevoelens voor volwassenen kunnen opbrengen interesseert me niet zoveel (ik vermoed overigens van wel), het is meer het feit dat ze de gevolgen van hun daden en keuzes niet kunnen overzien.

Dat Hans Visser het onderwerp uit de taboesfeer wil trekken, dat kan misschien nog. Mijn maag draait zich om, maar wie weet.

Maar die grens, 7… 7? Ik kan me nog herinneren dat ik 7 was. Een kind van mijn zus zou nu 7 zijn geweest. 7? Het idee dat een pedofiel als argument aanvoert: ‘Ja, maar de dominee zegt ook dat het boven de 7 moet kunnen..’

😕 😡 *puke*

Hans · 16 juli 2004 op 09:43

Jaren geleden zat hij als jurylid in het Vara lagerhuis. Ik zat als Lagerhuislid in de bankjes. Witteman stelde daar vragen over en ik mocht mijn zegje er over zeggen, dit te meer omdat ik vanwege mijn beroep, wekelijks met de man te maken heb. Vaak kan ik een stuk met hem oplopen maar op dit gebied kinderen seks en volwassenen blijken wij dus niet door een deur te kunnen. Ik heb letterlijk op de vraag van Wittenan: kunnen jullie samen nog door één deur? Graag meneer Witteman want dan loop ik hem tegen de deurpost te pletter.

tontheunis · 16 juli 2004 op 12:24

Ik wil er wel wat op zeggen, maar ik hink op twee gedachten.

Het eerste wat bij me opkomt, is de aanvulling van de opsomming. Een hele belangrijke zie je over het hoofd.

Twee broden en vijf vissen…
en één sprookje.

Want naar mijn stellige overtuiging is dat waar de dominee in gelooft. Niet dat een geloof per definitie een sprookje is, maar wat in de bijbel staat, is nimmer door God zelf geschreven. Het is allemaal mensen- (en monniken)werk geweest en dan wordt een verhaaltje al snel mooier gemaakt dan de werkelijkheid was. Zo ook het sprookje over sexuele betrekkingen tussen volwassenen en kinderen.
Het is een sprookje dat vooral pedofielen zichzelf vertellen. Namelijk dat kinderen het ook prettig vinden. O vast, sommige zullen het spannend vinden, de meesten niet. De pedofiel voelt namelijk de lusten. Daar doet hij het allemaal voor. Om zich te bevredigen. Het kind niet.Dat blijft vaak met de lasten achter.
Maar hoe praat je zoiets dan goed, dat je je te buiten bent gegaan aan een kleuter om aan je gerief te komen?
Nou, door te zeggen dat dat kind het ook leuk vond. Zelfs min of meer heeft uitgelokt. En wie betrapt wordt, vraagt om begrip. Het is een drang, een niet tegen te houden behoefte. Met zo´n redenering moesten we seriemoordenaars dan ook maar hun gang laten gaan.
Pedofielen beschadigen kinderen, hoe je het ook wend of keert. En daarom mag het niet. Dat moest de dominee toch eigenlijk ook begrijpen. Maar die gelooft in sprookjes…

Kobus · 16 juli 2004 op 14:17

Zit aan dit onderwerp nog een heel andere kant.
Is nog niet aan de orde geweest. Dit is momenteel zo’n hot item, dat het ook wordt gebruikt als laatste ‘redmiddel’ om iemand een hak te zetten.
Dit onderwerp heeft zoveel gevolgen voor de vaak als normaal bestempelde relatie volwassene-kind (of ouder-kind), dat bijna elke vorm van warmte tussen kinderen en volwassenen in de taboesfeer dreigt te raken. Hoop binnenkort eens een column daarover te schrijven.

Shitonya · 17 juli 2004 op 11:47

Er gaat niet meteen een lichtje branden als ik denk aan ene hans visser. Maar een dominee die een boek schrijft voor begrip voor pedofilie? Dat noem ik echt gestoord! 😕
Ze zijn wel tegen homofilie, maar pedofilie niet? hmmm, laat Hans eeuwig branden in de hel aub

Geef een reactie

Avatar plaatshouder