Amsterdamse Poort. Zuidoost. ’s Morgens vroeg. Een zwerver ontwaakt, knijpt zijn ogen tot spleetjes, schraapt zijn bezittingen bij elkaar en sloft met een slaperige blik langs ratelende rolluiken. Een vrachtwagentje komt piepend tot stilstand voor een café. De chauffeur gooit het laadruim open en verdwijnt met een klembord in zijn hand de kroeg in. De zwerver kijkt hem na en tuurt vervolgens in het schemerige laadruim. Hij wrijft door zijn baard. Aan zijn andere hand bungelen twee versleten gympen. De man lijkt de wagen in te willen klimmen, maar aarzelt, spant zijn spieren, klaar om door te lopen. Hij kijkt nog eens naar de metalen fusten achterin de wagen. Hij begint nerveus langs de zijkant van de vrachtwagen te drentelen, als een tijger die te lang in gevangenschap leeft. Fusten. Groot en zwaar. Nog voor hij de eerste druppel bier op zijn lippen proeft zal hij in zijn kraag gegrepen zijn. Hij beseft het en loopt op kousenvoeten weg.

Voor ik een hoek omsla en het winkelcentrum achter mij laat, kijk ik snel nog een laatste keer over mijn schouder. De afgetrapte gympen staan in een kartonnen doos naast de afvalbak. Waar is de zwerver gebleven? Plotseling verschijnt hij: gehaast klimt hij uit het laadruim van de vrachtwagen en trekt een sprintje. Met beide armen klemt hij een stapel sixpacks gevuld met blikken bier tegen zijn lichaam. Zijn dag kan niet meer stuk.

Categorieën: Maatschappij

Kees

Zelfstandig schrijver en fotograaf

8 reacties

pepe · 22 augustus 2004 op 22:38

cheers!!
leuk om zulke gebeurtenissen te zien en te beschrijven, door eenvoud mooi

Bakema_NL · 23 augustus 2004 op 00:02

Tja, de menselijke afvalbak die Bijlmer heet…………5 jaar gewerkt, onderdeel daarvan was dit soort figuren te grijpen, hoorde eigenlijk niet bij het werk, maar is er bij gaan horen, belachelijk eigenlijk.
Weer een dagje vergetelheid voor de zwerver, geen goeie dag, die is er pas wanneer hij geholpen word of wil worden. De blikjes worden wel weer verhaald op de betalende klant.

sally · 23 augustus 2004 op 11:21

Kostelijke, alledaagse dingen die gebeuren.
Heel mooi beschreven.
Wij hebben ooit zoiets meegemaakt bij het sluiten van de markt midden in Parijs. Waar wij per abuis in een opstopping belandden.Terwijl de kooplui de spullen inlaadden, grepen aan alle kanten zwervers enz. hun kans iets van de kramen weg te graaien. Vol verbazing hebben wij het gadegeslagen.
Groeten Sally

ignatius · 23 augustus 2004 op 16:52

Heerlijk beschreven en geschreven!

rimram · 23 augustus 2004 op 18:53

Ik zie het helemaal voor me, ‘beeldig’geschreven

Proost zou ik zeggen…

gr. Rim :pint:

Mosje · 23 augustus 2004 op 22:40

Ik zou niet alleen getwijfeld hebben tussen sixpack en fust, maar ook even gecontroleerd hebben of het sleuteltje in het contact zat.
De hele lading zou me ook wel wat geleken hebben!
😛

Kees Schilder · 23 augustus 2004 op 22:51

Geweldig gescheven weer Kees

Louise · 24 augustus 2004 op 08:56

Hoewel geschreven, doet dit stukje niet onder voor een beeldfragment, compleet met geluid.

Super!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder