[i]”We vertellen ze dat het belangrijk is”[/i], zal de overheid hebben gedacht, [i]”dan komen ze wel stemmen.”[/i] De nadruk van de campagne licht bij het komen opdagen en niet op het stemmen zelf. Het lijkt wel als het de overheid om de statistiek is te doen. Het achterliggende motief zou het voorkomen van een ongeldigheidverklaring kunnen zijn. Deze maatregel bestaat omdat politici geen volksvertegenwoordigers zouden zijn als de bevolking hen niet zou willen. Het enkel verschijnen op het stembureau is slecht het halve werk. U zult ook nog een stem moeten uitbrengen. Russisch roulette met uw stem is niet in uw beste belang. Het nadeel hiervan is dat uw stem tegen u kan worden gebruikt. Nee dan is niet gaan stemmen altijd nog een beter idee.

Ik vind dan ook dat de nadruk van deze campagne zou moeten liggen op het stemmen zelf. Een kreet als [i]”Waar gaat u op stemmen?”[/i] vind ik beter dan [i]”U komt toch ook?”[/i]. Mensen die weten waar ze op gaan stemmen hoef je niet meer over te halen om te komen. En mensen die dat niet weten krijgen hierdoor aanleiding om er over na te denken.

Laat ik nu eens zelf tot de laatste groep behoren. In mijn geval is niet eens zo zeer dat ik er niet over heb nagedacht. Het is meer dat ik niet zoveel vertrouwen plaats in de Europese vertegenwoordiger. Het idee wat bij mij leeft is die van de Europese parlementariër die geïnteresseerd is in geld. Naam mijn beleving declareert deze policity meer dan dat wordt uitgegeven en laat deze zijn oren onevenredig vaak hangen bij de bedrijfslobbyisten.

Voor mij is dit echter geen reden om niet te gaan stemmen. Ik ga met mijn stem echter niet Russisch roulette, om vervolgens te hopen dat het allemaal wel goed komt. In plaats daarvan geef ik mijn stem geeft aan een partij die aangeeft hier wat aan te doen. Het stembiljet geeft (juist) ook de ontevreden burger invloed op de (Europese) politiek. En ik ben van plan daar gebruik van te maken.

Maar zegt u mij nu eens eerlijk: weet u al op wie u gaat stemmen?

Categorieën: Politiek

12 reacties

Shitonya · 3 juni 2004 op 11:29

Ik heb nog geen idee, dus ik zal me de komende dagen er toch wel in gaan verdiepen.
Mooie column!

Alfatrion · 3 juni 2004 op 13:36

Dankje. Ik heb wat [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=338&forum=5&11]indirecte hulp[/url] gehad van Clueless. Bedankt voor je stukje Clueless.

sally · 3 juni 2004 op 20:49

ik ga altijd stemmen
nu ook….
misschien een nuttige column voor ‘niet’stemmers.
groetjes
sally

Irma · 4 juni 2004 op 01:39

Ik stem altijd, maar zit vol protest tegen deze ‘club’. Dus denk er hard over na om niet te gaan.

Leuke column, dat wel, maar heeft mij niet kunnen overtuigen 😉

Ma3anne · 4 juni 2004 op 05:43

Natuurlijk is stemmen belangrijk! Ik heb nog nooit een goed tegenargument gehoord van mensen die hun stem verloren laten gaan. Als je je realiseert, dat een stem die je niet uitbrengt winst is voor de tegenpartij, dan zegt dat toch genoeg! Je kunt blijven zitten mekkeren, dat dat Europees parlement niks is, maar intussen krijgen ze wel steeds meer macht en beinvloeden ze jouw leven meer dan je denkt.

Ik snap niet, dat mensen een democratisch recht als stemrecht zo weinig serieus nemen, dat ze hun stem niet gebruiken. Hoe zou het zijn als we dat recht niet hadden????? 😮

Louise · 4 juni 2004 op 11:16

Feit is dat als je niet stemt, jouw stem naar de grootste partij gaat. En het is maar de vraag of je dat zou willen.

Stemmen is hoe dan ook belangrijk. Je hebt dat recht, gebruik hem dan ook.

Toch kan ik me ook wel voorstellen dat mensen het moeilijk vinden zich voor te stellen hoeveel invloed één stem heeft. Het lijkt vaak inderdaad op waterdragen naar de zee.

Ik ben er dan ook niet zeker van of oproepen, in welke vorm dan ook, nut hebben.

Je boodschap in jouw stukje kwam in ieder geval over!

Tasz · 4 juni 2004 op 13:49

Dat je ongebruikte stem naar de grootste partij gaat is alweer lange tijd afgeschaft, helaas denken nog veel mensen dat dit inderdaad nog steeds het geval is. Geen zorg daarover dus, maar stemmen is mijn inziens wel heel erg belangrijk, iedereen maakt immers deel uit van de maatschappij dus het lijkt me niet meer dan normaal dat je je stemrecht doet gelden en je stem dus uitbrengt. En anders kun je altijd nog naar http://www.verstandopnul.nl

Goeie column.

Cheers
Tasz

Alfatrion · 4 juni 2004 op 13:55

[quote]Feit is dat als je niet stemt, jouw stem naar de grootste partij gaat.[/quote]

Helaas is dit feitelijk onjuist. Bij een democratie kiest de bevolking de bestuders. Het gestelde zou daar onrecht aan doen. De zetels worden verdeeld op zo’n wijze dat deze het meeste recht doen aan de uitslag. Stemmen die niet worden uitgebracht tellen niet mee.

Stel 50% stemt niet, 30% op partij A en 20% op partij B. Dan krijgt partij A 60% van de zetels en partij B 40%. Dit omdat deze partijen zoveel procent van de [i]uitgebrachte[/i] (op een partij) stemmen hebben gekregen.

[url=http://66.102.9.104/search?q=cache:ZwPsQDubRggJ:www.vip.tip.nl/vip/partijen/hoepart.html+hoe+worden+zetels+verdeeld%3F&hl=en]Hier kun je er meer over lezen.[/url]

Ma3anne · 4 juni 2004 op 15:19

[quote]Dat je ongebruikte stem naar de grootste partij gaat is alweer lange tijd afgeschaft, helaas denken nog veel mensen dat dit inderdaad nog steeds het geval is.[/quote]

Een ongebruikte stem kan niet letterlijk naar de tegenpartij gaan en dat kan dus ook niet afgeschaft zijn.
Het is meer het principe van een weegschaal: als je aan beide kanten 10 ‘stemmen’ neerlegt, blijft ie in balans. Haal je 1 stem weg (de ongebruikte stem) dan slaat de weegschaal door naar de andere kant.

Dees · 4 juni 2004 op 17:24

Als je niet stemt gaat het grootste percentage van jouw stem dus automatisch naar de grootste partij. Wat al kwalijk genoeg is! Je kunt wel je stem onschadelijk maken door bijv. dubbel te stemmen. Of dit ook kan als je met de computer stemt, daar heb ik geen idee van. Als het er niet is, moet dat er wel komen 😡

Ik weet echt niet wat ik moet gaan stemmen. Ik heb het ook niet zo op “Europa” en die afkeer belemmert mij in een goede orientatie.

Eftee · 4 juni 2004 op 23:56

Mijn stem gaat niet verloren. Ze moeten toch weten dat het zo niet goed gaat en dat weten ze niet als je niet gaat stemmen.

Alfatrion · 9 december 2004 op 18:39

[url=http://www.kruijff.org/alex/Columns/2004-06_-_Best_belangrijk.html]Inmiddels is deze tekst ook te lezen op mijn website.[/url]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder