Laatst telde ik op stage de inhoud van collectebussen. Naast Surinaamse Dollars trof ik ook een euro aan. Ik pakte hem op en bekeek hem van alle kanten. Toevallig stond koningin Beatrix er op. Er kwam een sentimenteel gevoel opzetten. Mijn eigen vertrouwde euro. Toen je net kwam haatte ik je, nu geef je iets van mijn identiteit weer. Ik vroeg wat ik moest doen met de euro. “Die kan in het zakje met vreemde muntstukken”, zei mijn begeleidster. Mijn euro kwam op een grote hoop met Amerikaanse dollars en muntstukken uit Curaçao. Het voelde niet prettig om iets waarmee ik mij verbonden voel op een grote hoop te gooien. Alsof je verschillende rassen bij elkaar zet, en ze een eenheid laat vormen.

Later zag ik dat mijn begeleidster tijdens het tellen een euromuntje van 50 cent tegen kwam. Ze draaide hem om, om te kijken welk getal er op stond.

Voor haar ben ik net zo vreemd als het euromuntstuk. Er zit wel iets herkenbaars in mij. Net als de euro een munt is, ben ik een mens. Maar ook mij zal ze nooit in een oogopslag doorhebben. Ze zal moeite moeten doen om mij te begrijpen, net zoals de euro die ze moest omdraaien.

Om haar te helpen bij het ontdekken van mij, zal ik mijn best doen om open naar haar toe te zijn. Net zo open als het euromuntstuk was over het feit dat hij 50 cent waard is.

Categorieën: Maatschappij

4 reacties

delta75 · 18 april 2007 op 15:56

[quote]Het voelde niet prettig om iets waarmee ik mij verbonden voel op een grote hoop te gooien. Alsof je verschillende rassen bij elkaar zet, en ze een eenhoud laat vormen[/quote]
Ja, daar zeg je me wat!
Rassen zijn gelijk, maar niet hetzelfde.
allemaal zijn we mens, net als alle honden, honden zijn. Echter een maltezer is toch net ietsje anders als een bulldog.
misschien toch…niet helemaal goed verwoord…want als je er snel overheen leest. dan kan je het verkeerd opnemen.
Verder vind ik de column wel speciaal. Dat die stomme euro toch nog gevoel kan loshalen, zoals de gulden ooit kon!

Mosje · 18 april 2007 op 19:23

Weet je wat suus785, we rekenen je om naar de oude vertrouwde gulden, dan word je suus1670,40 en niet meer zo vreemd.
😀

KawaSutra · 18 april 2007 op 20:19

Ik struikelde ook wel even over de quote van Delta hoewel dat misschien toch wel een kerngevoel weergeeft waar de problemen met integratie hun oorsprong vinden.
Maar de insteek van je column is best origineel gevonden.

Mup · 19 april 2007 op 17:54

Gelukkig komt het merendeel van je stuk niet zo uit de verf, dat het negatief overkomt. Ik doel daarbij ook op het geqoute stuk van de grote hoop. Ik zou het erg mooi vinden als het met behoud van eigen identiteit wel een eenhied zou kunnen worden,

Groet Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder