Waarom eigenlijk niet? Waarom kunnen er geen 5.000 belastingambtenaren afvloeien? Sterker nog. Wordt het niet eens tijd om de Belastingdienst te privatiseren? Ja, concurrentie moet er komen, vrije mededinging, kortom marktwerking. De privatisering van onze nationale spoorwegen is toch perfect verlopen? En wat dacht je van de posterijen? Ik vind het geweldig. De hele dag door kan ik post verwachten. Soms lopen er drie postbestellers tegelijk door mijn straat, gezellig toch? Blijkbaar kan dat allemaal betaald worden. Och, ze moeten wel wat inleveren natuurlijk, dat is logisch want de fietstassen van de postbodes puilen niet meer zo uit.

De Belastingdienst is het meest winstgevende concern van Nederland, maar het kan natuurlijk altijd beter. Stel je nu eens voor dat er drie afzonderlijke landelijk opererende Belastingdiensten ontstaan. Met door het hele land lokale vestigingen in ieder zichzelf respecterend winkelcentrum. ‘De Belastingdienst komt bij U thuis!’
Dan krijgen we tenminste eindelijk eens marktconforme belastingtarieven. Middels bonusacties en aantrekkelijke kortingen kunnen we potentiële belastingplichtigen naar ons toe trekken. Uiteindelijk halen we natuurlijk evenveel op als in het oude bestel maar de burger heeft nu in ieder geval het gevoel dat er wat te kiezen is. Net als in het stelsel van zorgverzekeringen. Dit zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de gewenste compliënce. Belasting betalen wordt weer leuk!

En waarom niet over de grens gekeken? Dat is in de telecom- en energiewereld gemeengoed. In Griekenland en Italië is nog heel veel werk te doen; die hebben nog nooit van belasting betalen gehoord. Misschien kunnen we wel een deel van de markt in Duitsland of Frankrijk veroveren. Dan hoeven de belastingambtenaren echt niet bang te zijn voor hun baantje; ik voorspel een sterk toenemende werkgelegenheid in een fiscaal paradijs.

Bij nader inzien: Wedden dat ze die 5.000 belastingambtenaren helemaal niet kunnen missen?

Categorieën: VEC

KawaSutra

Columnist (nou ja) van 2005 t/m 2012 Een voorzichtige comeback in 2017 Het leven, daar gaat het om!

14 reacties

Libelle · 1 maart 2012 op 08:42

Het knalt er niet lekker in bij mij. Tijdens de derde ‘dikke’ alinea dwaalden mijn gedachten al af. ‘Verdo…, ik moet nog aangifte doen, dacht ik’.

Mien · 1 maart 2012 op 08:51

Goed plan. Die concurrentie. En dan als bonus aan de meest duurzame belastingdienst een gratis vakantieoptrekje in een belastingparadijs naar keuze.
In willekeurige volgorde dan maar, want het zijn er zo veel!
Andorra, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Anguilla, Cyprus, Liechtenstein, Antigua, Dominicaanse Republiek, Malta, Aruba, Gibraltar, Monaco, Bahamas, Grenada, Panama, Bahrein, Guernsey, Seychellen, Barbados, Hong Kong, St. Vincent, België, Isle of Man, Trinidad, Belize, Italië, Zwitserland, Bermuda, Jersey

Mien devil in the heart

p.s.
Correctie: België valt nog te bezien 😆

SIMBA · 1 maart 2012 op 09:15

Wel ja een geprivatiseerde belastingdienst….dan zijn we echt uit de problemen :hammer:

Meralixe · 1 maart 2012 op 09:30

In België kan alles, zeker wat sjoemelen betreft.

pally · 1 maart 2012 op 10:46

ha, ha , goed idee Kawa!
Mooie VEC, goed dat jij weer eens hierheen gelokt bent 😉

groet van pally

Dees · 1 maart 2012 op 12:11

Leuk geschreven. En mooi (verzonnen?) woord: compliënce.

LouisP · 1 maart 2012 op 17:15

Kawa, ’t leukste van al is dat ik weer eens iets van je lees..
Mooi..

Harrie · 1 maart 2012 op 17:20

Dat moet een hele belasting zijn om zo’n column te schrijven? Wel knap gedaan.

JanBontje · 1 maart 2012 op 19:29

Leuke column!

KawaSutra · 2 maart 2012 op 13:14

Bedankt voor de reacties.

@Dees:
De eerlijkheid gebied me te bekennen dat het woord ‘compliënce’ inderdaad verzonnen is. Echter niet met opzet, ik heb het gewoon fout geschreven. 😀
Het juiste woord dat hier bij de Belastingdienst dagelijks door de gangen klinkt is ‘compliance’.

[i]Compliance is het begrip waarmee wordt aangeduid dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Het gaat over het nakomen van normen of het zich er naar schikken.(Wiki)[/i]

Hoe groter dus de compliance, des te minder belastingambtenaren zijn er nodig om tot een maximale belastingopbrengst te komen. Bij het huidige begrotingstekort is dit nu uiteraard een heet hangijzer.

arta · 3 maart 2012 op 10:23

Kawa, het is mij wederom een groot genoegen om naast je te mogen staan en dan ook nog helemaal afgestemd, qua onderwerpkeuze. 😀
Een geprivatiseerde belastingdienst: grappig en wie weet?
Goed geschreven, fijn om een van mijn favoriete schrijvers weer te lezen hier!

Mien · 8 maart 2012 op 09:16

Kawa, mogen we wat meer werkjes van je bewonderen hiero? Zou heel fijn zijn.

Mien

embee · 8 maart 2012 op 18:13

Leuk weer eens iets van jou te lezen, goede VEC!!!

Groetje Embee

WritersBlocq · 8 maart 2012 op 19:07

Heee Kawa! Ik had al een reactie neergezet, maar die werd niet gepikt. Error. Dus nu nog een poging. Wat ik had geschreven weet ik niet meer, en wat ik niet meer weet, hoef ik niet te onthouden, toch?

Hee, hij is fijn, hierboven. Eindelijk weer eens een column van jou, werd tijd zeg!
Ik ben het helemaal met je eens. Als jij als advocaat van de duivel nog een charmante assistente nodig hebt, dan roep je maar.

Ik ben een absolute voorstander van ‘meer blauw op straat’. Gezellig met z’n allen + alle driedubbele postbodes de blauwe enveloppen verscheuren tot confetti, en iedereen onder de rivieren ermee belasten tijdens Carnaval 2013. Moeten we kunnen redden, toch?

[quote]Middels bonusacties en aantrekkelijke kortingen kunnen we potentiële belastingplichtigen naar ons toe trekken. Uiteindelijk halen we natuurlijk evenveel op als in het oude bestel maar de burger heeft nu in ieder geval het gevoel dat er wat te kiezen is. [/quote]
en deze quote raakt ons maatschappijtje. We willen de keuze, we willen het zelf doen, en dat mag wat kosten :hammer:
Net als een appeltaart of moorkoppen bakken, een belàchelijke verspilling van geld en energie. Maar we kiezen ervoor, dus slikken we het en verzinnen we er nog een al dan niet logische onderbouwing voor.

Einde bericht, ik hoop dat ie geplaatst wordt, en zo niet dan niet.

Groetjes en enorm leuk om je weer te lezen, ik wil meer! Dikke Paulinekus :kus:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder