Neen, ik ben niet bang van water! Maar ik heb er lang moeten aan wennen.
Ik weet niet hoe men tegenwoordig op school zwemles geeft, maar toen ik op school zat ging het er niet zo vriendelijk aan toe. Toen zou je leren zwemmen, willen of niet! Ik zat op de lagere school en we maakten elke week een busrit naar het zwembad. We zongen in de bus, praatten en maakten pret. Het was een leuk uitstapje…tot we er waren. Dan keerde de stemming om, toen de sportleraar het heft in handen nam. “Iedereen op een rij naast de bus!”
Zijn fluitje herhaalde elk bevel.
“In looppas naar het verkleedhokje!”
We kenden onze drilsergeant. Enkele jongens kregen al knikkende knieën. Toen we éénmaal onze zwembroek aan hadden, werden we aan het bad opgewacht door die autoritaire verschijning die de naam ‘Meester Jan’ droeg.
De stoersten onder ons sprongen in het water en kregen een mannelijke glimlach van de Meester, terwijl wij zwakkelingen,
die ons lieten zakken in het nat via het trapje, een minachtende blik voelden die ons leek neer te drukken in het water. We kregen vijf minuten om ons kletsnat te maken. We haastten ons. Een nutteloze bezigheid eigenlijk. Hoe kun je vijf minuten nodig hebben om jezelf nat te maken? Maar we klemden onze neus dicht en knepen de ogen toe, en herhaalden enkele keren het opgelegde ritueel dat van ons watterratten moest maken. De tijd drong, en we toonden de Meester hoe goed we onze opdracht afwerkten.
Toen de vijf minuten om waren, werden we verwacht om op de rand van het zwembad naast elkaar het verdict van de Meester te aanvaarden.
Hij speurde aandachtig de rij af naar landratten die niet nat genoeg waren. Deze kregen dan een duw en vielen terug het ruime sop in.
De anderen waren geslaagd en mochten met de les beginnen. Ik was vaak bij de eerste groep…
Nu ga ik geregeld zwemmen met mijn dochtertje.
Ik duw haar niet onder, maar laat haar spatten in het natte water.
En zo wordt ze er niet bang van.

Categorieën: Algemeen

5 reacties

KawaSutra · 28 maart 2007 op 19:05

Wat een etterbak, knap dat je toch nog zwemmen hebt geleerd.

Mijn eerste zwemlessen waren in een zwembad dat in verbinding stond met open water. Precies in de periode dat het oppervlaktewater ernstig vervuild was, dus de dooie vissen dreven op het water.
Die goeie ouwe tijd! 😀

SIMBA · 28 maart 2007 op 19:14

[quote]het natte water. [/quote]
Ik spat ook graag in droog water 😀

Brrrrr, die school-zwem-lessen waren inderdaad vréselijk! Toch ben ik later bij een zwemclub gegaan en heb goed leren zwemmen en er plezier in gekregen. Ik zwem nog steeds elke week.

arta · 28 maart 2007 op 19:20

Tja, die zwemles…en wij hadden niet eens een bus om in te lachen. Het zwembad lag naast de school!!
Leuke column, een wat zwak einde…
🙂

Mup · 28 maart 2007 op 20:55

Op mijn 28e afgezwommen voor mijn diploma, met de kids mee. De oudste was boos, ik had eerder mijn diploma. Nee, juist 20 jaar later. Heel herkenbaar stukje, lol heb ik nog steeds niet in het zwemmen, maar dat hoeven de kinderen niet te weten 😉

Groet Mup.

Cheops · 3 april 2007 op 17:39

“Leuke column, een wat zwak einde…”

Ja eigenlijk wel, ik wou die column opsturen naar de online krant van ‘DE PERS’ maar die mocht slechts 350 woorden bevatten, ik heb veel moeten snoeien.

Daarom is het tweede deel van die column wat kort.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder