2001! April! Een jaar en een maand die ik niet snel vergeet. Zit ik nietsvermoedend op het terras van mijn stamkroeg, de Telegraf, te lezen, stuit ik op een artikel over een Website met de intrigerende naam COLUMNX…… Normaal gesproken zou ik er vierkant overheen hebben gelezen maar op het moment dat ik de betreffende pagina met het artikel wil omslaan, meent een diervriendelijke reiger zijn overtollige ballast te moeten lozen. Genoemde ballast raakt gedeeltelijk de pagina. Het andere gedeelte landt op mijn nieuwe Hemani pantalon.
En terwijl de resten van de ranzige darminhoud langs de pagina naar beneden drupt, valt mijn oog op het artikel: “ColumnX, de stek voor schrijvers en lezers. ColumnX wil amateur-schrijvers de kans geven om hun columns te publiceren op internet” .
Daar denk ik over na. Ik schrijf sinds enige tijd voor de kat z’n viool, zonder dat ooit iemand het leest. Uitgezonderd de kat z’n viool, maar dat terzijde. Dat voelt wel veilig want schrijven is één ding. Publiceren is iets anders..
Ik zou natuurlijk onder een nickname kunnen publiceren maar daar voel ik weinig voor, ik heb niets met nicknames. Als ik besluit om te publiceren, dan ga ik er voor, onder mijn echte naam.

De dag erna, surf ik naar ColumnX en bekijk de site. Er staan al wat columns op. Van drie verschillende schrijvers. Een ervan is Kees Krick, die de meeste columns voor zijn rekening neemt. Ter plekke besluit ik mijn eerste column in te sturen maar verwacht niet dat de redactie het ook daadwerkelijk zal publiceren.
Klein probleempje. Ik moet dan nog wel een column schrijven! Maar waarover in Jezusnaam?
Uiteindelijk besluit ik gewoon te schrijven over de dingen die ik meemaak. Dat is wel zo gemakkelijk. Ik meen mij te herinneren dat die eerste column over een fietstocht ging.
Ik bedoel maar, de beschrijving van een fietstocht moet toch hordes lezers trekken, maar ik kan me vergissen. Evengoed kan het over een weekendslagveld in een supermarkt zijn gegaan.

Groot is mijn verbazing wanneer een dag later mijn column op de site prijkt. Daar staat hij dan. Terug kan niet meer. Ik lees de column wel twintig keer alsof ik hem nog nooit gelezen heb en ben benieuwd of hij ook door anderen wordt gelezen. Maar vooral, wat anderen er van vinden.
Het eerste halfjaar stuur ik met regelmaat columns in en de site wordt in die tijd voornamelijk beheerst door Kees Krick en mijzelf. Af en toe zie je ook andere columnisten iets insturen maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Na een jaar begint de site te groeien. Meer columnisten wagen de stap en sturen hun schrijfsels in.
In het tweede jaar wordt het echt interessant wanneer ColumnX vernieuwd wordt met allerlei extra mogelijkheden zoals direct reageren op verschenen columns. Daar wordt druk gebruik van gemaakt. Reacties stimuleren nu eenmaal altijd.
En nu bestaan wij alweer drie jaar. De vraag is; hoe staat ColumnX er nu voor?
Gegroeid dames en heren! Gegroeid! Er is nu, geheel in de traditie van het polderdenken, een wachtrij voor columns. Het is nu niet meer, schrijven, insturen en soms dezelfde dag publicatie zoals drie jaar geleden. Het is nu, door het grote aanbod van columns, een paar dagen wachten voor publicatie. En dat is voor een columnverslaafde zoals ik, afzien.
Bijgehouden heb ik het niet maar ik schat dat ik in die drie jaar, ongeveer 500 columns heb ingestuurd. Ik lees alle columns van mijn collega’s en ik merk dat de kwaliteit sterk is toegenomen.

Het initiatief van de bedenkers van de site heeft vruchten afgeworpen. Een heleboel mensen kunnen hun ei kwijt en bezoeken ColumnX regelmatig.
De grootste beloning was het moment dat ik gevraagd werd een vaste maandelijkse column te schrijven. Dan voel je je toch wel even Joepiedepoepie, kan ik je meedelen. Alles had ik verwacht, maar een maandelijkse column? Nou nee.
Drie jaar, dames en heren!! ColumnX bestaat 3 jaar. Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan.
Geen flauw idee. Ik kan alleen maar raden hoe de site er over nog eens 2 jaar uitziet. Vijf jaar, eerste lustrum!

En nu zit ik weer op het terras. Overdekt en verwarmd. Beschermd tegen rondvliegende reigerresten. Gelukkig voor mij was dat 3 jaar geleden nog niet zo…
Gefeliciteerd ColumnX!! En niet te vergeten, bedankt voor 3 fantastische jaren op jullie site!


17 reacties

Shitonya · 1 april 2004 op 14:47

“Ik meen mij te herinneren dat die eerste column over een fietstocht ging.”

Van een fietstocht tot hilarische momenten met Janssen, je columns blijven allemaal evengoed, knap werk, ook dit keer
🙂

Mercurius · 1 april 2004 op 16:08

Kees,

En wat ben jij gegroeid zeg in die tijd!
Wat schrijven betreft dan!

Ciao Mercurius

Martijn · 1 april 2004 op 16:49

Mocht je ooit in de VanDale komen te staan, dan zal de omschrijving zoiets zijn:

[b][size=x-small]pro•duc•tiebeest [/size][/b][i][size=xx-small](het ~ (m.))[/size][/i]

[b]1 Het in grote hoeveelheden schrijven van columns ([i]beestachtig[/i]) voor Column X.[/b]
[b]2 Mede grondlegger van de X factor [/b]
[b]3 Verdienstelijke voor het inburgeren van het Franse woord [i]Amice[/i][/b]

Nog drie jaar?

Groet Martijn 😀

pepe · 1 april 2004 op 19:54

Ja ja… jij of mot ik U zeggen tegen jou, bent degene die mij besmette met het X-virus, u wordt vriendelijk bedankt 😉 Samen met nog een andere columniste hier, bleven jullie mijn aandacht trekken.
Veel lef had ik niet, schrijven deed ik al wel een hele poos. Tot een dag dat ik ff de weg kwijt was ergens in okt vorig jaar, ik durfde mijn eerste woorden hierheen te sturen en verwachtte nooit dat ie geplaatst werd en al zeker geen reacties.

Maar ja Godspeed en Kees S. reageerden, zou ik dat nog eens durven dacht ik toen.

Ik kan me dus wel een beetje voorstellen hoe dat was voor jou Kees drie jaar terug 😉

Ik vind jullie geweldig stuk voor stuk.
Ga vooral door…

Kareltje zou zeggen “toppertje ouwe”.

Mosje · 1 april 2004 op 20:42

[quote]Ik lees de column wel twintig keer alsof ik hem nog nooit gelezen heb en ben benieuwd of hij ook door anderen wordt gelezen.[/quote]
Keessie, dat deed ik nou ook bij mijn eerste column hier. Lezen en nog eens lezen. Om me er absoluut van te overtuigen dat elke door mij geschreven letter er ook daadwerkelijk stond!!

Eftee · 1 april 2004 op 20:54

Nog zo’n schrijfkei! Zeker nu ik een “schrijversblok” heb, heb ik nog veel meer bewondering voor je columns. Ik vind het zo ontzettend knap dat je telkens weer zulke pakkende column weet te schrijven. Ik weet zeker dat er een tijd komt dat heel Nederland je columns leest.

Ma3anne · 2 april 2004 op 00:03

Je werd hier ergens ’taal-illusionist’ genoemd. Ik vind dat een perfecte omschrijving van wat jij neerzet als columnist. Het gegoochel met woorden, zinnen, beelden en humor. Fantastisch!

Die spanning rond het plaatsen van de eerste column kan ik me ook nog herinneren als de dag van gisteren…. (euh is dat pas twee en een halve maand geleden? Ik heb het gevoel dat ik hier al jaren woon!).

Jij en nog een paar mensen hier zijn mijn grote inspirators om columns te schrijven, al zal ik dat niveau bij lange na nog niet halen. Ik laat me graag nog veel meer inspireren en kijk alweer uit naar je volgende column. 🙂

R@@F · 2 april 2004 op 12:21

[quote]Joepiedepoepie[/quote]Wil jij dit woord NOOOIT meer gebruiken aub!!
Maar verder is hij weer sapperdeflap!
Groet
R@@F

Li · 2 april 2004 op 23:55

[quote]meent een diervriendelijke reiger zijn overtollige ballast te moeten lozen.[/quote]

Een duidelijker teken ‘van boven’is er niet Kees!

En als ik een reiger zie vliegen dan zal ik hem/haar hartelijk bedanken.:-P

Li

Kees Schilder · 3 april 2004 op 08:38

iedreen bedankt voor de geweldige reacties.
En Raaf, nog een keer dan: Joepiedepoepie.
Mijn buurvrouw gebruikt dat woord 20x per uur.Vooral als ze iemand lekker heeft afgerost met haar nieuwe synthetische zweep.

Mup · 4 april 2004 op 13:04

Weet je zeker dat het een schijtende reiger was en niet een r@@f? Hoe dan ook, ik ben het beest dankbaar,

Groet Mup.

Farfalla · 11 april 2004 op 21:29

Geweldig om dit zo te lezen. Iedereen heeft een andere achtergrond. Ik zou ook niet zonder je columns kunnen. Ze zijn heerlijk om te lezen. Op naar de volgende 3 jaar!

Groetjes Farfalla

arta · 1 juli 2010 op 10:24

Wat grappig, dit terugkijkje!
Ook die reacties van de ‘oude’ CX-ers: Echt leuk!

Dees · 1 juli 2010 op 10:41

Een kijkje in jouw keuken van toen. Echt heel leuk

Mien · 1 juli 2010 op 11:22

Oeps … Kees wordt oud en vervalt in herhaling.
Heb je nog zin in een ouderwets duootje Kees. :hammer:

Of gooien we net als Roger het tennisracket in de Noordzee?

Ergens bezuiden Wimbledon.

Mien Mien

p.s.
Ik mis de schrijfsels van R@@F
Ga er accuut weer een paar teruglezen.
Thanks Kees!

Prlwytskovsky · 5 juli 2010 op 13:50

Leuk dat je ons even om de hoek, in het verleden laat kijken. :duimop:

Mien · 19 juni 2017 op 15:18

Veel meer dan vijf keer zo lang alweer online, ColumnX. Chapeau! En dan is het nog geeneens 1 april. Maar wel heet. Heel heet. Wel 31 graden Celcius. En mijn pen. Die kookt haast over. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder