Ik heb oud brood in huis en besluit daarom voor naar mijn werk, een broodje kip-kerrie salade te kopen bij de C-1000, dat doe ik wel es vaker. Sinds een paar dagen ben ik gestopt met roken, dus verwen ik mijzelf, dat heb ik verdiend vind ik. Aangekomen bij de “vershoek” van C-1000 zie ik allerlei broodjes liggen, maar niet mjn favoriet:de kip-kerrie! “Goh”, zeg ik tegen het meisje achter de vershoek, “wat jammer dat je geen broodje kip-kerrie het gemaakt, die wilde ik graag”.”Nou” zei het C-1000 meisje, “die maak ik nooit door de week, vandaar dat hij er niet tussen ligt”. Ik zeg met een vriendelijke blik,”nou dat is niet helemaal waar, want ik koop hier met regelmaat een broodje kip-kerrie voor naar mijn werk”. Het C-1000 meisje zegt met enige stelligheid in haar stem, “dan werkt u zeker in de weekenden want dan maak ik alleen die broodjes en ik sta hier áltijd”. Ik begin lichtelijk geïrriteerd te raken en zeg met een nóg stelliger toon,”punt één, heb ik jou hier nog nooit ontmoet en punt twee werk ik door de week en eet met enige regelmaat een broodje kip-kerrie”.(Mijn opvliegers staan inmiddels in de rij om eruit te komen!)Maar het C-1000 meisje is onverbiddelijk “dan zult u wel bij een andere supermarkt zijn geweest, want ik maak door de week echt nooit broodjes kip-kerrie”. Mijn hart slaat inmiddels 120 slagen per minuut, het kwijl loopt uit mijn mond vermengt met sporen bloed van het bijten op mijn wang. Ik ga de uitdaging aan en roep sputterend:”dus jij beweert dat ik lieg? Jij zegt eigenlijk dat ik gek ben en nog nooit een broodje kip-kerrie heb gekocht bij deze vershoek?”. Het C-1000 meisje kijkt mij met een arrogante blik aan en zegt “mevrouw, ik sta hier altijd en maak door de week nooit broodjes kip-kerrie”. “Zo” roep ik overspannen, “en nooit es ziek zeker, zodat je collega haar creativiteit eindelijk es kwijt kan in het maken van broodjes kip-kerrie?”. Nee nooit ziek. Ik snakte ineens naar een sigaret, wat één? een pakje ging ik roken, een slof als het moest.
Ik zei:”laat ik je één ding zeggen kip-kerrie muts, mocht hier ooit nog,door de week, een broodje kip-kerrie door mij gesignaleerd worden, ik zal ‘em niet kopen, want dan zullen die wel stokoud zijn als ze op de zaterdag door jouw zijn gemaakt”. Het C-1000 meisje keek mij ijskoud aan, het liefst had ik haar over al die foute broodjes heengetrokken, maar ik wist me bij elkaar te rapen en ben met opgeheven hoofd vertrokken.
Wat een domme muts bij onze C-1000!.

Ineke de Lange.

Categorieën: Maatschappij

13 reacties

arta · 8 oktober 2008 op 16:08

[quote]Ik heb oud brood in huis en besluit daarom voor naar mijn werk, een broodje kip-kerrie salade te kopen bij de C-1000, dat doe ik wel es vaker.[/quote]
Een column beginnen met ‘ik’ en vervolgens twee fouten in de eerste zin? Ik ben aan de tweede niet begonnen…

Mien · 8 oktober 2008 op 16:13

Hiervan krijg ik spontaan opvliegers!

Mien Mik

lisa-marie · 8 oktober 2008 op 16:28

Bij ons noemen ze kip-kerrie ook wel kip-herrie dat vind ik hier ook van .

Troy · 8 oktober 2008 op 17:33

De ingrediënten voor het broodje kip-kerrie zijn er, maar het is alleen niet zo goed uitgewerkt. Geen nood, dit is een eerste column en er is altijd ruimte voor verbetering. Laat je dus niet afschrikken door de reacties die je op je column hebt gekregen 😉

[quote]dat doe ik wel es vaker[/quote]

Vervang ‘es’ door ‘eens’ en het ziet er al een stuk beter uit. Ik geloof niet dat ‘es’ een woord is.

[quote]Het C-1000 meisje zegt met enige stelligheid in haar stem[/quote]

Of je zegt iets stellig of niet. Aan enige stelligheid doen we niet. Althans, ik niet.

– Na vraagtekens en uitroeptekens hoef je geen punt meer te plaatsen.

[quote]Ik zei:”laat ik je één ding zeggen kip-kerrie muts, mocht hier ooit nog,door de week, een broodje kip-kerrie door mij gesignaleerd worden, ik zal ‘em niet kopen, want dan zullen die wel stokoud zijn als ze op de zaterdag door jouw zijn gemaakt”.[/quote]

Oh jee, nu krijgen we het jou en jouw verhaal. Let op: Jou / jouw

Vraag

Waar staat er een w in Ik heb jou(w) jou(w) auto zien parkeren?

Antwoord

De juiste spelling is: Ik heb jou jouw auto zien parkeren. Jou is een persoonlijk voornaamwoord, jouw is een bezittelijk voornaamwoord.

Toelichting

Twijfelt u tussen jou en jouw, dan kunt u de vormen het best vervangen door u en uw. Bij die vormen kunt u bij een zorgvuldige uitspraak horen of er een w is of niet. Bent u ook bij u en uw nog niet helemaal zeker, gebruik dan hem en zijn.

Jou, u en hem zijn persoonlijke voornaamwoorden:

(1) Ik heb jou gebeld. Ik heb het jou gegeven. Jou vergeet ik nooit.

(2) Ik heb u gebeld. Ik heb het u gegeven. U vergeet ik nooit.

(3) Ik heb hem gebeld. Ik heb het hem gegeven. Hem vergeet ik nooit.

Jouw, uw en zijn zijn bezittelijke voornaamwoorden:

(4) Ik heb jouw zus gezien. Jouw fiets is gestolen.

(5) Ik heb uw zus gezien. Uw fiets is gestolen.

(6) Ik heb zijn zus gezien. Zijn fiets is gestolen.

Om na te gaan of u jou of jouw moet schrijven, kunt u het voornaamwoord ook vervangen door een aanwijzend voornaamwoord en de bepaling van jou. Is dat mogelijk, dan duidt dat op een bezitsrelatie, en moet u jouw gebruiken. Bijvoorbeeld: Ik heb die zus van jou gezien.

http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1149/

En om het helemaal af te maken volgt hier nog even een recept zodat je voortaan je eigen broodjes kip-kerrie kunt maken.

Ingrediënten (2 pers.):
300 gr. gare kip.
4 volkorenbroodjes.
1/2 krop ijsbergsla.
Dressing:
1/2 tl kerriepoeder.
2 tl citroensap.
1 1/2 tl garam masala (toko).
1 el dikke Griekse yoghurt.
1 el (vetarme) mayonaise.

Bereiding:
De sla wassen en goed droog slaan. Daarna fijn snijden.
Snijd de kip in blokjes van ca. 1 1/2 cm. en doe ze met alle ingr. voor de dressing in een kom. Goed mengen.
Snijd de broodjes open maar niet helemaal doormidden
Verdeel de kip/kerrie over de broodjes tussen twee blaadjes sla.

Eet smakelijk!

Ps: persoonlijk kan ik je aanraden om gewoon een kant en klaar bakje kip kerrie en wat broodjes te kopen. Net zo makkelijk :pint:

Mien · 8 oktober 2008 op 17:55

Hee Troy,

Wij zoeken voor de C1000 nog een docent Nederlands die toevallig ook goed kan koken.
Bij voorkeur 3e graads! :hammer:

Mien Speelt

Troy · 8 oktober 2008 op 18:34

Ach, zolang het leuke vakkenvullers zijn help ik graag een handje mee :naughty:

Dat lesgeven laat ik liever aan Ma3 over. Ze beschikt ook over een bezem waarmee ze er in een flits is.

Mup · 8 oktober 2008 op 18:58

Welkom op cx, laat je idd niet afschrikken door eerdere reacties, ik heb zo’n vermoeden dat de reageerders ook net gestopt zijn 😉
Doe wat met de reactie van Troy, dan lees ik je volgende met plezier,

Groet Mup.

Prlwytskovsky · 8 oktober 2008 op 19:16

Ik zou zo’n C1000 meisje dan bijvoorbeeld een dikke zoen willen geven, voor haar stoïcijnse houding.
En ik vind haar helemaal geen domme muts, die komt er wel. 😉

Troy · 8 oktober 2008 op 20:23

Een stoïcijnse houding is prima, maar dan moet je vooral niet voor een bedienende functie kiezen. Ik had dat wicht persoonlijk een bak kip kerrie gegeven en haar opgedragen om dat broodje te bereiden. Zo niet, dan zou ze het van haar eigen gezicht kunnen aflikken :duivel:

Dikke zoen,

Troy

Anne · 8 oktober 2008 op 21:23

Ik vind het leuk geschreven, en die domme winkelmutsen, daar stikt het van in nl!

Dees · 9 oktober 2008 op 11:05

hrknbr, de opflakkerende woede na het stoppen met roken en ik zou haar ook liefst kip kerrie in haar haar gesmeerd hebben. Leuk gegeven, humor aanwezig en de rest zien we hopelijk in je volgende column…

pally · 9 oktober 2008 op 15:42

Geinig, leuk geschreven en de
kritieke puntjes zijn al doorgegeven. Welkom hier,

groet van Pally

En Troy, hoe komt jouw onderwijscolumn nou tussen de reacties? 😀

Prlwytskovsky · 9 oktober 2008 op 19:03

@Troy: dat recept van jouw, daarbij mis ik de drank. klopt dat? 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder