Fobiac, kent iemand dat programma? Het komt elke maandag op Veronica. Ik had het nog nooit gezien, maar deze keer ging het over “ de angst voor ‘t geloof.” En omdat mij dat op een of andere manier ontzettend boeit, bleef ik aan de buis hangen. Het is bijzonder om te zien welke topics ze aansneden, ze gingen in gesprek met “de gevaarlijkste man” van de UK, ene Mullah Anjum Chaudri. Lange Frans ging naar Thailand om daar eens te ervaren wat het is om de lijdens weg van de here Jezus te ondervinden. En Suzanne ging naar een exorcist toe. Het was leuk om te zien, hoe bijvoorbeeld Suzanne toch een beetje begon te geloven; of tenmiste, iets in haar wilde geloven in God omdat de man voor haar een duivel uitdrijving had ondervonden. Ze vertelde dat ze diep in zijn ogen keek en dat die man ook echt overtuigd was dat hij bezeten was. Ook al probeerde ze onze Nederlandse nuchterheid te behouden, ze zei letterlijk dat ze te realistisch is voor een geloof, maar ze twijfelde nu toch. Ik moet zeggen dat ik het wel snap, het is veel moeilijker om nee tegen iets te zeggen dat recht voor je neus gebeurd. Maar zoals velen voor deze priester, in mijn ogen is het allemaal nep.

Ik raakte in een discussie met een van mijn beste vrienden, die vertelde over een persoon, die met een paar seconden iets of iemand iets heel anders kon laten geloven. Uiteraard geloofde ik het niet, en liet hij mij het filmpje zien. De man ging in de trein aan “onwillekeurige” mensen dingen vragen over bijvoorbeeld hun eindbestemming, om vervolges met een paar simpele zogenaamde truukjes, de mensen alles te laten vergeten. Zo zat daar een man die niet meer wist waar hij uit moest stappen.

Kijk, het ziet er heel leuk uit. Maar zonder hypnose (waar ik op zich nog wel in wil geloven) lukt dat dus echt niet. Ik vind zoiets moet je ondervinden om het te kunnen beweren of het juist is of niet. Ik zie dit zelf vooral in Amerkia. Maar ook Europa is bezig om alles langzaam te draaie naar hoe zij willen dat wij dingen zien. Een zekere vorm van oplichterij. Er bestaat ook niemand die dat kan. De zogenaamde “onwillekeurige” passant is gewoon een ingehuurde (vaak slechte) acteur. Zo simpel is het, voor een paar honderd euro met je kop op televisie. Dat wil iedereen wel. (een meerdeheid dan, naar het schijnt)

Dit gesprek tussen mij en mijn vriend liep nog al hoop op, hij bleef maar volhouden dat het waar was. Hij maakte zelfs commentaar over dat hij wel eens even ging leren en mij allemaal rare dingen liet doen. Ik gaf ook aan dat als het hem lukte, ik niets liever dan alles voor hem zou doen. Hij werd niet van zijn stuk gepraat. Tot ik eindelijk genoeg had van zijn eindeloze gezever en de discussie abrupt eindigde.

Het zette mij wel aan het denken, ik zelf ben een persoon, die vrijwel voor alles open staat. Of ik het geloof of niet is een tweede. Maar, ik luister graag naar iemand zijn verhaal. Heb mijn eigen interpertatie en reageer op de situatie. Met goede argumenten, en soms wat grappen, komt mijn mening al snel naar boven. Heeft er iemand betere argumenen, feiten en bewijs. (ook voor mijn logica). Dan buig ik graag. Je moet je ook gewonnen kunnen geven. In het de discussie met mijn vriend was het echter zo dat hij mij niet kon overtuigen. Al zijn argumenten waren waardeloos, en zo veegde wij ze tegen elkaar af. Uiteindelijk kom je dan bij nul uit.

In het programma Fobiac, zat dus ook de Moslim Mullah Anjum Chaudri Die ontzettend gelovig is en er heilig van overtuigd is dat de Sharia de beste wetgeving zal zijn. Hij past zijn wet toe waar dan ook. Hij leeft niet volgens de samenleving, en hun politieke wet, nee, zijn wet is het boek. Dit vind ik persoonlijk bijzonder fout. Maar dan ook echt tot op het bot. In een zogenaamde vrije wereld waar eigenlijk niemand iets te zeggen heeft, moet je leven volgens de wetten die jou worden opgelegd.

Als je in Bagdad bent, en daar is de Sharia aan de macht. Dan zal ik bidden als dat zo geschreven staat. Het is niet altijd even leuk misschien, maar je bent (Misschien minder als tourist) op bezoek en ik vind het niets minder dan netjes om je aan een cultuur aan te passen. Je hoeft je eigen identiteit niet te verliezen, zeker niet. Maar aanpassen zul je toch moeten. Maar deze man Chaudri, vind dat ook al dat hij in Groot Britannie woont hij de wetten van de Sharia moet volgen. Hoe dan ook.

Fobiac haalde er ook een politicus bij, ook een moslim, maar dan wel reeele. Iemand die snapt hoe het wel moet. Kijk, dit klinkt natuurlijk alsof ik tegen Moslims ben, maar dat is alles behalve waar. Ik respecteer hun geloof voor wat het is, en ik hoef het daar niet mee eens te zijn. En zolang ze hem mij niet opdringen, heb ik er geen moeite mee. De politicus raakte in gesprek met meneer Chaudri. Hij vertelde dat hij moslim was, deed zijn plichten en leefde zijn leven zoals hij dacht dat het moest.

Omdat hij in een land leefde dat wetten en regels heeft, legde hij zich neer bij deze wetten. Of hij het er mee eens was of niet. Aanpassen heet dat. Hij interperteerde de Sharia ook wat “minder streng”. Dit was omdat: “In dit land, is geloof geen centrale zenuw die ons op de been houd. De regels en wetten worden bepaald door een democratie.” Hij zei ook dat hij goed met mensen op kon schieten die minder- of niet gelovig waren. Omdat respect naar elkaar toe een van de belangrijkste levens taken is.

Meneer Anjum Chaudri hield het niet meer, hij bleef maar door zeuren (huilen) over dat hij dan geen echte moslim zou zijn. Mullah vertelde ook dat er een tijd zal komen dat de hele wereld moslim zou worden, dat dat als het ware hun plan was. Hij zei ook nog, dat na 9-11 er uit het niets meer moslims zijn bij gekomen. Nee, meneer Chaudri. Dat is niet omdat het geloof zo goed is, die mensen willen gewoon niet dood als jullie met jullie pistooltjes de wereld komen overnemen. Ik vind het slim.

In mijn gedachten kon ik er maar niet uitkomen wat die man dreef. Zo devoted in zijn geloof, zo ongelofelijk kortzichtig. Totaal geen gevoel voor iets of iemand anders. Ik vond ook dat hij niet echt luisterde naar wat de ander te zeggen had, maar alleen maar zijn wil probeerde op te leggen. Ik snap dat ik van een ander afkomst ben, ik ben niet zo opgevoed en ik wil ook niet zo kortzichtig zijn. ik kan helaas niet begrijpen dat je je nergens voor kan openstellen. Of het accepteren voor wat het is.

Maar; stel je voor dat; over 40 jaar “De Moslims” ons toch hebben overgenomen, en laten we er even van uit gaan dat het lukt zoals zij willen dat het zou moeten zijn. Wat dan? Wordt de mode opgeheven? Wordt internet geboycot? Moeten alle vrouwen weer achter een doek en laten die zichzelf alleen maar aan hun eigen man(nen) zien? Wordt je weer verliefd tijdens een echte conversatie met een persoon, ipv via msn met emoticons? Is er minder misdaad? Geen verkrachtigen meer? Of juist?

Wellicht moeten we ze nog tweehonderd jaar onderdrukken, zodat ze tegen die tijd misschien realizeren dat hun verhaal, hun geloof, niets meer was als een wet van vroeger, een standvastigheid die je nodig hebt om enorme groepen mensen en meningen te sturen? (want zo zie ik ’t Christendom). En dat je ook zonder geloof net zo goed kan leven? Zodat je in de plaats van morele standpunten uit een verouderd boek leeft, maar gewoon met de samenleving mee doet? Dit betekend niet dat je niet mag geloven, ik bedoel als je daar interesse in hebt, en je ei in kwijt kan. Van mij mag je, in denk wel dat je dat van iedereen mag. Zo lang het maar binnen “onze” regels is.

Persoonlijk denk ik, dat we ze lekker moeten laten aanmodderen. Langzaam maar zeker zullen ook zij snappen dat het zo niet langer gaat. Je kan niet jezelf, je “ras,” je hele geschiedenis op het spel blijven zetten. Ik vind dat er een lijn getrokken moet worden, tussen de westerse moslims en de kortzichtige moslims. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

Dit valt te discussieren, maar ik denk dat “onze moslims” en dan heb ik het over de Eropese, de westerse, zichzelf al aan het redden zijn. Ze snappen het principe van geloof en wet. Dat je het mag en misschien wel moet scheiden. Hun cultuur is anders, maar ik maak mezelf geen zorgen in balans. Dat komt vanzelf. Als de oude garde van onze bevolking is uitgestorven, dan komt dit land wel weer op de been. Jongeren zijn vele malen toleranter tegen “de buitenlanders” dan de media laat zien.

Ik sluit dit graag af met een klein gedichtje

Wie haat zoek, zal haat zaaie.
Vergeet niet, wie ook onze wind laat waaie.
Elke persoon, dat uniek en zichzelf is
Blijft sterk, en zo vrij als een vis
Zonder goed en fout
Weet je niet, waar het slechte ophoud
Kijk net iets verder dan je neus
en zie de wereld voor wat hij echt is
te serieus

Baard, de Moslim. (sinds 10-11-2009)


4 reacties

FatTree · 18 november 2009 op 21:56

Welkom op CX!

Ik heb het hele stuk vrij aardig geboeid gelezen. Ik heb het gevoel dat je enorm veel wilt vertellen. Ik stoor me niet aan de lengte van de column, ik vindt het zelf wel prettig als er ruimte is voor verdieping, en gelukkig is deze ruimte er ook steeds meer omdat columns vaak meer ruimte krijgen.

Ik mis wel het één en het ander aan de column, en laat het belangrijkste nou juist een onderwerp in de column zijn; argumenten. Je beschrijft een hoop meningen, maar komt zelf niet echt met een eigen mening die ondersteund wordt door argumenten waar de lezer over na kan denken.

Ik denk dat je een beetje struikelt over de hoeveelheid onderwerpen die je aan één probeert te smeden, waardoor het geheel vrij oppervlakkig blijft. Wanneer je één onderwerp kiest heb je meer ruimte om dit uit te diepen, waardoor het interessanter kan worden. Ik vond het leuk om jouw gedachtengang over dit onderwerp te volgen, maar het is voor de lezer niet echt noodzakelijk om te weten hoe je op het onderwerp voor de column bent gekomen 🙂

Vraagstellingen in een column werken vaak goed, maar vaak alleen wanneer je in ieder geval een gedeelte van deze vragen probeert in te vullen.

Tevens is het misschien een goed idee om gebruik te maken van de spellingscontrole. Vooral in zo’n groot stuk sluipen de spelfouten er zó in (hier heb ik helaas ook veel ervaring mee :hammer:).

Al met al een goed begin, en zeker een reden om mijn interesse te wekken voor de volgende!

Baard · 19 november 2009 op 08:25

Ontzettend bedankt FatTree!

Dit is precies waarom ik mijn column naar CX heb gestuurd. Hier kijg ik tenmiste handige feedback. Ik zal eens kijken of ik nog een topic kan vinden waarin ik minder oppervlakkig kan zijn.

Dus, in de toekomst, ben zo wreed mogelijk! Zodat ik er wat van kan leren. 🙂

Dit is overiges voor iedereen.

Bedankt voor het lezen allemaal! 😀

axelle · 20 november 2009 op 20:17

Hmmmm…

Den Baard is bij ons Johan Vandelanotte dus ik flipte een beetje toen ik je nick en de titel las. XD

Vind ‘m wel ellendig lang voor een co, het stoort niet ECHT ECHT, maar ik denk dat je ‘m wel had kunnen inkorten (bv. maar; )

Baard · 22 november 2009 op 17:46

Oh haha, geen idee dat hij al “bezet” was. 🙂

Geef een antwoord