Ik zie mezelf al bezig. Mijn dochter mag een filmpje kijken van twee uur en een kwartier. Na twee uur zet ik de tv uit! Ja, dat moet, want kinderen mogen niet meer dan twee uur per dag televisie kijken of achter de computer zitten. Dit alles omdat de peuters van tegenwoordig veel te dik zijn. Het is een van de vijftien gepubliceerde normen van het gezondheidsinstituut NIGZ voor opgroeien met een gezond gewicht. Over 6 jaar mogen er geen dikke peuters meer bij komen. Wie heeft dit belachelijke idee in zijn hoofd gehaald.Waarschijnlijk is dit weer verzonnen door de slankste man of vrouw op aarde met perfecte kinderen. Dat mensen dik kunnen worden van eten, ja daar zit wat in. Dat mensen dik worden omdat ze te weinig bewegen, ja daar zit wat in. Ik snap best dat je een kind niet de hele dag voor de tv moet zetten. Dat is nergens goed voor. Niet voor de gezondheid en niet voor het gewicht. Maar dat bij ‘dikke’ peuters de oorzaak alleen maar op de televisie wordt geschoven, vind ik toch wel erg kortzichtig. Daarbij is dat leeghoofd ook nog even vergeten dat er nog zoiets bestaat als aanleg.

Hoe willen ze het in godsnaam voor elkaar krijgen dat er geen dikke peuters meer zijn over 6 jaar? Mijn zoon van 3 maanden weegt nu al 7 kilo. Kan ik daar iets aan doen? Hij krijgt gewoon zijn flesjes met voeding, die hij niet eens helemaal leegdrinkt. Hij krijgt zelfs lichtverteerbare voeding. Als het in dit tempo doorgaat met zijn kilo’s zal hij ook een ‘dikke’ peuter worden. Ik kan hem moeilijk nu al op dieet zetten toch? En mijn dochter is ook niet een van de magerste. Eten doet ze niet (zoals iedere dwarse peuter), snoepen nauwelijks en bewegen meer dan genoeg. Maar mag ze dan ‘s avonds geen filmpje meer kijken of computerspelletje doen, omdat ze naar de Nederlandse maatstaven van tegenwoordig 3 kilo teveel weegt? Moet een kind van 4 echt al rekening gaan houden met haar gewicht? Een snoepje in de supermarkt overslaan en zeggen. “Nee, bedankt mevrouw, maar ik zit al aan mijn calorieëngrens voor vandaag.” Mag ze wel nog gewoon lekker buitenspelen of moet ze perse na school vijf keer per week naar de sportvelden?

Er werd ook nog even vermeld dat de doelstelling bij voorbaat beïnvloed wordt door het gedrag van de huidige generaties. Ja, ik voel me aangesproken door deze publicatie. Ik zou een slechte ouder zijn, omdat mijn kind te zwaar is. Nu, dan ben ik vandaag even een slechte moeder. Mijn dochter heeft geluk. Haar moeder is chagrijnig en heeft even geen zin in jankende kinderen. Mijn dochter krijgt een snoepje en ze mag haar film kijken van twee uur en een kwartier en daarna nog een computerspelletje doen als ze daar zin in heeft. Hier vandaag geen anti-tv dieet!


25 reacties

Mosje · 2 november 2005 op 17:03

Enne, hoe lang zit jij elke dag acht de comp Wendy? Is 77 je gewicht?

😛

wendy77 · 2 november 2005 op 17:22

Niet erg aardig van je Mosje. 😉
Maar je hebt gelijk hoor, veeeeel te lang, maar ik compenseer dat door lange wandelingen met de kinderwagen en veel seks. Zo blijft mijn weegschaal netjes op 60 kg staan! 😛

Troy · 2 november 2005 op 17:51

Ik ben het met je eens. Al als peuter moest ik op dieet omdat ik zo’n drie onderkinnen had en dat terwijl mijn moeder mij echt niet als een varkentje heeft zitten vetmesten. Later zat ik juist weer onder mijn gewicht dus het zegt inderdaad heel weinig allemaal. Het belangrijkste blijft toch gezonde voeding en lichaamsbeweging en het ene gen is het andere niet. Mensen in Nederland moeten gewoon gezonder gaan eten en in het weekend je reet uit je broek swingen wil ook wel ns helpen (al kan ik dat een peuter niet aanbevelen :-P) Ennuh…leuke column.

bert · 2 november 2005 op 19:43

Al zou er theoretisch een kern van waarheid inzitten, en dan doel ik op de iets grotere kinderen die dan ook veel tv kijken en computeren, dan vraag ik mij als ouder inderdaad af hoe ik dit zou moeten gaan aansturen.
Ik denk dat we dan gewoon maar 2 uur per dag de stroom activeren in de meterkast. Dan ga je vanzelf wel iets buiten de deur zoeken.
Of we gaan dan juist allemaal lekker vreten. 😕
Leuke zeer actuele column Wendy, top! 🙂

We kunnen soms best heel positief zijn. 😀 😀 😀

KawaSutra · 2 november 2005 op 20:34

Ik had me ook al verbaasd over het advies. Meer een kwestie van doelredeneren denk ik.
Leuke column.

Li · 2 november 2005 op 22:48

De verontwaardiging komt zo ongeveer uit je tenen.
Leest daarom lekker weg!

Li

Trukie · 2 november 2005 op 23:09

Leuke column Wendy.

Ma3anne · 2 november 2005 op 23:50

In de tijd dat mijn kids klein waren, had niemand nog een PC en waren er overdag nog geen tv-programma’s. Ik was ook nog eens zo’n zeikmoeder die niet wilde dat de kinderen snoep kregen. Met hordes kinderen gingen mijn vriendinnen en ik een aantal keren per week het park of het bos in om ze lekker uit te laten dollen.

Wat ben ik toch hopeloos ouderwets zo langzamerhand. Zucht.

Leuke column, maar ik houd mijn hart vast hoe de kids tegenwoordig maar achter of voor die apparaten worden gepoot en volgestopt met junkfood en zoetigheid. Mij lijken die waarschuwingen niet overbodig, eerlijk gezegd, als ik zo om me heenkijk.

wendy77 · 3 november 2005 op 08:52

@Troy: Bedankt. Mijn dochter heeft nu 2 onderkinnen en mijn zoon 3. Zelf had ik er ook 3 maar die zijn na mijn zesde verjaardag gereduceerd tot 1, dus het is allemaal goedgekomen.

@Bert, Kawa en Trukie: Thanx!

@Li: ja dat klopt wel. Ik was zo pissig om dat bericht dat ik direct een column heb geschreven en misschien iets te snel heb ingestuurd. Heb hier en daar nog wat foutjes ontdekt 😉

@Ma3anne: Ik heb het ook een tijdje zonder snoep geprobeerd, maar op een gegeven moment ben je er toch koud aan hoor. Op de opvang wordt er getrakteerd en dan zou je al moeten zeggen tegen de leidsters dat je kind geen snoep krijgt. Ach dat vind ik ook weer wat tever gaan hoor.
En je hebt gelijk dat er gewaarschuwd moet worden hoor. Maar dan heb ik het vooral over meer beweging en gezonder eten. Mijn punt is dat je bij dikke peuters niet alles op de tv kunt schuiven. Erg kortzichtig als je het mij vraagt.

groetjes Wendy

Dees · 3 november 2005 op 09:01

Bij volwassenen houden ze het op de mail, die ervoor zorgt dat mensen steeds minder lopen en steeds dikker worden.

En natuurlijk zit daar iets in, net als in de tv-waarschuwing. Alleen is het dan nog altijd je gezonde verstand dat het laatste woord neemt, toch?

wendy77 · 3 november 2005 op 09:04

Zo is het maar net Dees!

Outsider · 3 november 2005 op 10:28

[quote]Op de opvang wordt er getrakteerd en dan zou je al moeten zeggen tegen de leidsters dat je kind geen snoep krijgt. Ach dat vind ik ook weer wat tever gaan hoor.[/quote]

Daar heb je groot gelijk aan, Wendy. Ten eerste zou dat heel verdrietig zijn voor het kind, maar het zou zich bovendien helemaal te pletter schamen. Bovendien zou de moeder zelf haar reputatie vestigen als een ouwe zeur, om niet te zeggen vervelende heks.
Ik begrijp wel dat zo’n moeder het goed bedoelt en werkelijk bezorgd is om haar kind, maar toch is het verkeerd.

pepe · 3 november 2005 op 10:43

Als waarschuwing vind ik het niet verkeerd, maar hoe meer je iets verbied hoe liever kinderen het willen.
Hier zitten ze ook wel eens langer achter de tv of pc dan de voorgeschreven 2 uur. Heeft ook weer te maken met goed of slecht weer en hun wil. Er zijn ook dagen dat ze helemaal geen tv of PC zien, omdat buitenspelen nu eenmaal ook heel leuk is.
Misschien moesten wij hier meer TV gaan kijken, want ik doe moeite om op gewicht te blijven.

Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken waar hij/zij zich lekker bij voelt.

Ma3anne · 3 november 2005 op 11:41

[quote]Op de opvang wordt er getrakteerd en dan zou je al moeten zeggen tegen de leidsters dat je kind geen snoep krijgt. Ach dat vind ik ook weer wat tever gaan hoor.[/quote]

Jarenlang mocht er niet op snoep getrakteerd worden op kinderopvang en scholen. Enkel lekkere, leuke en gezonde hapjes. Dat maakte het natuurlijk wel gemakkelijker. Geen idee waarom dat weer is afgeschaft eigenlijk.

wendy77 · 3 november 2005 op 11:54

[quote]Jarenlang mocht er niet op snoep getrakteerd worden op kinderopvang en scholen. Enkel lekkere, leuke en gezonde hapjes. Dat maakte het natuurlijk wel gemakkelijker. Geen idee waarom dat weer is afgeschaft eigenlijk[/quote]

Dat maakte het zeker een stuk makkelijker en daar zou ik dan wel weer voor zijn hoor. Afschaffing van de zoetigheid op opvang en scholen.
Wat ik al zei. Ik denk dat je het meer in het eetpatroon en beweging moet zoeken dan die paar uurtjes tv op een dag.

Shitonya · 3 november 2005 op 12:21

1 op de vijf kinderen in grote steden en 1 op de 8/10 ongeveer in normale plaatsen hebben te kampen met overgwicht wat heel wat negatieve gevolgen heeft zoals pesten, gezondheidsproblemen en dergelijke. Dus ik vind het eerlijk gezegd wel zorgwekkend. Steeds meer ouders gooien hun kinderen voor de tv of achter hun computer zodat zij rust hebben. Een dieet is een te groot woord, maar de meeste gezinnen mogen wel eens afkicken van hun tv verslaving

wendy77 · 3 november 2005 op 12:47

Dat kinderen te dik zijn tegenwoordig is gewoon een feit.
Het gaat er mij puur om dat bij voorbaat alle kinderen niet meer dan 2 uur tv mogen kijken omdat ze anders te dik worden.
Volgens mij zit je als je een boek aan het lezen bent, net zo stil als voor de tv. Sommige kinderen vinden het ook heerlijk om gewoon maar wat op de bank te hangen. Ook niet erg bevorderlijk voor het gewicht als je het mij vraagt. Maar ik hoor niemand zeggen dat je niet langer dan 2 uur een boek mag lezen.
Ik vind het gewoon erg krom allemaal.

Dees haar opmerking slaat de spijker gewoon op zijn kop!

melady · 3 november 2005 op 14:01

[quote] ik compenseer dat door lange wandelingen met de kinderwagen en veel seks.[/quote]

Lig in een deuk van het lachen.:laugh:

Dan blijf je wandelen met nog vele kinderwagens Wendy 😀

Trukie · 3 november 2005 op 14:14

Seks schijnt idd een goede gym te zijn. Wandelen en fietsen ook.

💡 In alle gebouwen alle liften uitschakelen (m.n. in scholen)
En waarom is vroeger het witte fietsenplan niet van de grond gekomen.
Was toch echt een goed plan.
Gratis openbaar vervoer. toch?

En die verjaardags-mandarijntjes en -appeltjes weer terug op de scholen EN
ook invoeren bij de volwassenen die op hun werk trakteren.
Standaard verjaardagscadeau: een fruitschaal voor op je bureau.
Bij iedere volgende viering een gratis vulling (fruitschaal dan he)

Effe PRDV bellen……

KingArthur · 3 november 2005 op 15:23

Okay, er zijn mensen met aanleg om dik te worden en die zullen het lastig hebben om op het juiste gewicht te blijven. Verder denk ik dat het ook allemaal een beetje om gezond verstand draait. Waarom niet iets snoepen? Als je je maar realiseert dat je ook wat moet bewegen. Maar ja, deze maatschappij maakt ons ook snel lui met de gemakken van tegenwoordig.

M.b.t. de tractaties in de klas. Ik krijg het schaamrood nog op mijn kaken als ik eraan terugdenk. Tweede klas lagere school. Ik mocht ook tracteren op mijn verjaardag. Niks snoep of fruit maar rozenkranzen! Jaaaaren later hoor je dat mensen dit is bijgebleven en dat ze het toen wel heel erg leuk vonden. Weer eens wat anders.

Outsider · 3 november 2005 op 16:26

[quote]Maar ik hoor niemand zeggen dat je niet langer dan 2 uur een boek mag lezen.[/quote]

Een rake opmerking, Wendy. Misschien komt het ook nog wel eens zo ver dat we niet meer mogen slapen, want dan bewegen we ook niet.

wendy77 · 3 november 2005 op 17:37

[quote]Dan blijf je wandelen met nog vele kinderwagens Wendy [/quote]

Nou de rem staat erop hoor en dan bedoel ik niet die kinderwagen 😀

@Trukie: en wat zei de brave man? Gaat hij het regelen voor ons? 😛

[quote]Tweede klas lagere school. Ik mocht ook tracteren op mijn verjaardag. Niks snoep of fruit maar rozenkranzen![/quote]
Kan me voorstellen dat je je schaamde. Maar wel heel creatief gevonden hoor 😉

[quote]Misschien komt het ook nog wel eens zo ver dat we niet meer mogen slapen, want dan bewegen we ook niet.[/quote]

Hmmm zit wat in. Ehmm je haar niet laten permanenten bij de kapper, want dan zit je ook minstens 3 uur stil. Geen behandelingen meer bij de schoonheidsspecialste….zucht… 😛

Trukie · 3 november 2005 op 18:18

@ in gesprek Wendy 😀

Mup · 4 november 2005 op 02:42

Sex zorgt i.d.d voor de nodige verbranding, maar vindt mijn kroost daar net even te jong voor, dus van mij mag de pc aan;-) , en de tv ook, alleen niet allebei tegelijkertijd, moet ik weer naar het tankstation voor een stroomkaart,

Groet Mup.

klungel · 4 november 2005 op 11:44

Ikvinumleuk

Geef een reactie

Avatar plaatshouder