‘Uw saldo is ontoereikend’ prijkt er op het pinkastje voor me.
‘Misschien staat er nog wat op m’n chip’ probeer ik tegen beter weten in.
1 euro 68, net niet genoeg voor mijn halfvolle kar.
‘Hé, schiet eens een beetje op, er staan nog meer mensen in de rij’ klinkt het geagiteerd achter me. ‘Ja sorry mevrouw’ zeg ik terwijl ik me omdraai, ‘maar ik heb helaas geen geld bij me’.
‘Dat is dan jammer voor je!’ snauwt de bontkraag me toe.
Ik reken een pak melk en twee energiedrankjes af en verlaat beschaamd de supermarkt.
Hij is weer begonnen, de babi pangang week.

Het begon bij één dag per maand.
‘Ah, wat leuk dat je komt eten, wat vind je lekker?’ vroeg vriend A.
‘Babi pangang is m’n lievelingseten.’
Ja, toen nog wel.

Het werden er twee, drie.
Drie dagen op rij bij vriend A aanschuiven zou de ware reden van mijn bezoek (een discrepantie tussen de toegeeflijkheid van de bank en mijn uitgavenpatroon) aan het licht kunnen brengen. Dus breidde ik mijn eetronde uit naar vriend B en vriend C
‘Je houdt van babi pangang hoorde ik?’
‘Eh, ja, dat klopt.’
En zo at ik drie dagen babi pangang. Maar ook daarbij hield het dus niet op. Iedere maand vond mijn pinpas z’n Waterloo een dagje eerder, zodat babi pangang met nasi inmiddels tot weekmenu is verheven.

Elke avond eet ik van een ander bord, zit ik aan een andere tafel in een ander huis. Maar altijd ligt er weer hetzelfde voer voor me te dampen. De tijd dat het m’n lievelingseten was ligt ver achter me. Sterker nog, ik kan geen babi pangang meer zien.

De komende week is het weer zover, babi pangang week. Alleen al de gedachte aan de weeë geur doet me kokhalzen.
‘Zo gaat het niet langer’ zeg ik tegen mezelf, ‘vandaag trek ik de stoute schoenen aan!’
En dus breid ik het (voorgeprogrammeerde) smsje naar vriend A ‘zal ik vanavond bij je komen eten’ uit met ‘eens iets anders proberen dan babi pangang?’
Geheel gerust op het slagen van deze missie ben ik niet. Naast de traditie die zal worden gebroken, heb ik ook bemerkt dat hij zelf wel erg verknocht is geraakt aan het voedsel. Net als vriend B tot en met H trouwens. Maar ja, weten zij veel dat ik een week lang babi pangang door m’n keel moet stouwen? Hun gezellige maandelijkse ‘Chinese avondje’ is voor mij niets minder dan overleven.
De opluchting is dus groot als er ‘ja hoor, is prima. Ik zal iets anders bereiden’ op het beeldscherm van mijn telefoontje verschijnt.

‘We kunnen meteen aan tafel!’ zegt hij me als ik op de stoep sta.
Ik hang mijn jas op en trek mijn schoenen uit. Ondertussen vraag ik me af welk culinair hoogstandje hij heeft bereid. Een biefstukje? Pepersteak? Nou ja, gehakt is ook goed. Al komt er macaroni op tafel, of lasagna. Zelfs brood is prima.
‘Je vindt het toch niet erg om een keer iets anders te eten?’ roep ik bij het passeren van de afgesloten keuken.
‘Nee hoor, helemaal niet, een beetje afwisseling kan geen kwaad.’
Ik loop naar de woonkamer en neem plaats aan de eettafel.
Met een zwiep gaat de deur open.
‘Tadaaaa, speciaal voor jou, ajam pangang!’

Toch maar wat zuiniger leven?

Categorieën: Maatschappij

11 reacties

Mosje · 13 maart 2008 op 19:38

Een pak melk en twee energiedrankjes, en daar krijg jij een kar half mee vol?
Zijn wel kutkarretjes in die super van jou.
😀

lisa-marie · 13 maart 2008 op 19:40

😀 😀 😀

WritersBlocq · 13 maart 2008 op 21:51

[quote]Toch maar wat zuiniger leven?
[/quote]
Ja doe maar.

En schrijf eens over waar je je geld aan uitgeeft, maak er een thriller van!

Dees · 13 maart 2008 op 22:25

Leuk stukje.

Maar wel luxe voor magere tijden. Mijn magere jaren waren meer doperwten met ketchup, smac. Driemaal daags eigen merk witte bonen in tomatensaus.

I would have killed for babi pangang 😀

Siebe · 13 maart 2008 op 22:59

Leuke column, er kan misschien wat aan geschaafd worden maar je hebt een fijne schrijfstijl.

Met plezier gelezen.

gr
s

Shitonya · 14 maart 2008 op 01:12

ah een amusante column. Daar lust mijn gehemelte wel pap van!

arta · 14 maart 2008 op 07:35

😆
Erg leuk en ook bij mij herkenning…(uit een ver, ver verleden! :-D)

SIMBA · 14 maart 2008 op 09:03

Nou Bock, goed aanpappen met alle lezers hier, kun je einde-maand-menu misschien iets meer variëren 😀 Kom maar langs hier hoor, aan het einde van de maand zit er bij ons in elk geval géén chinees meer aan! (hutspot, boerenkool enz. dat wel!)

pally · 14 maart 2008 op 10:43

Hallo Bock, geinig stukje!
Vraag me wel af hoe die vrienden van jou het doen, als ze je op het eind van de maand nog bbpg kunnen aanbieden. Of lopen hun maanden anders? En wat eten ze bij jou in het begin van de maand ?( je vraagt ze vast terug)
zuurkool met bockworsten? 😀

groet van Pally

Troy · 14 maart 2008 op 13:38

Erg leuke column. Als ik zelf wat krap bij kas zit ga ik meestal voor noodles in combinatie met van alles wat ik op dat moment nog in huis heb. Op rijkere momenten gooi ik er het liefst een verse zalm doorheen.

Bitchy · 16 maart 2008 op 18:13

[quote]Iedere maand vond mijn pinpas z’n Waterloo een dagje eerder, zodat babi pangang met nasi inmiddels tot weekmenu is verheven. [/quote]

Leuk!

Trouwens rijst is ook nog een optie 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder