Je was groen als de lente en groen als de olijfbomen zoals ze alleen maar in Italië kunnen groeien, althans, zoals mijn herinneringen dat toelaten en die zijn selectief. Juni 2003. Ik haal je af in Osdorp, dat dankzij jou in mijn geheugen nog lang groen gekleurd zal zijn. We rijden weg. Althans, ik wil dat wel, jij niet. Je wilt helemaal niet met mij mee. Ik zit met een apparaatje in mijn hand. Op dat apparaatje zitten twee knopjes, een zwarte en een groene. Met een rood hoofd en klotsende oksels stap ik uit. Gelukkig, geen alarm. Jij ging niet af, ik wel. Iemand zegt dat ik op het groene knopje moet drukken, dan komt alles goed. On y va, we gaan. Op reis, op avontuur.

Bijna vijf jaar ben je mijn metgezel. Mijn reisgenoot. De tijd, waarin het verkeer verandert en jij ook. In de winter van 2005 gaat een klein onderdeel, diep in je groene metalen karkas, kapot. Het onderdeel heeft de adellijke naam van gaskleppotentiemeter, waarmee je galgje kunt spelen. Gelukkig is er een iemand in ons kennissenkring die gek op je is en je repareren kan. Je mag er nog een aantal jaar in onderhoud. Je wordt altijd weer medisch goedgekeurd, gezond en wel.

We schrijven 2006. Ik krijg een baan dichtbij huis. Ik kan er naartoe fietsen en houd per dag ettelijke kwartiertjes over. Ik neem je niet meer overal mee naartoe, je ritten blijven beperkt tot feestjes en partijen. Soms lijkt het alsof je je motorkap een beetje dieper naar beneden trekt, wanneer ik wegfiets.

In 2007 beschadig ik je! Afgeleid door een circusclown in een lastig circuit. Een te kleine bocht met een te groot stuur. Gelukkig kunnen we een andere motorkap in ongeveer dezelfde groene kleur krijgen en kunnen we nog een tijdje verder. Zoon wordt 9 en je bent erbij. Je mag weer eens kinderen vervoeren. Radio op tien, zingen met zijn allen en stiekem hoor ik je motor lekker meesnorren.
Toch begin je langzaamaan wat ouder en wat narriger te worden en soms wil je niet. Niet voor-en niet achteruit. Net als ouderen met een griepje krijg je mjankementen. Hoestend en stotend moet je soms je weg vinden. Maar…het komt altijd weer goed, zonder dokter.

Het is winter, 23 december 2008. Het lijkt alsof je een longontsteking hebt opgelopen. Je hoest- en proestbuien willen niet meer stoppen. Bij het starten sputter je tegen alsof je leven er vanaf hangt. De artrose in je groene lijf en hart heeft toegeslagen en je bent voorgoed gesloten. Met geen mogelijkheid en geen sleutel, hamer of schroevendraaier ben je nog te openen.

Terwijl ik naar je kijk wordt er aangebeld. Er staat een rossige man in een waadpak voor de deur. Ik zeg tegen je, dat het de autodokter is. Je gaat logeren, zeg ik nog. Dat je niet meer terugkomt, zeg ik niet, dat durf ik niet. De autodokter gaat nu voor je zorgen. Je mag ook eens achterop, zeg ik tegen je.
Nog geen twee minuten later is het over, klaar. Je laat je temmen, geeft de strijd op. Je gooit je raam open en laat de waadpakman binnen. De pook in zijn vrij, jij naar de vrijheid. Toe dan maar meid, ga maar. Ik kijk voor de laatste keer naar je prachtige achterwerk. Daar sta je dan, statig achterop de sleepwagen van de autodokter. Hiermee verraad ik je tot in het diepst van je metalen ziel en ik lever je over aan de goden van de sloop.

Ma chère Finette, lieve groene metalen meid, lekker ding, bedankt voor alle ritten die we samen hebben gemaakt. Ik heb van je genoten, heb op je gemopperd, heb met je gejuicht als we 140 konden rijden -met wind mee. Altijd boeteloos, overigens.

Mijn mobiele blikken BFF, je was de leukste Peugeot 106 die ik me had kunnen wensen.

