Na een lange afwezigheid hier op columnx besloot ik zo ongeveer nu dat ik maar weer eens iets van me moest laten horen, Maar wat? Ik zit met de handen in het haar. Gelukkig is het net gewassen want ik heb veel om over met de handen in het haar te zitten. Om te beginnen die hitte, niet om uit te houden. Dat is echter niet het probleem. Het probleem lezen jullie, en is misschien ook wel jullie schuld. Ik ben begonnen met schrijven hier op columnx. Voorheen had ik al wel eens wat aangeklungeld. Dat was echter geen schrijven te noemen. Maar na een tijdje groeide ik in het vak. Dagelijks kroop ik trots als een pauw achter de pc en las ik jullie reacties op mijn hersenspinsels.

Niks vervelends dus. Jammer genoeg had het ook een lastige bijwerking, grootheidswaan. Ik dacht goed te zijn ik dacht de beste te zijn. Maar toen kwamen de klappen. Ik ben al eerder afwezig geweest hier. Dat kwam ook door een inspiratie loze periode. R@@f had me hier al eens voor gewaarschuwd. Op een toon zoals eigenlijk alleen een vader dat kan zei hij: “verschiet niet al je kruit jongen.” Ik zat te grinniken achter mijn PC. Haha wat denkt hij wel niet. Ik ben toch Yannick. Ik ben nooit uitgeschreven en wordt steeds beter.

Helaas had hij gelijk. Ik zit nu al 3 weken droog. Op een kladblokje naast mijn bed staan wat krabbels. Nu ik ze na lees vind ik ze niks waard. Ik staar naar het lege scherm van mijn pc. Mijn vingers rusten op het toetsenbord en er gebeurt niks. Geen dansende letters op het scherm. Geen geratel onder mijn vingers. Mijn rechterhand beweegt in de richting van de muis. Het internet start op. Ik besluit te kijken naar de uitslag van de trouwcolumnisten wedstrijd. Er zouden 5 winnaars zijn. Op de titelpagina staat een grote foto, met daarop 5 mensen. K*T denk ik hoe kan dit, ik ben toch Yannick. Dan denk ik plots terug aan de, zoals R@@f het zou noemen, “K*tlumn”. Hij was eigenlijk niks waard. Als ik slim was geweest had ik hem niet gestuurd.

Maar ja ik zat in mijn kruitloze periode. Ik besluit te kijken of er ergens een ranglijst staat en ik daar mijn naam in kan vinden. Maar nee die is er niet. Plots slaat mijn hart over. Ik surf langs een close-up foto van de 5 winnaars, en ik herken iemand. Dat meisje, haar ken ik, zij zit bij mij opschool, ik heb bij haar broer in de klas gezeten. Af en toe spreek ik haar op school, zij zit in de redactie van de schoolkrant en ze zit in de leerlingenraad waar ik de secretaris van ben.

Hoe ga ik dit aan mijn docent Nederlands uitleggen. Ik zal wel iets verzinnen, iets in de richting van “Ik gun het die 5 want volgend jaar doe ik weer mee en dan ga ik zo een goede column opsturen dat ik alle 5 die plekken inneem.

Ondertussen blijf ik natuurlijk hier (wachten op inspiratie) en blijf ik de wijze lessen van R@@f volgen.


11 reacties

MBB · 22 juni 2003 op 09:40

😕 😕 😕
ZONDEr STOF?! WIE? JIJ!??? 😕 😕
heb je de laatste tijd geen krant gelezen, nieuws gekeken of geen abonnement op een digitale krant?

‘AIVD-bewijs niet in politiezaak toegestaan’
‘AIVD complot terrrorristen’
‘CIA en DIA agenten opereren onwettelijk ongecontroleerd in nederland samen net AIVD’

en volgende week verqwacht in het nieuws:
‘AIVD betrokken bij intimidatie AH-medewerkers als co-operatie med de CIA voor de infiltratie van DEA-agenten in het Alberhein-concern vanwege de beleggers-belangen van de Amerikaanse dochterconcerns van Albert Hein.’….

of hebben ze je ontslagen vanwege het schenden van dienstgeheimen?

Martijn · 22 juni 2003 op 10:18

Mooi zo Yannick!

Om een ietwat homofiele dansleraar annex jurylid te quoten: ‘Vooral doorgaan!’

En R@@f?
Tja, wijze lessen aannemen van een (vreemde) vogel waar doorgaans het kruit juist òp verschoten wordt?
Ik weet het niet……..(haha)

En misschien staat er over een poos een dergelijke foto in de krant.
[img align=left]http://rider.wharton.upenn.edu/~gsao/photos/graduation_2001/crowd1.jpg[/img]

[size=xx-small]Professor Y. Tollenaere die ten overstaan van zijn studenten de literatuurprijs voor columns in ontvangst neemt.
Tollenaere:[i]’ I had a dream, and it started at ColumnX!'[/i][/size]

Groet Martijn 😀

Kobus · 22 juni 2003 op 10:52

Mooie eerlijke column Yannick.
Dit soort momenten krijgt iedereen die over enthousiast aan het werk is. Niks mis mee.
Zeg wel eens: als je niks hebt om over te schrijven, schrijf daar dan over.

Mercurius · 22 juni 2003 op 13:53

Ahhh heerlijk, ik ben niet de enige die met zo’n writersblock worstelt, de beste wilt zijn,
en columns op papier zet, maar daar zelf niet al tevreden over is, omdat Mr Inspiratie een
time-out had en ik te ver en lang naar een onderwerp heb liggen zoeken. Slim van jou om daar
dan een column over te schrijven Yannick, want A) het is een leuke en ook goede column geworden die toont dat je het WEL kan en B) je hebt je gevoelens geuit door ze te verwerken in een column en daarom ben je dat negatieve gevoel nu toch grotendeels kwijt, of niet?
Ik daarentegen loop met de frustratie rond, tel de dagen af die ik nog heb tot de nieuwe maandcolumn en voel de strop om mijn nek steeds kleiner worden. En ik wil toch niet weer
een flutcolumn afleveren! Althans, dat vond ik zelf. Dan zegt iedereen tegen mij: ‘Joh, schrijf
daarover of daarover.’ Maar iedere schrijver weet dat het ook weer niet zo gemakkelijk is.
Net zoals iedere schrijver weet dat je niet altijd inspiratie hebt en niet iedere column even goed is als de vorige. Je kunt het wel een beetje vergelijken met seks, denk ik. Daar heb je ook niet altijd iedere dag zin in en als je het maar doet voor de ander dan levert dat toch geen bevredigd gevoel op bij jezelf. Maar als je er wel naar verlangt, dan vliegen de spetters er van af en wil je het liefst nog een keertje! 😀

Succes en Ciao Mercurius

R@@F · 22 juni 2003 op 14:34

Yannick,

Allereerst is dit een mooie column en erg leuk geschreven, dus wat jou inspiratie betreft komt het weer helemaal goed dat weet ik zeker! Over dat verschieten van kruit daar blijf ik bij, je moet als het niet zó lekker zit met de inspiratie je columns spreiden over een langere tijd. Het is beter een of twee columns per maand te schrijven dan vijf in een maand en dan weer 2 maanden niets. Mensen (lezers) vergeten je zeer snel en een of twee in de maand is net genoeg om je “naam” niet in de vergetelheid te laten geraken.
Iedereen heeft dit probleem (writersblock) wel eens hier behalve één persoon die altijd voldoende kruit in voorraad heeft en daar bedoel ik natuurlijk onze eigen schrijfofiel Kees Schilder mee. Maar waarschijnlijk heeft hij dan ook de juiste connecties in de vorm van Ab om weer aan voldoende porties “kruit” te komen keer op keer. Verder moet jij een ding niet vergeten je bent nog heel jong en er zijn maar zeer weinig mensen die zo kunnen schrijven zoals jij dat al kan op jou leeftijd. Ga zo door kerel!

Trouwens Van Gogh werd ook pas beroemd nadat hij dood was dus er is altijd nog hoop ;-)!
R@@F
p.s
Wat mijn raad opvolgen betreft, wees daar wat voorzichtig mee de laatste die dat ook deed was Hans (door het opvolgen van mijn ‘goede’ raad tegenwoordig Hannelore), en die heeft daar nu ook heeeel veel spijt van.

Kees Schilder · 22 juni 2003 op 15:33

Welcome back Yannick.Stof genoeg toch om over te schrijven? Gewoon het idee laten varen dat je de beste wilt zijn. Is nergens voor nodig en dan schrijf je maar eens een klote column. So what?
Als je alle ‘moeten’ en ‘dwang’ vergeet kun je zelfs nog iets fraais over een vliegenzwam schrijven. En met deze column is toch ook niets mis mee?
groet
kees
kees

Kees · 22 juni 2003 op 17:52

Ik miste je al en stond nèt op het punt een email te sturen. Voor iemand zonder inspiratie heb je een bijzonder goede column geschreven. Het probleem met wedstrijden is, er is één winnaar. Eén winnaar van vele inzenders. Niet winnen betekent daarom weinig, hoewel het altijd een teleurstelling is. De beste, de enige remedie bij een block is: gaan zitten en schrijven of tikken of wat dan ook, maakt niet uit wat, desnoods gooi je het in de prullen bak, bewaar je het in c:\tmp, uiteindelijk komt het proces weer op gang. Níet schrijven zorgt dat de block langer duurt. Enne… je weet het, het oberkomt ons állemaal!

Groetjes, Kees

Li · 22 juni 2003 op 22:14

O Yannick, daar schrijf je wat. Ook ik ken dat verschrikkelijke gevoel van ‘wat moet ik nou weer schrijven’. Ik heb de pech ( wat anderen ‘het geluk’ noemen ) om elke week een column te schrijven voor in het plaatselijke sufferdje. En elke week ben ik weer blij dat het is gelukt. Maar als de krant in de bus valt dan begint de schrijfstress weer van voren af aan. Want dan moet ik weer! Dus leg ik mijn oor overal te luisteren. Trek uitspraken uit monden en neus overal rond om maar een vleugje inspiratie op te doen. Ooit gaf iemand mij de wijze raad ‘meid overdrijf en lieg de waarheid’. Maar daar schoot ik niks mee op, want dat deed ik al;-)

Godspeed · 23 juni 2003 op 09:59

[quote]Je kunt het wel een beetje vergelijken met seks, denk ik. Daar heb je ook niet altijd iedere dag zin in [/quote]
[b]Uit reactie van Mercurius, en dat voor een konijn?!?!?.[/b]

Ik neem aan dat jouw hoofddoelstelling van dit (levens)jaar nog steed jouw ontmaagding is??

[quote]Ik heb dus nog een maand om haar te zoeken. Dan zal het gereedschap getest moeten worden tijdens het echte werk en zal het fantaseren niet meer nodig zijn omdat het werkelijkheid is geworden[/quote]
uit [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=301]Zaadbom[/url]

[quote]Digitaal is namelijk in vrijwel alle gevallen goedkoper, efficiënter en vooral… sneller![/quote] uit [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=604]Don’t try this at home.[/url]

Mischien moet je maar voor een Digitale ontmaagding gaan, en daarmee meteen een nieuwe trend zetten.:-D Je zult zien na je ontmaagding zal er genoeg kruit te verschieten zijn in nieuwe Columns.

Prima Column

Groetjes,

Godspeed
:pint:

Yannick · 24 juni 2003 op 08:01

Allemaal bedankt 😀 meer weet ik ff niet te vertellen 😀 doe ik nog wel eens.

Reyn_Eaglestorm · 26 juni 2003 op 14:10

Ook ik heb in mijn eerste paar weken ColumnX zo ongeveer al mijn kruit verschoten, en daarna volgt dan zo’n grote leegte… Maarja, ook ik heb weer een collumpje in de wachtrij staan, hopen dat de inspiratie weer een beetje regelmatig binnen gaat komen druppelen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder