In de uitstekende documentaire-serie ‘Sex & British pop’ van de BBC zien we na het succes van de Bee Gees middelbare mannen als de Rolling Stones (‘Miss you’) en Rod Stewart (‘Do ya think I’m sexy’) hun kas spekken door aan te haken bij de dan heersende discorage. Het wachten was op een discoplaat van Bob Dylan, maar die wist zich gelukkig in te houden. Omdat de kreet ‘disco’ besmet was, bedacht een slimmerik eind jaren ’70 de term ‘boogie’ voor zwarte dansmuziek, een combinatie van soul/funk en wat electro(nica). [img align=left]http://www.djsuperstore.co.uk/pimages/T513585.jpg [/img]In de vroege jaren ’80 was de Engelse dj [url=http://www.andwedanced.com/djs/wilson.htm]Greg Wilson[/url] met een paar rolletjes plakband, twee platenspelers en een eenvoudige taperecorder een meester in het verknippen van de beste club- en boogiehits van dat moment. Tegenwoordig kan hij ook met muziekprogramma’s als ‘Cool Edit Pro’ overweg, maar een aantal van zijn legendarische mixen is bewaard gebleven en verzameld op de cd ‘[url=http://www.juno.co.uk/products/186289-01.htm]Credit to the edit volume 1[/url]’. Door verschillende mixen op magistrale wijze met elkaar te combineren, klinken de ‘edits’ van Wilson heel bijzonder. ‘Ooh I love it’ van Salsoul Orchestra spat zwoeler dan ooit uit de speakers en zijn mash-up van Raw Silk’s ‘Do it to the music’ en ‘Who got the funk?’ van DMX Krew is in één woord briljant. Andere door Wilson ‘opgeleukte’ klassiekers zijn ‘I feel for you’ van souldiva Chaka Khan en ‘Cruisin’ the streets’ van de nichtenband Boys Town Gang. Dat nummer zorgde er volgens Wilson voor dat je trots was ‘gay’ te zijn, ook al was je het niet!

[img align=left]http://www.nl.bol.com/intershoproot/MUSICCOVER/FC/1/5/9/2/6/1592624.gif[/img]De vernieuwde belangstelling voor de electro-muziek uit de jaren ’80 is al een aantal jaren aan de gang. Eén van de mensen die deze muziekstroming weer op de kaart zette was Stuart Price (alias Jacques Lu Cont) met zijn band Les Rythmes Digitales. [url=http://www.madonna.com/ ]Madonna[/url] ontdekte vrij snel zijn talent en stelde hem aan als muzikaal regisseur van haar ‘Drowning World Tour’ in 2003. De samenwerking beviel zo goed dat ze hem als producer inhuurde voor haar nieuwste album, ‘Confessions on a dancefloor’. Haar single ‘Hung up’ met een bijzonder creatief verwerkte sample van Abba (die suffe Zweden hebben nog nooit zo hip geklonken) belooft veel goeds. In de bijbehorende [url=http://www.planet.nl/planet/show/id=74766/contentid=651547/sc=ba8333]clip[/url] laat ze zien wat ‘electric boogie’ begin jaren ’80 inhield. Daarmee lijkt voor haar de cirkel rond, want in die periode begon haar carrière. Het knappe van Madonna is echter dat ze steeds beter wordt, ook al blijft ‘Borderline’ nog steeds één van mijn favorieten. Dat nummer van eenentwintig jaar geleden had zo op haar nieuwe cd gekund.


22 reacties

Ma3anne · 9 november 2005 op 09:14

[quote]Het wachten was op een discoplaat van Bob Dylan, maar die wist zich gelukkig in te houden.[/quote]
[b]Uiteraard![/b]

WritersBlocq · 9 november 2005 op 09:18

[quote]Het wachten was op een discoplaat van Bob Dylan, maar die wist zich gelukkig in te houden. [/quote] 😀
[quote]Het knappe van Madonna is echter dat ze steeds beter wordt, ook al blijft ‘Borderline’ nog steeds één van mijn favorieten. Dat nummer van eenentwintig jaar geleden had zo op haar nieuwe cd gekund.[/quote]
Neeeeee, Borderline, brrrr… als ik een ouwe Madonna hoor, dan moet ik altijd gelijk een antibioticakuur van een week. Ik sla dan namelijk wit uit van de bacteriële schimmels, moet jaar-rond op de vlucht voor Sinterklaas omdat hij daar juist weer een gebrek aan heeft, Madonna, wat een gedoe!
Wel een lekkere column Eddy. Groetje, Pauline.

Kees Schilder · 9 november 2005 op 09:28

Elke keer als ik het woord Madonna hoor in een clip val ik in een dip. Smaken verschillen maar het is onbegrijpeijk wat iemand kan zien in deze tenenkrommend balkende ezelin

Eddy Kielema · 9 november 2005 op 10:36

[quote]Elke keer als ik het woord Madonna hoor in een clip val ik in een dip. Smaken verschillen maar het is onbegrijpeijk wat iemand kan zien in deze tenenkrommend balkende ezelin[/quote]
Het is een bijzonder slimme zakenvrouw, Kees, die steeds op de juiste momenten met de beste producers aan de slag gaat. Vergelijkbaar met David Bowie in de jaren ’70 die voelde ook steeds heel goed de trends aan.

[quote]Ik sla dan namelijk wit uit van de bacteriële schimmels, moet jaar-rond op de vlucht voor Sinterklaas omdat hij daar juist weer een gebrek aan heeft[/quote]

Een vervelend moment, WB, want de Sint staat op het punt om het land in te komen, dus pas maar op! 🙂

WritersBlocq · 9 november 2005 op 11:59

Ik ga maar vast preventief aan de antibiotica 😛

wendy77 · 9 november 2005 op 12:30

Nou, ik hou wel van Madonna hoor. De jaren 80 madonna dan. De nummers uit eind jaren 90 en begin 2000 vind ik echter niks. Ik kan het alleen maar met Eddy eens zijn dat ze een geweldige zakenvrouw is die altijd weer met iets nieuws komt.
Ik had het nummer ‘hung up’ al vaker gehoord, maar had geen idee dat het van Madonna was. Als ze in deze trend doorgaat voorlopig vind ik het geweldig. Deze madonna mag ik wel. Heb ook net ff haar clip bekeken en wat ziet zij er nog geweldig uit na 2 (of waren het er 3) kinderen.
Welke plastische machine zou er bij haar over zijn geweest?? 😀

Het knalt weer van het scherm af Eddy! Ik hou wel van muziekcolumns.

PS: ik hoor nu net op de radio haar nieuwe singel Sorry. Mag er ook wezen vind ik.

Troy · 9 november 2005 op 13:42

Madonna heeft na het uitgesproken American life verkondigd dat dit album vrij is van pretenties en enkel bedoelt is om te dansen. Volgens mij was ik één van de weinige die American life echt een goed album vond. Er staan een aantal hele sterke nummers op. Jammer dat het album niet zo’n groot succes is geworden. Waarschijnlijk was het te experimenteel en te uitgesproken anti-Amerikaans. Zelf hou ik van Madonna in vrijwel alle periodes. Ze is met recht de queen of pop. Mijn favo madonna nummer: erg moeilijk om te kiezen maar ik ga voor Justify my love mede vanwege de geweldige vidoclip. Goede column weer.

Raindog · 9 november 2005 op 17:50

Leuke tip weer Eddy! Ik had nog nooit van die Madonna gehoord maar ik ga zeker eens luisteren!

:laugh:

Serieus nu…
Ik zag gisteren toevallig Tegenlicht waarin Benny Jolink het begin van Normaal nog als een absoluut noodzakelijk tegenbeweging tegen de in die tijd opkomende disco en soul typeerde. “Troep!” zei ‘ie. Grappig om het nu zo van jou terug te lezen.
Madonna vind ik werkelijk geweldig! Heb ik ook altijd gevonden. Het heeft even geduurd voor je daar rustig voor uit kon komen zonder afgemaakt te worden maar gelukkig veranderde dat op zeker moment. Idem voor Kylie maar dat is weer een ander verhaal èn: er is een overeenkomst ;-).
Van ‘Like a Virgin’ tot deze clip nu (ik had hem nog niet gezien dus bedankt): maagd is ze volgens mij nooit geweest maar heilig is ze zeker! Mijn favo? ‘Get into the groove!’ Zit ook niet meer standaard in het koffertje van de DJ maar àls ze hem hebben….. dan beken ik alles op de dansvloer!

Eddy Kielema · 9 november 2005 op 18:19

Helaas heb ik die uitzending gemist, Raindog, maar laat ik nou toevallig uit de Achterhoek komen, dus ik weet waar die Jolink het over heeft. Misschien binnenkort een column daarover, want hij is allesbehalve een ‘eenvoudige boerenlul’ zoals hij ons wil doen laten geloven. Hij heeft zijn imago ook zorgvuldig opgebouwd, maar hij is een sympathieke vent, dat wel.
‘Get into the groove’ is ook helemaal oké en ‘American life’ vind ik ook goed, Troy. Maar ‘Ray of light’ is mijn favo album. Die periode begin jaren ’90 met ‘Vogue’ enzo vond ik allemaal wat minder. De laatste aflevering van ‘Sex & British pop’ met o.a. Madonna wordt trouwens zondag van 22.00 – 23.00 uur op BBC 2 uitgezonden.

Ma3anne · 9 november 2005 op 20:15

[quote]maar laat ik nou toevallig uit de Achterhoek komen, dus ik weet waar die Jolink het over heeft. Misschien binnenkort een column daarover,[/quote]

Jao! Die goeie olle Bennie. Daor wilk wel wa oaver lèze. Bunk al jaore fen van. 😀

Eddy Kielema · 9 november 2005 op 20:33

Høken ‘n’ angoan, Ma3anne! 😉

WritersBlocq · 9 november 2005 op 20:43

[quote]dus ik weet waar die Jolink het over heeft. Misschien binnenkort een column daarover, [/quote]
Jaaaa!!!! Gaaf, ben benieuwd wat je daarvan brouwt. Jammer dat ze geen bier drinken, die gasten 😛

lol @ Ma3 😀

Li · 9 november 2005 op 22:42

U wordt weer bedankt meneer Eddy.
Ik ben weer een paar uur zoet.:-)

Li

Bakema_NL · 9 november 2005 op 23:17

Dat was een tijdje geleden zo’n muzikaal stukje van Eddy.

Geinig nummer van Madonna, haar eerste 2 platen blijf ik de besten vinden…..maar een Music en Frozen zijn ook beestachtig goeie nummers.
Ik ben me toevallig helemaal suf aan het downloaden….ojee, wat zeg ik nu………aan jaren ’80 dance/electro/etc. nummers, ik vond een gast op een p2p’tje die zo onwijs veel op zijn harde schijf heeft staan, ongelooflijk gewoon. En al die zooi heb ik zelf wel op plaat………maar die draai ik niet meer en origineel op cd is er ook slecht aan te komen vaak en trouwens, ik mag 1 kopie maken voor eigen gebruik, hahaha. Downloaden kost minder tijd en moeite dan ooit eens die platenspeler op de pc aansluiten en de boel zelf eens opnemen, dat komt er gewoon niet van……….nou ja, een 700-tal nummers zijn al binnen op dit moment, was toch wel leuke muziek…………Jonzun crew, Newcleus, Midnight star, Paul Hardcastle, Zero one, de Electro mix-lp’s, Mantronix, Loose ends, The cool notes, Deodato, Zapp, Rene & Angela, BB en Q band, SOS band, Cameo, de Italo-beats van Funfun, Kleeer, Total contrast, Brenda K. Starr, the Egyptian lover, Vernon Burch, Klymaxx, Sun, the art of noise, Kraftwerk (uiteraard) en vele, vele anderen…..zelfs het toch wel redelijk obscure Strawberry switchblade heb ik gevonden……..als ik al niet aan het zoeken was geweest dan had deze column we wel aan het werk gezet……toch wel lekkere muziek in die jaren ’80.
Wat electro van nu is Anthony Rother, Little computer people (ook van Anthony Rother), Le syndicat electronique, Mylo, Psilocity, Cyborg attack, Ellen Alien, Autechre en meer en meer……..de goeie muziek blijft maar komen, alleen het grote publiek heeft dat niet zo door want je hoort het vrijwel nooit op de radio.

Trukie · 9 november 2005 op 23:32

Alles wat er over muziek geschreven wordt gaat mij meestal boven mijn petje. Begrijp me niet verkeerd. Ik luister graag en ook nog wel een beetje selectief.
Maar meestal ontgaat me wie het is of hoe het heet.
Madonna is voor mij een mooie vrouw. Haar uitstraling blijft ook met het klimmen der jaren, geweldig. Maar het is nog geen Tina Turner.

Maar nu Bennie Jolink ter sprake komt, weet ik wel waar het over gaat. We zien hem hier nog wekelijks op TVOost. Die ausdauer mag ik wel. Hij krijgt de hele boel nog behoorlijk aan de gang.
Ik wacht met spanning die column af.
De ausdauer van Barry Hay is ook niet mis. En de andere jongens van Golden Earring. Nu de motor achter nieuwe jonge talenten.

Was toch al heel jong te zien dat dat toch de echten waren.

Madonna zie ik op haar 80ste nog wel als een slang°ke godin masterclasses geven.

Troy · 10 november 2005 op 00:55

Grappig dat Raindog Get into the groove ter sprake brengt. Voor mij is dat het meest dansbare nummer allertijden. Madonna rulez! Yea. En wat betreft elektropop sluit ik me helemaal bij Bakema aan. Ik zal snel eens wat van die bands downloaden.

@Bakema: over elektropop gesproken. Luister ook eens naar Chicks on speed, Ladytron, Viva la fete en miss Kittin. Ik ben een enorme jaren 80 fan, maar tegenwoordig wordt er toch ook wel weer wat aardige elektropop op de markt gebracht. Misschien ken je het al, maar anders is het zeker het beluisteren waard 🙂

Eddy Kielema · 10 november 2005 op 10:59

Troy en Bakema: luister eens naar [url=http://www.beatsinspace.net/main.html]Beats in space[/url]. De online radio-uitzendingen staan stijf van de oude en nieuwe electro!

Ma3anne · 10 november 2005 op 11:40

[quote]Høken ‘n’ angoan, Ma3anne![/quote]
Ak de tiet heb, zak da zekers doen, Eddy! 😀

Dees · 10 november 2005 op 13:23

Madonna mag dan stiekem inderdaad niet echt kunnen zingen, ik hoor haar graag. Eigenlijk zitten in al haar periodes wel een paar lekkere / knappe / goede nummers.

Leuke column!

wendy77 · 10 november 2005 op 13:40

@Dees: hier ben ik het even niet me je eens hoor. Vroeger kon Madonna idd niet zingen, maar dat heeft ze intussen toch aardig onder de knie. Heb je haar al gehoord in Evita?? Ik geloof niet dat daar 1 valse noot bij zit 😉

Raindog · 10 november 2005 op 17:56

[quote]Grappig dat Raindog Get into the groove ter sprake brengt. Voor mij is dat het meest dansbare nummer allertijden. [/quote]

Oh Troy toch, [i]’we’re not worthy, we’re not worthy…..'[/i]

Bakema_NL · 10 november 2005 op 19:05

@ Eddy en Troy..

Miss Kittin ken ik en dat is inderdaad leuke muziek….was het gewoon vergeten te melden. Chicks on speed heb ik van gehoord en wil ik wel eens luisteren, ga ik zeker eens doen, zo ook Viva la fete wat me helemaal niks zegt.
En ook Beats in space staat genoteerd……….

Bedankt voor de aanraders.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder