Met dieetgoeroe Sonja is het wat mij betreft dikke pret. Altijd weer een feest om ons lachebekje dat al jaren op listige wijze ons overgewicht schaamteloos weet te exploiteren, knetterend in de media gelanceerd te zien wanneer ze weer een nieuw hoofdstuk toe te voegen heeft aan haar never ending story. Niet zozeer vanwege haar hemelbestormende theorieën, dat zal wel snor zitten. Hoewel, in mijn omgeving hangt de enkeling die de ongelijke strijd met de kilo’s aangebonden heeft, toch duidelijk aan de lippen van de concurrentie.

Nee, het is de volstrekt unieke wijze waarop zij met onze prachtige taal in de weer is, die er telkens weer verantwoordelijk voor is dat ik aan de buis gekluisterd lig, zodra het naïeve giecheldoosje haar opwachting maakt. Altijd goed voor een paar grammaticale of stilistische hoogstandjes uit de pretkoker van haar onnavolgbare idiolect.

Vanmorgen was het weer zo ver.
De redactie van GMNL, het dagelijkse keutelprogramma dat maar al te graag bereid is de slaap uit je ogen te wrijven kon er niet onderuit en aan de zichtbaar gegeneerde Sven Kockelman de taak haar natte winden een beetje verantwoord op ons ontbijtbordje te laten landen.

Je voelde het natuurlijk al lang aan komen. Na een fors aantal BN’ers zet deze week dan uiteindelijk ook Sonja haar eigen glimblaadje in de markt. Over de naam laat ze geen misverstand bestaan: SONJA.
Je bedenkt het maar.
Vijf vette minuten moest Sven voor haar uittrekken, waarin hij heldhaftige pogingen deed erachter te komen wat zo’n tweemaandelijkse uitgave nou exact heeft toe te voegen aan de eindeloze diarree aan publicaties die ons commercieel uitgenaschte blondje reeds het licht deed zien. Echt duidelijk wilde het niet worden maar qua taal-enormiteiten kwam ik weer geheel aan m’n gerief.

In tegenstelling tot Linda (deze week bij P&W ook al even prominent in beeld) en Catherine die op voet van oorlog schijnt te leven met haar redactie, zal dit periodiekje voor de verandering voor een deel door Sonja zélf worden volgeschreven. En als er geen eindredacteur in de arm wordt genomen om met verve het rooie potlood te hanteren, mogen we als taalliefhebber vrezen dat ons waarachtig nog het één en ander te wachten staat.

Ze is heilig van zins ons puur onafhankelijk en nuchter te motiveren, stimuleren, informeren met mooie thema’s als, dat verklapt ze vast, ‘emo-eten’.

Er komen veel deskundigen aan het woord die het ons ‘ongezouts’ gaan vertellen.
Ik hoorde het goed.
Dat belooft dus wat.

En waar kunnen we het blaadje morgen zoal scoren?
Sonja, zonder ook maar een moment met haar ogen te knipperen: ‘Bij de bezinepomps!’

M’n sluitspier begon driftig op te spelen.
Had ze me toch waar ze me wilde hebben.
Zou dat nou Sonjabakkeren zijn?

Categorieën: Media

15 reacties

Mien · 29 september 2008 op 11:24

Ik mag hopen dat glossy SONJA op calorie-arm eetbaar papier verschijnt.

Kan ik eindelijk het lege AH-rek-syndroom achter me laten en via de brievenbus lijnen!

[quote]Altijd goed voor een paar grammaticale of stilistische hoogstandjes uit de pretkoker van haar onnavolgbare idiolect.[/quote]

Mooie zinsnede!

Mien Lust SONJA Rauw

SIMBA · 29 september 2008 op 11:45

Sonja-kakkeren dus 😀

Mup · 29 september 2008 op 12:13

Normaliter ben ik er niet zo voor om BN-ers op de hak te nemen in een geschreven stuk, te makkelijk. Maar deze ging er in als koek!
Alleen al de eerste alinea is raak.

Groet Mup.

pally · 29 september 2008 op 16:26

Ha, ha, Mut, erg geestig geschreven! Moest vreselijk lachen om ‘glimblaadje’ en ‘idiolect’.
En dan, jij schrijft echt zonder fouts. En zulke ervarings heb ik niet altijd.

groet van Pally

arta · 29 september 2008 op 16:30

Erg leuk, Mut!
🙂

Neuskleuter · 29 september 2008 op 18:28

Ik neem wel een Mut als stevig ontbijt, een Pally voor een rustgevende lunch om bij te komen en een Arta als gezellig avondeten. Die Sonja komt er bij mij niet in.

Erg leuk geschreven een prima uitsmijter. Ik zag toch een verdwenen komma, tussen wrijven en kon in de GMNL-zin. Maar verder kan ik niet miereneuken. Al mag dag nog dit jaar, vanaf 1 januari wordt het alleen nog maar azijnzeiken in verband met die nieuwe dierenwetgeving.

Kortom, een rake column met een boodschap en een lach!

Dees · 29 september 2008 op 19:17

Waarom zijn het toch altijd die in en indomme wijven, die zich zo in Neerlands aandacht mogen verheugen? Nahja, hoewel, ze heeft het over benzinepomps, maar zij kan benzinepomps kopen, als ze daar zin in heeft, het is ook maar hoe je slimheid definieert 😕

edit, vergeet ik helemaal te zeggen, heerlijk geestig stukje.

Mut · 29 september 2008 op 22:44

Jammer dat de vormgeving een beetje onhandig is uitgevallen. Erg breed (als enige column, stel ik vast). Even scrollen naar rechts dus. Dan kan ie net op een pagina. Ik heb de redactie gevraagd om het te herstellen. Totnutoe nog niet gelukt. Maar ik zie nu dat als je reageert, het de normale breedte heeft.
Dank voor de aardige reacties.
Groet,
Mut

Gelukkig is de lay-out vandaag (30/9)hersteld. Volgens de redactie was het probleem het gevolg van het gebruik van een verkeerde code door één van de reaguurders. Ook daarvoor dank uiteraard.

Ma3anne · 30 september 2008 op 10:01

Vorige week leerde ik uit het journaal dat het meervoud van kanon bij de landmacht kanonnen is en bij de marine kanons. Misschien bedoelde Sonja benzinepompen op zee?:naughty:

Ken je die reclame nog van “Geweldigenoten?” Aan die vrouw doet Sonja Bakker me altijd denken als ik haar op tv zie en hoor.

Leuk stuk, Mut.

trawant · 30 september 2008 op 11:57

Sonja is gelukkig, haar mannie is gelukkig, de lezers, boekhandels, tv programma’s iedereen gloeit van geluk. Kun jij daar soms niet tegen Mut..?
Tegen écht geluk..
SOnja zegt zelf ook dat ze soms schijt aan Sonja heeft , dat is lachen,, toch..?
Of hoef jij daar ook weer niet om te lachen..nou ja..! 😉

Fem · 30 september 2008 op 12:17

Sonja bakt ze bruin…. 😉

Mut · 30 september 2008 op 12:29

Beste Trawant: Ter geruststelling: Ik ben een overgelukkig mens en zie met veel genoegen overal de zon in het water schijnen. Zelfs bij Sonja. Aan jou de uitdaging om er achter te komen vanuit welke motivatie zo’n COLUMN nou precies geschreven wordt.

lisa-marie · 30 september 2008 op 12:34

ik heb haar ook bij gmnl gezien en daar krijg ik spontaan braakneigingen van.
Maar eerlijk is eerlijk ze kan met heel veel onduidelijke woorden en zinnen nog niets zeggen, zo ook niet uitleggen waarom ik dat dure blad moet kopen.
nee dan lees ik veel liever jou column, ik vind hem steen goed ! 😀

trawant · 3 oktober 2008 op 21:41

Ach beste Mut,
Ironie doet het blijkbaar niet op papier, want mijn reactie was een poging daartoe..
Om het geheel nog even extra aan te zetten zal ik maar zeggen..Ik had er een paar 😉 😉 achter gezet..maar ja even niet doorgekomen.
Want dat je een prima stuk geschreven hebt staat buiten kijf..
Weer goed zo..? :oeps:

KawaSutra · 4 oktober 2008 op 02:35

Hij is leuk! 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder