Er zijn klanten in diverse soorten en mate. Een klant is meestal een afnemer van een product of dienst van een leverancier. Daar staat een vorm van betaling tegenover. De leverancier wil graag geld verdienen, is voor zijn inkomsten van de klant afhankelijk. Hij zal daarom altijd proberen zijn klanten te vrede te stellen. Maar hoe zit dat nu met bajesklanten. Worden zij ook door de leverancier gekieteld? En levert dat kietelen nog iets op? In dit geval is de overheid de leverancier. Zij doet haar uiterste best om het de bajesklant zo goed mogelijk naar de zin te maken. Eigenlijk moet ik zeggen bajesgast. Hij blijft altijd wel een poosje logeren. De bajesgast wordt vaak gehuisvest in een stijlvol ingericht vertrek, volledig gestoffeerd en gemeubileerd. Perfect op maat. Niet te groot en niet te klein. Logies en eten zijn inbegrepen. De bediening is ook top. Na iedere maaltijd volgt steevast een heerlijk kopje koffie of thee. Daarna is het aangenaam vertoeven op de sofa voor de breedbeeldtelevisie, met dolby surround uiteraard.

Als de spijsvertering zijn werk heeft gedaan is het de hoogste tijd voor wat lichaamsbeweging. Lekker een wandeling maken in de buitenlucht of spieren ontwikkelen in de fitnessruimte. Als het hoofd de nodige hersentraining nodig heeft bestaat er de mogelijkheid om een kleine rechtenstudie te doen. Het collegegeld bedraagt nul en boeken zijn gratis. De slimme bajesklant ontwikkelt zich binnen een beschermde omgeving.

Voor bajesgasten is het verblijf in een getralied ressort een paradijs op aarde. Een sabbatical relief. Even op adem komen, even omscholen. En daarna er weer fris en fruitig tegen aan. Zo’n tijdelijk kosteloos verblijf is ook goed voor het netwerken. Lekker even samen chillen, hyven en twitteren. Binnenkort waarschijnlijk ook nog wireless. Het gevangenisleven wordt meer en meer losbandig. Het is niet langer een straf om in detentie te verkeren. De bajesklant heeft zijn hart allang verpand.

De klanttevredenheid onder bajesgasten is erg groot. Maar wat levert dat de overheid als leverancier nu op? De overheid kan het niet zo bommen. Zij is niet geïnteresseerd in rendement laat staan klantvriendelijkheid. De bajesklant is immers niet de betaler van de geleverde diensten. De burger, of beter gezegd de belastingbetaler draait op voor de bekostiging. Krommer dan krom bestaat niet. De bajesklant logeert pro deo, de overheid faciliteert pro deo en de burger doneert in harde pegels.

Gelukkig geeft de bajesklant de burger er wel iets voor terug. Door tijdelijke beschikbaarstelling van woonruimte aan bajesgasten wordt het burgerkapitaal namelijk veiliggesteld. Iemand die door gedwongen logies teert op gedoneerde burgercenten, kan andere burgercenten niet meer stelen. Alleen schijn bedriegt. De burgercenten zijn voor de bajesklant slechts een deposito in terminus. De burger beseft het niet of nauwelijks. Eigenlijk betaalt hij smeergeld aan de overheid. De bajesklanten lachen in hun vuistje.

[b][url=http://www.lucky-luke.de/e8/e29/luckysundown_590.jpg]Mien[/url][/b]

[img align=left]http://img5.allocine.fr/acmedia/medias/nmedia/18/35/25/50/18377201.jpg[/img]

Categorieën: Maatschappij

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

7 reacties

arta · 25 mei 2009 op 08:50

Tja, waarom nog op vakantie gaan? Beroof een bank en je mag gratis naar een resort… (ik moet er niet aan denken!!)
Je zet het hier echt heel grappig neer, en dan die foto, die schoenen, ik lag helemaal blauw!:-)

Mup · 25 mei 2009 op 12:59

[quote]te vrede te stellen[/quote] 😀 die is met opzet zo neergezet, goed stuk,

Groet Mup

LouisP · 25 mei 2009 op 15:17

Mien,

erg goed geschreven, en leuk.
Qua comfort voor gedetineerden scoort Nederland erg hoog. Toch daalt de interesse om hier vast te zitten. Vreemd.

groet,
Louis

lisa-marie · 25 mei 2009 op 15:59

Goed neer gezet!
En als ik dan ook nog op mien druk in combi met het plaatje: moest erg lachen 😆

Neuskleuter · 28 mei 2009 op 00:58

Het leven als gevangene wordt toch behoorlijk overschat. Vrijheidsberoving en het feit dat anderen jouw gehele dag inplannen, weken achtereen, zo niet langer, is beslist een grote straf.

Ik ben er ook voor dat gevangenen zich mogen ontwikkelen in de bajes met een studie. Het vergroot de kansen op werk daarna en dat kan er weer voor zorgen dat zij iets minder snel voor hetzelfde terugkomen.

Prlwytskovsky · 29 mei 2009 op 13:51

En de eerzame burger op water en brood? 😆

Geef een antwoord