Mes regards,

La femme

Categorieën: Liefde

Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

11 reacties

Avalanche · 8 mei 2010 op 22:55

En daar was ‘ie dan: de reeds aangekondigde Finettecolumn. Lief, mooi en – nog – niet herkenbaar. Mijn limoengroene Kaatje, dat ons de afgelopen week weer veilig 2000 kilometer lang langs talloze mooie plekken heeft gebracht, is nog jong. Ooit komt de tijd dat ik afscheid van haar moet nemen. Voorlopig moet ik daar niet aan denken.

Ontwikkeling · 8 mei 2010 op 23:16

Dank je wel Avalanche, ik denk nog regelmatig aan haar terug want hoewel Paola lekker smoelt, kan ze nog niet tippen aan Finette. Verhaal Paola volgt….het moet nog even groeien.

Prlwytskovsky · 9 mei 2010 op 00:56

Ik heb ook zo’n teringding, de tweede al. En twee keer zei de garasist dat de remmen bij de volgende beurt vernieuwd moesten worden.
Bij beide voertuigen weigerden de remmen binnen twee maanden. Tegenwoordig heb ik een lang touw met een anker achterin leggen.

Ik zag dat je bijna 200 keer gelezen was zonder enige reactie. Nog even wachten dacht ik, hahahaaa, dan heb je een record.

klapdoos · 9 mei 2010 op 10:41

Zo een lief en eerlijk en heerlijk verhaal, ik ben het met Peet eens, weinig reacties op zoveel gelezen. Misschien moederdag? Misschien geen zin of vakantie? Ik heb in ieder geval genoten..
groetjes van leny :wave: :wave:

Ontwikkeling · 9 mei 2010 op 11:40

[quote]Ik zag dat je bijna 200 keer gelezen was zonder enige reactie. Nog even wachten dacht ik, hahahaaa, dan heb je een record.[/quote]
Had ‘m getwitterd, normaal gesproken levert dat een stuk of tien lezers op. Dit keer werd ie rondgetwitterd. Toen ik ’s middags even keek, was ook ik verbaasd over zoveel lezers. Het is het fenomeen “de wereld rond”.
BTW heb liever wél reacties, is gezelliger en ik kan er wat mee.

LouisP · 9 mei 2010 op 12:46

Ontwikkeling,

goed geschreven….maar dingen..of beter gezegd..ondingen…lelijke blikke onpersoonlijke koeketrommels zijn het niet waard…om door jouw poetische zachte zinnen in het zonnetje te worden gezet..
maar wel goed geschreven…
groet,
Louis

Ontwikkeling · 9 mei 2010 op 13:28

[quote]goed geschreven….maar dingen..of beter gezegd..ondingen…lelijke blikke onpersoonlijke koeketrommels zijn het niet waard…om door jouw poetische zachte zinnen in het zonnetje te worden gezet..[/quote]
Daaarrrrrrrom doe ‘k ’t wel 😉

LouisP · 9 mei 2010 op 16:15

Zeg..Ontwikkeling…’k bedoel ’t niet slecht hoor….maar ben slecht in complimentjes geven..

gr.
Louis

Ontwikkeling · 9 mei 2010 op 17:22

Uhm zo bedoelde ik het niet…. Had willen tikken “Kijk daarrrrrr doe ik het voor”.

Je mag jezelf van slecht vinden in het geven van complimentjes, dat ben ik niet met je eens. (als regelmatige ontvanger vind ik dat ik dat wel mag zeggen hahaha)En ik ben er erg blij mee, met je complimenten 😉

Kwiezel · 9 mei 2010 op 22:55

Hi Ontwikkeling,
Ik lees je graag, maar vond dit een mindere. Naar mijn smaak voer je het ‘ge-je’ en ‘ge-jij’ tegen een auto te ver door. Denk dat het schrappen van een flink aantal woorden de kwaliteit van deze column verhoogt.

Dit vond ik wel briljant: [quote]Gelukkig, geen alarm. Jij ging niet af, ik wel.[/quote] :hammer:

Ontwikkeling · 9 mei 2010 op 23:56

[quote]’ge-je’ en ‘ge-jij’ tegen een auto te ver door[/quote]
UHm Kwiezel, ik ouwehoerde me suf tegen en in die bak! Gelukkig zijn er nooit illegale bandopnamen van gemaakt 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder