Een beetje zenuwachtig surf ik op het internet naar de site van mijn nieuwe energieleverancier. Over twee weken gaat het contract in. De meterstanden heb ik nog niet hoeven doorgeven, terwijl mijn oude leverancier de jaarnota al heeft klaargezet.

Eerlijkheidshalve ben ik een doorgesnoven nerd op het gebied van energieprijzen. In de herfst, wanneer ik de meterstanden in een spreadsheet heb genoteerd – overigens doe ik dat meerdere malen per jaar, meten is weten – stroop ik de prijsvergelijkingswebsites af, op zoek naar wiskundige uitdagingen. Nauwkeurig reken ik de tarieven van de concurrenten na.

Mijn ex-energieleveranciers weten dat inmiddels; na enkele pogingen om mij terug te lokken met valse beloften, kleine lettertjes en verkeerde prijzen, bellen ze mij niet meer. Niemand vind het leuk om met zijn eigen cijfers tot drie decimalen achter de komma om zijn oren te worden gemept. Aangezien ik een automatische rekentool voor wat betreft energieprijzen in mijn hoofd heb zitten, win ik de discussie tot nog toe altijd.

Die rekentool zit in mijn hoofd sinds de verbouwing uit 2011. De aanzet tot elektrische verandering. Destijds sloeg het beton niet alleen een gat in de begroting maar deed dat ook in onze bankrekening. Na wat rekenwerk vond ik een energieleverancier met consumentvriendelijke tarieven. Daarnaast bleek hij verstand te hebben van zijn klanten want nagenoeg altijd bereikbaar en/of bereid terug te bellen wanneer nodig. Een energiebedrijf dat geen verstoppertje speelt achter zijn eigen bandje en die een heldere eindnota levert, volgens afgesproken tarief. Opgeteld uitermate prettig. Vier jaar lang beleefde ik een fijne relatie met mijn Rotterdamse energieboer.

Eind 2015, bij het opstellen van de begroting voor 2016 waarin zorg, verzekeringen en energie, kwam er echter zomaar een andere energieleverancier uit mijn wiskunde vergelijking tevoorschijn. Op drie gebieden schoot hij raak, namelijk prijs, verbruik en duurzaamheid.  Hoewel mijn nieuwsgierigheid (lees: mijn portemonnee) was gewekt leek het me verstandig om eerst wat klantreviews te lezen. Deze waren goed, zo niet lovend. Na een kleine achterbanraadpleging binnen mijn social media netwerk besloot ik de overstap te wagen.

Met wat muisklikken werd de overstap een feit en via E-mail ontving ik enkele ogenblikken later een zeer transparant contract plus tarieven en leveringsvoorwaarden. Sindsdien is het aftellen begonnen. Mijn oude leverancier heeft inmiddels de jaarnota aangemaakt, zo te zien krijgt mijn bankrekening een kleine boost, met dank aan de Noorse bosgod en een zachte winter. De bal ligt nu bij de nieuwe leverancier.

Wanneer ik inlog op de site van mijn aanstaande energieboer, zie ik dat er een bericht voor me klaarstaat. Binnenkort mag ik mijn meterstanden doorgeven, nog eventjes geduld, hiervoor krijg ik over enkele dagen nog bericht. Welkom mevrouw O. en hartelijk bedankt voor de overstap.
Mijn piekerantenne, een enorme energieslurper, zet ik uit.


Odette

Overtuigd twijfelaar. Boetseert woordjes tot sprekende beelden.

7 reacties

Mien · 29 januari 2016 op 07:49

Waarom zo moeilijk doen Odette? Gemeenschappelijke inkoop van energie via VEH. Easy.

Odette · 29 januari 2016 op 08:06

Mien, ken je me nou nog niet? Ik houd zó van moeilijk…
😉

Mijn vorige aanbieder, de NLE heb ik gevonden via Sloop de Crisis.nl Een buitengewoon goede prijsaanbod. Mijn huidige leverancier, Greenchoice, zit daar nog onder. Dus. Zonder poepelegeintjes als vastrecht dat ineens hoger uitvalt, of een hogere prijs doordat de energiebelastingkorting niet van toepassing is. En ook geen geintjes met een welkomstaaipet. Allemaal zonde.

    Mien · 29 januari 2016 op 09:10

    BudgetEnergie biedt dat ook allemaal, zonder toeters en bellen. Kost allemaal energie. Zit nu al 300 euro onder de prijs van de grote aanbieders. 😉

Meralixe · 29 januari 2016 op 09:28

Graag gelezen!
Zie ook eens in ’t café onder de noemer Nadenken over.

    Odette · 30 januari 2016 op 17:07

    Meralixe, wat vind ik in het CX cafe bij nadenken over? Ik vind het café rommelig. Kom er niet graag. Mij te ingewikkeld.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder