Mijn vriendin is kraamverpleegster. Valt niet mee om op een koude januaridag op de markt in je kraam een mud borelingen te verkopen. En dat je dan ook nog moet vragen: “is het voor een cadeautje?, feestverpakking eromheen?”
Ze maakt lange dagen maar daarna heeft zij weer een paar dagen vrij. Als ze bij een gezin is geweest moet ze na afloop altijd een verslag daarvan maken. Omdat ze geen pc heeft heb ik de eer gekregen deze verslagen uit te typen.
En ik moet zeggen: ik steek er wat van op! Jawel, eerlijk is eerlijk.
Je gaat zo’n kraamfestijn toch met andere ogen zien.
Soms maak ik dan wel eens een foutje bij het typen vanwege het handschrift van vriendin, dat hier en daar voor zichzelf is begonnen. Kan ook zijn dat ik gewoon domme blunders zit te maken.
Zo heeft ze het bijvoorbeeld over haar “locatiedeskundige”. Blijkt later lactatiekundige te zijn.
Ik zie het verschil niet want beide begrippen zeggen me niets.
Verder heeft ze het ineens over een BV. Dan denk ik in mijn naïviteit dat ze het over een zakelijke onderneming heeft. Blijkt het om borstvoeding te gaan….
Wat me ook opvalt is het gemak waarbij kraamvrouwen zich weer in het normale leven storten.
Zo beschrijft mijn vriendin in haar verslag hoe de kraamvrouw tijdens het douchen na het bevallen(????) begon uit te leggen hoe ze haar wasje altijd doet.
Douchen na de bevalling is toch niet het eerste waar je aan denkt direct na de bevalling, laat staan dat je dan in staat bent om de kraamzuster vrolijk te gaan entertainen over de voor- en kookwas.

Het lijkt mij eerder dat je als kraamvrouw zijnde, direct in een droomloze slaap stort waarin geen plaats is voor persen, weeën, met spandoeken ,ratels en toeters juichende echtgenoten en aanmoedigende ouders en schoonouders.Want die nachtmerrie wil je niet meemaken.
Dat dan tijdens de bevalling iedereen om je heen staat te schreeuwen:PERSENNNN! En nog even doorzetten mevrouwtje, ik zie het hoofdje al. He,wat jammer nou, het zakt weer terug. Dan nog maar even persen hè?
Na zo’n vleesgeworden nachtmerrie denk je toch niet meteen aan douchen?
Dan wil je toch dat iedereen even oprot. Want het kindje is er nog maar een seconde en je ligt gezellig tussen het bloed, weefsel , tangen en andere lugubere attributen, made in Argentinië, en dan stort de hele familie zich op jou en de nieuwe kleine en op elkaar. Felicitaties worden door open ramen naar buiten geschreeuwd. Flessen champagne worden opengerukt en de beschuit met muisjes drijft intussen vrolijk in de nageboorte. Dan spreek je niet meer over bevallen maar over bevuilen.
Dan denk je dus niet meteen aan douchen.Of dat je uitgebreid gaat filosoferen over het aantal graden waarin je de babywas moet reinigen.
Ja, je denkt natuurlijk wel aan douchen ,want van de zweet en persgeuren gaan de gordijnen al krullen, maar je denkt er toch niet meteen aan? Ik bedoel maar, het jong is net geworpen mag de kraamvrouw even bijkomen? Ik bedoel maar, we hebben het hier niet over een nijlpaard!
Nog een klein wetenswaardigheidje. Borsten kunnen constant lekken. Ja echt, dat kan.
Een fietsenmaker is in dit verband geen oplossing.Die kan veel maar er zijn grenzen dus wat dan te doen? Gewoon je legt het kindje wat vaker aan. Vreemde uitdrukking trouwens. Een boot leg je aan maar dat dat ook bij baby’s kan, is opmerkelijk Maar ja, een lekkende boot kan natuurlijk ook en die leg je dan ook zo snel mogelijk aan, dus waar praat ik over. Toch moet daar een andere uitdrukking op te vinden zijn. Aanborsten bijvoorbeeld is helemaal niet zo gek. (ik sta open voor suggesties, mail een betere benaming maar door)

Nog zo’n leukigheidje? In het verslag heeft mijn vriendin het over “mantelzorg”.
Blijkt pappa’s schoonmoeder veel aanwezig te zijn. Kijk, dan begrijp ik die uitdrukking beter. Wat er wordt bedoeld is dat de enige ‘zorg’ van de nieuwe pappa is, hoe snel hij schoonmoeder in haar ‘ mantel’ kan krijgen en de deur uitloodsen.

Ik maak er natuurlijk maar een geintje van maar na het lezen van de verslagen heb ik steeds meer respect gekregen voor de kraamzorg en in het bijzonder voor mijn vriendin.
Bovendien waar praat ik eigenlijk over. Ik ben maar één keer bevallen en daar spreekt nu nog iedereen schande van.

😕

Categorieën: VC-Kees Schilder

4 reacties

Godspeed · 1 maart 2003 op 19:17

Kees,

Mijn vrouw moet nog 2 maanden, en begint ook al te lekken, aangezien de baby er nog niet is , leg ik gewoonzelf aan. 😀

BV is goed voor de baby omdat dat in de toekomst allergieen kan voorkomen etct,etc.. is in ieder geval heel gezond. Ben benieuwd og het ooktegen een kater help, ik zal vanavond maar een slokte nemen.;-)

Mischien kan je vriendin, wat meenemen van het werk, is zeker goed voor je lever. 😀 😀 😀

Gezondheid,

Godspeed
:pint:

Kees Schilder · 9 maart 2003 op 17:36

Jezus,wat een verhaal Vincent.

G@P · 11 maart 2003 op 09:18

‘Aanborsten’ klinkt wel leuk Kees. Misschien is ‘Opzeugen’ een suggestie?
Wat een story weer Vincent! Maar heb je hier niet de verkeerde borst, of was de voeding niet goed?

G@P · 11 maart 2003 op 09:20

Geef een reactie

Avatar plaatshouder