Fietsend over een – wegens het aanleggen van een parkeergarage, omdat het meer mensen naar de stad moet trekken, en dus voor drie jaar de doorgang naar de kroegen, in ieder geval voor auto’s gestremd is, vlak buiten het centrum, met de plannen dat er weer een weg richting de winkelstraat terug zal keren… en voor het huidig doorgaande voet- en tweewielverkeer afgeraffelde en daardoor – slecht aangelegde stoep, zie ik het dunne laagje ijs op het water dat zich op de plas die is blijven liggen door de vele neerslag van de laatste tijd – zowel herfstregen, als kerstsneeuw – is blijven liggen – omdat het grondwater niets toelaat en de grond, zoals dat heet, net zoals in mijn achtertuin, volledig verzadigd is – gevormd heeft en het mij doet concluderen dat het ondanks dat de meteorologen besloten hebben dat het lente is – wat slechts een telling van een aantal dagen op de westerse kalender is -, geen lente is, omdat de stekende pijnschuiten, die de koude veroorzaken, mij dwingen mijn leren handschoenen over mijn vingers te trekken, ondanks dat de scheur tussen pink en ringvinger aan mijn linker hand snijdende windvlagen niet weet te pareren.

De maatstaf voor een goede winter is een Elfstedentocht en dat was 10 jaar geleden voor het laatst. Hij die zijn vakgebied zoekt in de milieuwetenschappen, kan zeer veel economische gewin behalen, om dit vervolgens te lozen in malafide beleggingsfondsen. Ik daarentegen laat mij in deze kou door niets stoppen, ook al vraagt de staat van mijn handschoen daar wel om.

Ik hoorde eens dat de opwarming van de aarde voor Nederland een kouder klimaat zou betekenen. Oceaanstromen verplaatsen zich zodat de ijskappen van de Noordpool zich benedenwaarts zouden bewegen. Tevens hoorde ik dat de zeespiegel gaat stijgen, zodat half Nederland onder water zal komen te staan. Een Elfstedentocht in deze broeikas wordt gereden over de gletsjer die òp Friesland is neergedaald. De laatste berichten vermelden dat Erik Hulzebosch zijn Nefit-centraleverwarming heeft ingeruild voor een dieselaggregaat om zijn huis van stroom te voorzien. Energie verpillen én het koolstofdioxide uitstoot vergroten, is zijn motto. Het klimaat warmt op, Nederland koelt af, maar het gemiddelde wereldklimaat zal stijgen. Een socioloog zal zeggen dat het zo beter is.

Zij die zichzelf een winterdepressie hebben aangepraat – een placebo kan ook verzieken –, zullen veel baat hebben zij de meteorologische lente, echter deed het mij filosoferen over tijd.

Was ik zevenenvijftig jaar geleden geboren, wilde ik vierentwintig jaar geleden een mooi en schoon leefgebied achterlaten voor de tijd dat mijn nageslacht de vierentwintigste leeftijd zou bereiken. Nu leef ik een maatschappij waar de mensen om mij heen één-comma-zeven kind heeft geproduceerd, en ik geen. Tegen de tijd dat ik één-comma-nul kind gekregen heb, zal dat gemiddelde waarschijnlijk verder gedaald zijn. Het betekent niet alleen dat ik op dit moment nog niet expliciet streef naar een betere natuur voor mijn (achter-achter-achter-achter)(achter)(klein)kinderen. Maar het betekent tevens dat men steeds minder en later bewust wordt van eventuele onplezierige waarheden. Met als resultaat dat het milieu een steeds minder belangrijk onderwerp zal worden in een mensenleven. Ondanks dat wordt de suggestie gewekt dat energie steeds belangrijker zal gaan worden, maar ik profeteer iets anders:
De jongen die milieuwetenschappen studeert zal, wegens een drastische stijging in Sociaal Economische Status, niet zijn hele leven achter de bar hoeven werken. De rest van de wereld zal, zoals Hulzebosch blijft hoop op een elfstedentochtoverwinning, de lichtknop bij het verlaten van het toilet niet omzetten.

Ik ben de afgelopen vierentwintig jaar opgevoed door ouders die een mooi en schoon leefgebied voor mij hebben willen creëren. De ene plukte het onkruid tussen de uien van de akker, zodat hij geen bestrijdingsmiddel hoefde te spuiten, de ander vroeg herhaaldelijk wie de radio boven aan had laten staan en of ik hem uit wilde zetten want het kostte alleen maar energie die niemand gebruikte. Maar ondanks dat koop ik de goedkopere bespoten aardappelen en laat ik de thermostaat hoog zodat het lekker warm is als ik 04.53 mijn huis binnen stap. Zoals het een ware socioloog betaamt, deel ik mee in het gemiddelde en help ik mee aan de ondergang van de mensheid. Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat wij onszelf voorbij geëvolueerd zijn. Al voordat een diersoort uitsterft, is de evolutie haar voorbijgestreefd.

[i]Cor Jan vanZ Zwol[/i]


3 reacties

Troy · 6 april 2008 op 17:18

Die eerste zin! Tsjemig. Gerard Reve kan met dat soort dingen wegkomen en dat jij het ook probeert valt op zijn minst moedig te noemen. Nu de rest nog even lezen. 😀

Dees · 6 april 2008 op 17:27

Hahaha, die eerste zin laat ik het even bij, morgen probeer ik de rest nog wel 😀

Neuskleuter · 6 april 2008 op 19:46

Fietsend over een slecht aangelegde stoep, zie ik dat nou goed? Niet handig om dat in 2 alinea’s te plaatsen. Het stoorde me in het lezen, maar het is me uiteindelijk wel gelukt.

Verder veel slordigheidsfoutjes, die voorkomen kunnen worden door het een paar keer door te lezen.

En ik wil wel meestoken om hier weer een Elfstedentocht te krijgen! Gewoon een kwestie van aanpassen. De was weer op 60 graden, de verwarming nog hoger en slapen met het licht aan. Al zal dat laatste me wel de meeste moeite kosten. Maar ik moet dan wel beginnen met mijn rijbewijs, anders tel ik nog niet mee, uiteraard.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder