Ik ben een echte Alfaman. Hiermee bedoel ik niet dat ik een harem heb waarvan ik de leden (rare benaming voor een groep vrouwen) naar believen kan bespringen, maar dat ik meer met letters heb dan met cijfers. De Bètavakken vond ik heel interessant, maar ze konden niet beklijven in de bewaarcellen van mijn brein: ik snapte er niets van! Dat gold helemaal voor wiskunde. Ik heb in mijn hele schoolcarrière twee keer een tien gescoord en een daarvan van was voor het vak differentiëren, behorende tot de wiskundestof maar dat was de uitzondering die de regel bevestigt. Toch ben ik gefascineerd door de magische rij van Fibonacci, waarbij elk getal in de rij de som van de twee voorgaande is, die verbanden met en eigenschappen van de gulden snede en het gulden getal phi lijkt te bevatten. Het getal pi met zijn schier eindeloze reeks cijfers achter de komma dat in aantal de omgekeerde van het kleinst mogelijke getal moet benaderen. Het kleinste getal maar ook de kortste afstand zijn gelijk aan de meest minimale duur van tijd: de grootte van de het allerkleinste deeltje. Elke verplaatsing (afstand) en beweging (tijd) heeft immers minimaal de omvang van het deeltje zelf! Minder kan niet. Besef de mogelijkheden! Bij een WK Allround schaatsen de heren over vier afstanden gemiddeld 4.250 meter. Zou Sven Kramer ook kampioen zijn geworden als, in plaats van de 500 meter, dit de afstand is waarnaar alle afzonderlijke tijden worden teruggerekend? Ongetwijfeld!

Robert
20 februari 2012

www.robertbeernink.nl

Categorieën: Algemeen

6 reacties

JoeyvG · 24 februari 2012 op 17:28

Toch een handige eigenschap voor een schrijver, als je meer met letters hebt dan met cijfers.

champagne · 24 februari 2012 op 17:42

Ik werd meteen al geprikkeld door de titel en de eerste zinnen. Maar ik vrees dat ik een echt alfavrouwtje ben, want ik raakte het spoor vol-le-dig bijster toen ik verder las.

Libelle · 25 februari 2012 op 09:04

Kennis etaleren mag nooit een doel op zichzelf zijn. Er moet een leuke en boeiende boodschap in zijn verpakt. Hier bijvoorbeeld, dat je als alpha man een bèta ouvre etaleert met de bedoeling dat velen het niet snappen en jij als slimme all-rounder uit de bus komt.

LouisP · 25 februari 2012 op 09:23

‘Kennis etaleren mag nooit een doel op zichzelf zijn.’
Goeie reactie Libelle. Gedeeltelijk met je eens, met je gehele reactie dan. Wat ik wel weer bijzonder vind is dat de auteur na al dat etaleren eindigt met Sven Kramer, in de sport en schaatswereld een Alfamannetje, die eigenlijk heel erg van ons allemaal is en wat iedereen begrijpt..
Echte Alfamannetjes en vrouwtjes staan hier boven

‘..en jij als slimme all-rounder uit de bus komt.’

Robebeer · 25 februari 2012 op 10:38

Het zal aan mij liggen dat de porté van het stuk niet goed overkomt. Het gaat niet om kennis (het meeste is misschien zelfs onzin) maar om beredeneren. Het is satire!

Meralixe · 25 februari 2012 op 11:25

Haha… Robebeer kan toch reacties geven!!!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder