Ach m’n lieve lieve lieveheersbeestje wat is het leven toch mooi. Altijd ben ik blij je weer te zien. Op je kleine wiebelige beentjes strompel je wat in het bleekgroene gras. Je lijkt wel aangeschoten. Lieve voorbode van de lente wat is er met je aan de hand? Ga je gebukt onder festina lente of heb je misschien te diep in het glaasje gekeken? Nee, wacht, ik weet het. Je hebt natuurlijk de hele nacht gedanst en gefeest. Als een zinnig beest. Op de dansvloer midden in het bos ben je dolgedraaid in een wilde polonaise. Je hebt vast de sier gemaakt in je fleurige rode pakje met zwarte stippen. Vol glans heb je boven de hoofden gezweefd van feestgangers en andere lentegekken. En stoute kever die je bent. Met die ondeugende donkere twinkeloogjes heb je natuurlijk flink gesjanst. Ja, ja, geef het maar toe. Op de kever beschouwd ben je niet voor één kat te vangen.
Ach, festina lente, het is nog zo vroeg. Het feesten, dat gaat door tot ’s avonds laat. Totdat de haan weer heeft gekraaid. Drie dagen lang is het feest in het grote bos en in de stad. En iedereen doet mee. De dennenappels en de rododendron, de jachtopziener en de stroper, de rattenvanger en de boer. Ze hebben allemaal hun beste pakjes aan. Gaan verkleed als Lady Gaga, meester Kwel of misschien wel als Dik Trom. Festina lente is voor iedereen een heel groot feest. De geboorte van een nieuwe lente ziet weer het licht en duwt de donkerte opzij. Iedereen komt weer vanachter de geraniums vandaan. Sterker nog de geraniums gaan zelf volledig uit hun dak. Met hun maffe Latijnse namen vieren zij hun eigen polonaise. Molle, Lucidum, Pusilllum, Dissectum en zelfs Sylvaticum doet wild mee.
De slingers en ballonnen, de maskers en de serpentines, het komt weer allemaal bovendrijven. Het bos, de kamer alles ruikt naar lente, naar schmink, lipstick en haarlak. Een levenslustig leven in geuren en kleuren. Alle kleren komen uit de kast. Mijn lieve, lieve, lieve heersbeestje kijkt het eventjes met argusogen aan. Aan honderd ogen heeft ie niet genoeg die klein reus. Hij denkt alleen nog maar, mijn God alsjeblieft aan mijn lijf, vandaag geen polonaise.

Categorieën: Thema column

13 reacties

lisa-marie · 23 februari 2011 op 13:09

Waarom denk in aan louis P geen idee maar vind hem Keigoed! 😀

phoebe · 23 februari 2011 op 13:34

Je tovert even een glimlach op mijn gezicht… had ik even nodig! Dank je!

Ik vond wel het begin van het tweede stuk een stuk sterker dan het einde..

LouisP · 23 februari 2011 op 14:47

Hier word ik erg vrolijk van..

Lieve voorbode van de lente wat is er met je aan de hand?

Het bos, de kamer alles ruikt naar lente, naar schmink, lipstick en haarlak. Een levenslustig leven in geuren en kleuren. Alle kleren komen uit de kast.

prachtig, het smaakt als een klein glaasje met koel fris water..

L.

Harrie · 23 februari 2011 op 15:41

Ha ha, mijn favoriete lichtfeest. Ik haast mij langzaam altijd en overal. Maar hoezo verkleden? Ik ga dit jaar lekker als mezelf.
Raad_wie_ik_ben = ?

Prlwytskovsky · 23 februari 2011 op 15:45

Uuhhhh ….. Shitonya denk ik.

sylvia1 · 23 februari 2011 op 16:56

Mooie openingscolumn! Lente en carnaval, originele insteek. Niet de meest voor de hand liggende associatie voor een echt carnavalsbeest lijkt me. Daarom, en omdat hij altijd deze alinea-opbouw gebruikt, gaat mijn stem naar…Trawant!

Mien · 23 februari 2011 op 17:27

Mmm … iemand die van de beestjes én van Carnaval houdt en van feitjes. Dat zou wel eens een ouwe CX-getrouwe kunnen zijn. Anne, wo bist du!

Mosje · 23 februari 2011 op 20:14

Een onvervalste Kees Schilder
😆

Mien · 23 februari 2011 op 20:42

Of misschien wel R@@F!!!

SIMBA · 24 februari 2011 op 13:17

Arta!

trawant · 24 februari 2011 op 17:38

Absoluut een bloemenmeisje: Arta!

lisa-marie · 25 februari 2011 op 08:38

Nog eens goed bekeken maar eerst dacht ik aan Sylvia 1 maar hier heeft iemand zich zitten vermommen.
Dus nu ga ik voor Arta 😀

Mien · 9 maart 2011 op 08:12

It was Mien.
Dank voor de leuke reacties! :hammer:

[b][u][url=http://home.planet.nl/~elst0000/jocus/leedjes-teksten/venlo_f-g.html#Festina_lente]Festina lente, fac omnia mente!
[/url][/u][/b]
Haast je langzaam, doe alles met verstand!

Mien Mente

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder