Ze keek uit het raam van haar slaapkamer en zag de zon door de laatste bladeren van de grote eik schijnen voor haar huis. Het is vandaag een mooie dag. Heldere stukken hemel prikkelden haar fantasie, over wat ze de komende uren allemaal kon gaan doen. Vrijheid strekte zich als een lome kat aan haar voeten uit. Ze rookte haar sigaret en las haar ochtendfictie bij de koffie. Dan nog een sigaret, en nog een. Met elke volgende sigaret nam haar zin af om de deur uit te gaan.

Een plotselinge niesbui, waarbij de ‘HATSJOES’ weerkaatst werden door de muren van haar eenzame woning, maakte haar sterk aan het twijfelen of ze er wel goed aan deed om vandaag naar buiten te gaan. Misschien had ze iets onder de leden. Chronisch ziek betekende helaas niet dat je gespaard werd van een ordinaire griep. Nu ze erover nadacht voelde haar huid ook een beetje koortsig. Een afwisselend bibberen en zweten maakte dat ze voor de zekerheid de thermometer ging halen. Met dat ding tussen haar billen voelde ze zich op de een of andere manier altijd weer een klein meisje. Geen koorts, al voelde het wel zo. Zonder koorts mocht een mens de straat op.

In ieder geval was ze van plan om bij de lokale groenteboer een aantal kilo’s vitaminen in te slaan. Er lonkten grote glazen vers geperst sap en exotische fruitsalades. En vanavond in de donkere uurtjes stapels boeken, liters warme kruidenthee, dekentjes op de bank en veel kaarsjes voor de sfeer. Vele jaren alleen wonen waren soms wel eenzaam voor haar. Gelukkig kon ze goed alleen zijn, wílde dat zelfs vaak. Maar juist op de momenten dat ze zich niet lekker voelde leek de klok een in teer gedoopt voorwerp die trager en trager ging lopen naarmate ze er vaker naar keek. De tijd als vijand.

‘Hatsjoe!’ Die verrekte bacillen! Ze rookte, met een beetje tegenzin, de laatste sigaret uit het pakje. Nu had ze zeker een reden om er op uit te gaan. Terwijl ze haar jas aantrok ging haar telefoon.

‘Met Anne?’

‘Goedemiddag, je spreekt met de MS-verpleegkundige, bel ik je op een goed moment?’

‘Natuurlijk’. Ze dacht koortsachtig na over de reden van dit telefoontje. Geen lopende onderzoeken, geen recepten onderweg, niets.

‘Ik bel je om goed nieuws te brengen!’ De verpleegkundige had een jubel in haar stem die Anne nog niet eerder had gehoord. Meestal waren de telefoontjes kort, zakelijk en gelukkig vaak over onbeduidendheden als een bloeduitslag, dat betekende dat het met Anne redelijk goed ging. En de verpleegkundige die belt is altijd een beter teken dan de Neuroloog zelf aan de lijn krijgen. Dat was vaak een voorbode van problemen.

Ze schraapte haar keel. Een snotdruppel liep uit haar neus die ze wegveegde met een zakdoek. ‘Goed nieuws?’

‘Anne, ik heb zo ontzettend lang op deze dag gehoopt, deze prachtige dag dat ik kan zeggen tegen jou, beste Anne, dat ik eindelijk ontslag kan nemen als MS-verpleegkundige!’

Ze stond in de hal met haar jas  aan en keek zichzelf aan in de grote spiegel naast de deur. Rode, waterige ogen keken treurig terug. Waarom belde ze haar hier over op, vroeg ze zich af. Ze begreep het niet. Wat kon het haar schelen wie er ontslag nam en wie niet. Zij zat nog steeds met die rotziekte. ‘Nou, dat is fijn voor je’, bracht ze snotterend uit. Het snot liep alweer over haar bovenlip. ‘Bel je mij daar speciaal over op?’

‘Je begrijpt het niet, Anne. Ik wilde jou persoonlijk kunnen zeggen dat ze MS nu kunnen genezen. GE-NE-ZEN!’ Nu had het jubelen plaatsgemaakt voor een soort hysterisch gekras.

De lijn kraakte, de telefoon viel uit haar handen en kletterde op de grond. Ze zocht houvast aan de trapleuning terwijl ze ver weg de stem van de verpleegkundige uit het mobieltje hoorde komen. ‘Anne? Anne! Ben je daar nog?’

Ze trok de wc deur net op tijd open om in de pot over te kunnen geven.


evil-ine

Columns persen zich zo af en toe uit mijn hoofd, het is dan alsof mijn vingers een eigen leven leiden. Ik hou van schrijven recht uit mijn hart. Het is inspirerend om andermans werken te lezen. Ik hoop dan ook op mijn beurt iets toe te voegen. Wat mij doorgaans inspireert: oude thrashmetal, een goed boek van o.a. Bernlef, Sara Kroos, Dimitri Verhulst, stilte, mensen en hun verschrikkelijke menselijkheden en alle mooie pure dingen van het leven.

16 reacties

Frans · 14 november 2014 op 13:29

Gaat ze nu dood aan de griep? Ik had haar een hartaanval laten krijgen. Mooi verhaal over noodlot.
Doet me denken aan het lot van Herman Brood, die van de dokter te horen kreeg dat hij niet lang meer zou leven als hij doorging met alcohol en drugs. Dus besluit Herman te stoppen, maar hij wordt zo depressief van het afkicken dat hij er tenslotte zelf een eind aan maakt.
C’est la vie say the old folks it goes to show you never can tell.

    Meralixe · 14 november 2014 op 15:06

    Frans met de hakbijl… :laugh:

    Nu, ik denk dat hij U niet voldoende kent en zich daardoor een beetje gedraagt als een olifant in een porseleinwinkel.
    Nu wil ik ook niet overgaan naar een overdreven stiefmoederlijk gedrag. Verschillende ‘kromme’ zinnen zijn niet aangepast, alsof de eventuele vermoeidheid ook daadwerkelijk aanwezig was toen je aan de column werkte.
    Ik, en nu spreek ik alleen voor mezelf spendeer meer tijd aan het herlezen dan aan het schrijven van de column. Nog een tip als het mag… De column eventjes een dagje laten liggen en dan indien mogelijk met een frisse kop herlezen en op die manier ontdek ik steeds enkele ‘fouten’ in mijn werk. Zelfs na het plaatsen eventjes klikken op het ‘voorbeeld’ zodat alles er staat via de andere tekst doen me telkens enkele wijzigingen aanbrengen.

    ‘Ze keek uit het raam van haar slaapkamer en zag de zon door de laatste bladeren van de grote eik schijnen voor haar huis.’

    Laat ‘voor haar huis’ eens weg…

      evil-ine · 15 november 2014 op 12:57

      Dank voor je uitgebreide reactie, aandachtig gelezen. Het is waar wat je zegt, met een frisse kop herlezen. Goede tips! Laat overbodige woorden weg…

      @Frans; als je de column Topsport leest snap je misschien wat meer… Ik heb zelf M.S. De fictie is het telefoontje dat het te genezen is, de rest is autobiografisch (ik heet alleen geen Anne)

suno · 14 november 2014 op 14:51

Als dat toch eens waar zou kunnen zijn..
Mooi geschreven, ik zie het helemaal voor me.

pally · 14 november 2014 op 15:23

Het klinkt positief en die griep is daarbij vergeleken peanuts, Evil-ine. Het is geschreven of ik het met je meemaak (en hoop dat het realiteit is)

Een technisch puntje: als je het stuk in de tegenwoordige tijd zet, neem je je lezer nog meer me.
Met de suggestie van Meralixe ben ik het eens.

Frans · 14 november 2014 op 16:43

Voor alle duidelijkheid ik wens helemaal niemand iets erg toe. Als dit autobiografisch is, heb ik het dus helemaal verkeerd begrepen. Het staat gelabeld als fictie. In een verhaal gaat het uiteindelijk om fictieve personen en die kun je de mooiste maar ook de slechtste dingen laten overkomen. Dat je daarbij gebruik maakt van persoonlijke ervaringen is, denk ik, onvermijdelijk. Helemaal 100 procent fantasie zou immers een eigen taal vereisen en dan zou geen mens de tekst begrijpen. Ik zag in de steeds zieker wordende vrouw terwijl ze van de chronische ziekte waaraan ze lijdt kan genezen een mooi voorbeeld van noodlot. Zoals de aan longemfyseem lijdende vrouw die nieuwe longen krijgt, waarbij vrij snel longkanker wordt geconstateerd. Waar verhaal. Las het in de NRC. De vrouw vertelde haar verhaal anoniem omdat ze niet wilde dat de nabestaanden van de donor schuldgevoelens zouden krijgen. Hoe meelevend kun je zijn?

    Meralixe · 14 november 2014 op 17:34

    Frans, er wordt u hier niets kwalijk genomen hoor. Zo kleinzerig zijn we nu ook weer niet. Inderdaad, het staat onder fictie, maar ik knoopte het vorige schrijven van Evel-Ine aan dit relaas 🙂

Nachtzuster · 14 november 2014 op 17:18

Fijn verhaal evil-ine. Beetje abrupt einde waarvan ik hoop dat het de griep is die doorbreekt. Titel vind ik een beetje zwak. “Doorbraak” had misschien beter geweest. Denk ik dan.

Eens met Pally dat in de tegenwoordige tijd sterker overkomt. :yes:

Dees · 14 november 2014 op 18:38

Wishful writing. Ook ik vind de titel wat minder. De opbouw vind ik overwogen en goed.
En wens met je mee.

troubadour · 14 november 2014 op 19:23

Ik denk dat niemand hierboven snapt waarom jij kotst!
Ja, en dan verval je al snel in geneuzel.. update; Dees snapt het wel, denk ik. Nooit gedacht dit nog eens zo te schrijven.
Mooie, goed doordachte titel.

Spencer · 14 november 2014 op 21:31

:yes:

Ferrara · 14 november 2014 op 22:24

Je zou willen dat het waar was, maar dan had die domme troela op je stoep moeten staan met champagne. Haar gedrag dat jij beschrijft is inderdaad ‘zum kotsen’.

evil-ine · 15 november 2014 op 13:02

Titel erg goed, dan weer zwak…Tja meningen verschillen maar wat Nachtzuster zegt vind ik nu, achteraf, ook een betere titel die de lading dekt. De tegenwoordige tijd had het verhaal beter laten lopen, dank aan Pally voor de tip.

Het overgeven is van de schrik, alsof de bodem onder haar weggevaagd werd. Eigenlijk een positief kotsen 😀 Hopelijk kunnen ze M.S. en ook andere rottige eindeloze ziekten ooit genezen. De medische wetenschap qua M.S. medicijnen maakt de laatste jaren ontzettende sprongen, het hoeft nu niet meer per se als progressief gezien te worden.

Allen hartelijk dank voor de aandacht en wederom heel erg nuttige reacties, hier leer ik meer dan op de ooit in een ver verleden gevolgde cursus column schrijven!

Mien · 15 november 2014 op 19:58

Ik sluit me aan bij het commentaar van Nachtzuster en Pally. De titel vind ik ook niet zo sterk.

Frans · 16 november 2014 op 14:25

Helaas zal onze minister van volksgezondheid daar niet blij mee zijn. Vandaag bij Buitenhof kregen we ook van deze zich liberaal noemende VVD´ster te horen dat dood gaan toch het goedkoopste blijft. Ons kabinet is zo langzamerhand zo op de centen dat het te beroerd is om zelfs aan het genezen van een ziekte geld uit te geven. Alles maar dan ook echt alles wordt gereduceerd tot de vraag wat het kost. Terwijl ze zelfs bij het tamelijk kapitalistische Visa Mastercard weten dat sommige zaken gewoon onbetaalbaar zijn. Rutte en zijn trawanten (sorry Trawant dat ik uw naam hier ongewild in een kwaad daglicht zet) hebben zelfs die instelling rechts ingehaald.

evil-ine · 17 november 2014 op 13:11

Ik wilde hier net gaan zeggen dat je niet direct dood kunt gaan aan MS, ikke googelen…Blijkt van wel dus, meer dan ik gedacht had. Heb het nooit gevraagd aan de dokter en ben nooit op zoek gegaan naar informatie. 😥

Volgens de cijfers heb ik een levensverwachting van 70 (diagnose op 21 jarige leeftijd+49 jaar=70) Maargoed. Dat is een van de sites en wie weet dat nou precies denk ik dan?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder