“door gevaarlijke gekken omringd” schreef W.F. Hermans ooit. Mij rest nog iets van de illusie dat de gemiddelde medemens waarmee ik dit land en deze wereld moet delen in principe een redelijk denkend wezen is. Maar het valt soms niet mee die illusie in stand te houden. Vooral verschillen van mening, zelfs al gaat het om kleinigheden, doen vaak een vergeefs beroep op de redelijkheid van de gemiddelde medemens. Terwijl de opgave uit te maken wie er gelijk heeft in principe niet meer is dan een simpele kwestie van afwegen van argumenten. Maar veel mensen hebben voorkeur voor een andere manier om te bepalen wie er gelijk heeft. Als je een verschil van mening hebt met iemand dan ben je per definitie zelf de partij die gelijk heeft zodat de tegenpartij dus ongelijk heeft. Als de tegenpartij daarmee, al dan niet op grond van argumenten, niet kan instemmen dan is het vroeg genoeg om toch maar een argument te gebruiken. De grote bek!

Met name op de weg is er zelden iemand die ongelijk heeft en dat ook toegeeft. Een middelvinger wordt sneller opgestoken dan “sorry” gezegd. Als een groepje wandelaars 3 rijen dik op het fietspad wandelt en een fietser wil er langs dan maken ze dikwijls geen haast om opzij te gaan. Ze vinden dat die fietser maar rustig aan moet doen. Dat doen zij namelijk ook. Automobilisten die moeten stoppen voor een kruising gaan wel eens dwars over een voetgangersoversteekplaats stilstaan zodat voetgangers er omheen moeten lopen. Maar ze hebben natuurlijk een excuus. Dat ze haast hebben bijvoorbeeld, het is 5 voor 6 en de winkels gaan om 6 uur dicht. Voor fietsers blijkt het nogal eens een lastige opgave te zijn om rechts te houden. Pas als andere weggebruikers die naar links afgedwaalde fietsers rechts gaan inhalen, worden ze wakker. Op hoge toon wijzen ze er op dat inhalen alleen links mag. Knoeiende weggebruikers proberen aan te spreken op hun gezond verstand is dapper maar meestal zinloos. Of ze niet op het voetpad kunnen wandelen, of ze niet wat eerder in de auto hadden kunnen stappen om naar de winkel te gaan, of het misschien een goed idee is om zelf rechts te houden op de fiets? “Waar bemoei je je mee? We lopen waar we willen, als we zin hebben gaan we om 1 voor 6 naar de winkel, als ik links wil fietsen dan fiets ik links”

Het grootste probleem met veel medemensen is dat ze het empathisch vermogen missen om in te zien dat wat goed genoeg is voor hun niet automatisch goed genoeg is voor een ander. En omdat ze dat niet snappen gaan ze zich een beetje asociaal gedragen. Ze hebben het zelf vaak niet in de gaten. Sterker nog, ze vinden juist dat het de anderen zijn die zich aso gedragen. Die anderen maken het hun namelijk moeilijk om precies te doen waar ze zin in hebben. Nu heeft iedereen wel eens zijn dag niet en op zo’n dag kan een beetje asogedrag de beste overkomen. Dus ook u en mij. Hoe weet je nu zeker dat je niet zelf een beetje aso bent? Een belangrijk verschil met echte asootjes zit hem er in dat u en ik ons achteraf schamen. Maar het belangrijkste verschil is dat een echte aso zich nooit afvraagt of hij aso is, hij weet gewoon zeker dat hij het niet is. Hoe kan iemand die altijd gelijk heeft nou aso zijn? Soms ben ik wel eens jaloers. Asociaal gedrag maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

Bakema_NL · 11 augustus 2004 op 17:31

Je hebt helemaal gelijk.
Maar gelukkig zijn er nog wel mensen die zich minder aso opstellen en ook anderen helpen……..ik kom net met mijn zoontje uit het zwembad, loop richting bushalte en hoor een doffe klap. Zie een auto staan en dacht aan een botsing, het was alleen maar 1 auto. Ik ben maar gaan rennen om te kijken, lag er dus een fiets voor de auto en een meisje van een jaar of 10. Een vrouw was al aan het kijken en had al wat glas uit de wang van het meisje verwijderd, ze bloedde wat op haar arm, maar zo te zien niks ernstigs, wel een beginnende zwelling, de pijn komt morgen voor haar, maar ze is ok. Toch prettig dat een aantal mensen op zo’n moment gaan helpen, er wordt eerste hulp verleend, een ander belt 112, zelf hield ik het verkeer in de gaten, want de automobilisten moeten er natuurlijk wel langs in al hun haast en een groep omstanders, waaronder kinderen is snel verzameld en ze steken zo over als je niet oppast. Ambulance kwam snel, politie zette de straat af en het meisje komt er wel bovenop, alles goed afgelopen. Gelukkig is niet iedereen zo aso om bij zoiets alleen maar te gaan toekijken of om gewoon door te rijden, normale mensen zijn er gelukkig dus nog wel.

Raindog · 11 augustus 2004 op 17:34

Je hebt gelijk.

Kees Schilder · 11 augustus 2004 op 22:59

[quote]Als een groepje wandelaars 3 rijen dik op het fietspad wandelt en een fietser wil er langs dan maken ze dikwijls geen haast om opzij te gaan. Ze vinden dat die fietser maar rustig aan moet doen. Dat doen zij namelijk ook. [/quote]

Je kunt er toch dwars doorheen fietsen, Mauritzz?
Met een beetje goochelen vallen ze dan in alle rust alle kanten op.Het beste is natuurlijk om direct een granaatwerper in te zetten,je kunt die tegenwoordig in die handige karretjes vervoeren, die veel moeders tegenwoordig gebruiken om hun kinderen in te vervoeren.
😀

Mosje · 12 augustus 2004 op 19:38

Hey Maurits, doe eens niet zo aso. Kom het aantal reacties eens ophogen!
😛

tontheunis · 12 augustus 2004 op 20:59

En zo lang televisiezenders ons allemaal zo heerlijk laten smullen van het gore wangedrag van Tokkies en Vinkenslagbewoners, hebben alle jongeren die ernaar zitten te staren een prachtig voorbeeld. 😡

TT

Ma3anne · 13 augustus 2004 op 00:20

Je kunt iedereen die jou in de weg fietst, loopt of staat wel aso noemen en gebrek aan emapthie verwijten, maar ben je zelf dan wel zo empathisch op dat moment?

Gewoon elkaar een beetje de ruimte geven, je vooral niet te veel ergeren en iemand niet te snel aso noemen. Dat leeft minstens zo gemakkelijk.

Maurits · 13 augustus 2004 op 01:49

[quote]Je kunt iedereen die jou in de weg fietst, loopt of staat wel aso noemen en gebrek aan emapthie verwijten, maar ben je zelf dan wel zo empathisch op dat moment?[/quote]
Nee Ma3anne, niet op dat moment! En dat punt heb ik ook besproken in mijn column.

[quote]Gewoon elkaar een beetje de ruimte geven, je vooral niet te veel ergeren en iemand niet te snel aso noemen. Dat leeft minstens zo gemakkelijk.[/quote]
Dat is wat ik met mijn column bedoel. De “aso’s” zijn dus degenen die hun eigen belang altijd voorop stellen en regels (als ze daar uberhaupt besef van hebben) in hun eigen voordeel ombuigen. We zijn het eens!

Maurits · 13 augustus 2004 op 01:57

[quote]Hey Maurits, doe eens niet zo aso. Kom het aantal reacties eens ophogen![/quote]
Foei! Mosje toch, wat een primaire reaktie:-( Wie is hier nu aso? Ik ben lekker op vakantie:-) En niet steeds in de gelegenheid om overal direct op te reageren. Daarom heb ik in mijn column alle reakties al bij voorbaat verdisconteerd.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder