Het zijn de mannetjes pauwen, de hanen, op wie het spreekwoord ‘zo trots als een pauw’ van toepassing is. De vrouwtjes, de hennen, zien er tamelijk saai uit. Eigenlijk zelfs spuuglelijk, zelfs zo lelijk dat je jezelf serieus afvraagt wat een pauwenhaan in hemelsnaam ziet in zo’n hen. De mannetjes hebben een lange sleep, bestaande uit ongeveer 150 kleurige en sterk verlengde staartdekveren, die aan hun uiteinde een ‘pauwenoog’ vertonen. Als de haan zijn sleep opzet om een wijfje te veroveren, zijn deze veren het duidelijkst te zien en oogt hij trots, ‘zo trots als een pauw’.

In tegenstelling tot pauwen, zijn bij apen juist de vrouwtjes vaak mooier. Daar zijn de mannetjes in de regel buitenproportioneel gebouwd, soms met hangkwabben op plekken waar je, als zelfrespecterend man, beslist geen hangkwabben wilt hebben. Neem nu de mannetjes Orang Oetan. Sorry, maar deze met overdreven veel rood haar getooide rakkers zijn alleen als baby het aanzien waard, maar worden, naarmate ze ouder worden, steeds lelijker. De gorilla heeft, als hij de pech heeft het Alfa mannetje te zijn, ook nog last van een soort gordelroos en een mega dikke reet. Of wat te denken van de mandril, die eruit ziet als een verwijfd kereltje dat stiekem in moeders make-updoos heeft lopen graaien. Over bavianen zal ik het verder niet hebben, want dat is gewoon tuig van de richel, man en vrouw, en daar wil zelfs een aap niet mee vergelijken worden.

De chimpansee wordt door wetenschappers gezien als de nauwste nog levende verwant van de mens en op basis van DNA-onderzoek, als nauw genoeg om, net als de mens, in het geslacht Homo te plaatsen. Bij de vrouwtjes is de huid van het achterste, tijdens de  menstruatiecyclus, gezwollen en roze van kleur. Dat is weer wat minder smakelijk, maar voor een chimpansee waarschijnlijk buitengewoon opwindend. Chimpansees zijn zeer sociale dieren, die coalities vormen en vrienden voor het leven. Bovendien heeft onderzoek bewezen dat chimpansees empathie bezitten en zich tot op zekere hoogte kunnen inleven in een ander. Ze adopteren soms verweesde jongen van niet verwante groepsleden, wat wijst op altruïstisch gedrag, en kennen verdriet bij het sterven van verwanten.

Als Johan Derksen in Voetbal Inside dus stelt dat Sylvana Simons ‘zo trots is als een aap’, zou Sylvana zich niet beledigd, maar juist buitengewoon gecomplimenteerd moeten voelen. Want bij een dergelijk vergelijk is er maar één partij die het recht heeft zich beledigd te voelen, en dat is de aap.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

6 reacties

NicoleS · 29 oktober 2016 op 14:24

Tja ik vind dat iedereen momenteel erg ver gaat met Sylvana schofferen. Te ver. En waar is het voor nodig. Dat laatste had voor mij dan ook niet gehoeven. Verder prima geschreven

    emaessen · 29 oktober 2016 op 16:07

    Een huisgenoot van mij, overigens met een heel wat meegaander karakter dan onze imbeciele denkpop, leeft eigenlijk alleen voor de hash. Meestal heeft hij aan een opgevangen opmerking al genoeg om mee te krijgen uit welke hoek de wind waait. Ondertussen praat hij, al mompelend in zichzelf in een of ander nederlands, frans, engels, papiamento brouwsel, in zichzelf. Af en toe wordt dat eens onderbroken door een spontane schaterbui waarvan je nooit weet of dat commentaar is of een restant uit een stokoude acid trip. Vooral vanwege de oerwoud kreten, waar Kate Bush nog wat van kan leren, noem ik hem van vaak zat Chimpansee.

    Van Sylvana vraag ik me af waarom ze, in plaats zich overal lukraak mee te bemoeien, eens een soort Ophrah Winfrey show begint. Zo doet eens iets nuttigs met haar adrenaline.

Nummer 22 · 29 oktober 2016 op 16:15

Mooi stuk. En Johan D. de langharige besnorde -nooit uit de hippietijd gekropen – walrus en lid van de robben familie. Heb je die seiklucht wel eens geroken? Nou ik wel in Zuid Afrika.

emaessen · 29 oktober 2016 op 16:15

Ik neem maar even aan dat je regelmatig naar Animal planet kijkt. In mijn kinderjaren had je mij meteen met zo’n stuk. Eigenlijk heb ik het allemaal een beetje achter me. Een docu over de Sirengetti kan me echt niet meer boeien. Op youtube staan beelden van bv een leeuwin die zomaar een compleet vreemd pasgeboren dier verzorgd. Misschien rijk ik je iets aan voor een volgend stuk. (Overigens moet dat mannelijke prachtexemplaar niet denken dat hij echt koning van de jungle is.)

Wat mij betreft kan dit rechtstreeks in “Wonderen uit de jungle” van Walt Disney. Los van de laatste alinea natuurlijk. Overigens gaat alles wat met seks van doen heeft compleet voorbij aan jonge kinderen. Wat mij betreft is het ook grote onzin te wachten met voorlichting tot de pubertijd. Jochies van zes kunnen al een stijve krijgen en meisjes van 9 al een kind. Beter veel te jong, om al dat gekrijs van hun ouders te begrijpen, dan helemaal niet zoals in kutholieke millieu’s.

Esther Suzanna · 29 oktober 2016 op 21:40

Erg leuk stuk. Alleen de connectie met de laatste alinea begrijp ik niet helemaal. Maar hé, ik kijk ook geen nieuws. Ergens heb ik wel een klepel horen rinkelen hoor…

In ieder geval ben ik wat dierenfeitjes wijzer 🙂

Mien · 30 oktober 2016 op 17:33

In de aap gelogeerd. Daar houd ik het dan maar bij. In de chimpansee, niet de Bonobo.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder