Ik kan natuurlijk een column schrijven over de eerste dag van Donald Trump als president, maar dat doe ik niet. Er is inmiddels genoeg over hem geschreven, en dus zou ik slechts in herhaling van een herhaling kunnen vallen, en ik hou niet van herhalingen.

Ik zou het ook kunnen gaan hebben over de rust die is wedergekeerd in huize Oranje, omdat onze extreem krolse poes geholpen is, en wij daarmee ook. Nu hebben we een kat in huis die nog half stoned van de narcose rond probeert te lopen, niet durft te gaan liggen omdat het waarschijnlijk te pijnlijk is en die we angstvallig in de gaten houden, bang als we zijn voor spontane incontinentie. Ik zou daar over kunnen schrijven, maar dat heb ik nu dus net gedaan, en meer valt er, voorlopig, niet over te zeggen. Ik kan het ook gaan hebben over het weer in Spanje, dat dusdanig van slag is, dat het hier meer en meer op Lapland gaat lijken en het mij niet zou verbazen als een dezer dagen de rayonhoofden samen komen, om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Maar ook dat ga ik niet doen, want dan ben ik, voor zeker, binnen nu en 5 zinnen flink chagrijnig. Heel even dacht ik om dan maar een mooi stuk te gaan schrijven over het Nederlands Kampioenschap langebaanschaatsen dat dit weekend verreden wordt. Maar als ik aan schaatsen denk, denk ik aan ijs, en als ik aan ijs denk, dan denk ik aan kou en als ik aan kou denk, moet ik meteen weer aan het klote weer hier in Spanje denken, waar we na nachtvorst, sneeuwstormen, onweer, storm en megahagelstenen, nu weer regen hebben die met bakken uit de hemel naar beneden stort, en een temperatuur die maar net boven het vriespunt komt. Dan kan ik er niets aan doen dat ik dan moet denken aan kachels die vol staan te loeien om de kou uit een huis te krijgen dat perfect gebouwd is om de hitte buiten te houden, en dat nu dan ook perfect doet. Hoe alle kleren vochtig aanvoelen, omdat het nu eenmaal altijd zo verdomd vochtig is in Spaanse huizen als het hard regent. Maar ook denk ik dan aan dikke warme truien die ik ooit in Nederland heb weg geflikkerd omdat ik in het altijd warme Spanje ging wonen.

Ik kan hier zo chagrijnig om worden, dat is echt niet normaal. Dus schrijf ik maar niet over het schaatsen. En zeer zeker niet over het weer.

Jan van Oranje


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

9 reacties

Mien · 23 januari 2017 op 07:14

Ik twijfel even of ik dit lees. Want wie wil er nu in herhaling vallen? De tijd? Nee, die achterhaalt. De nieuwsgierigheid? Ja, die overwint. Altijd. 😉

Karen.2.0 · 23 januari 2017 op 10:04

Komkommertijd, komt ook voor in Spanje lees ik hier. Sinaasappeltijd is beter, en warmer, houd moed Jan 😉

Esther Suzanna · 23 januari 2017 op 10:33

Heel erg genoten van dit stuk, Jan!

Ik zat te grijnzen terwijl ik het las, maar heb ook met je te doen. Ik zag je voor me, voor zover mogelijk…want ik ken je niet, met neerhangende mondhoeken, zuchtend uit het raam starend naar de hagelstenen die tegen je ‘Spaanse ruit’ tikten, gelaten deze tekst intypen. Wat moet je anders?

Briljant!

Wayan · 23 januari 2017 op 13:13

Waarom is iedereen tegen Trump? Wanneer hij genoeg info zal hebben van de CIA zal hij wel van gedacht veranderen.
Wat is het verschil met de bijna heilig verklaarde President Kennedy? Die kerel neukte met elke vrouw die hij leuk vond en wie niet met hem wilde neuken werd verkracht maar destijds werd dat niet vermeld in de kranten.
AL DE AMERIKAANSE PRESIDENTEN pisten naast de pot, dus zij bedrogen hun echtgenotes.
Reagan was een goede president en ik denk dat Trump ook een goede president zal zijn.
Hij zal in elk geval beter zijn dan de huidige president van Indonesie, die toestaat dat de Ahmadi moslims hier vermoord worden https://nl.wikipedia.org/wiki/Ahmadiyya_%28geloofsgemeenschap%29

omdat de sunni moslims de Ahmadi beschouwen als ketters.

Vroeger werden ketters levend verbrand
in Antwerpen door de katholieke kerk.

Indonesie staat honderden jaren achter in vergelijking met Nederland

  Nummer 22 · 23 januari 2017 op 14:43

  Wayan, stereotypering ..weet u wat dat is.

  Als indonesie honderden jaren achter in vergelijking met Nederland ligt dan heeft de VOC daar flink aan bijgedragen. ‘Mag ik dat schrijven, JA, dat mag ik als 1 van de vele nazaten uit Holland waarvan de voorouders (die van mij in 1754!) naar de kolonie vertrokken om daar rijk te worden.
  Heb een licht getinte huidskleur en dat is in bepaalde politieke partijen en medelanders nog altijd een bezwaar.
  Feit: er zijn meer kleurilingen op deze wereld dan niet kleurlingen.

  Dus wie leert een ander wat?

   Wayan · 24 januari 2017 op 02:56

   Stereotypering??? Mijn kinderen zijn kleurlingen omdat ik met een Indonesische trouwde.
   VOC dateert van meer dan 400 jaar geleden.
   Indonesie is al 72 jaar onafhankelijk. Je zou denken dat het land meer vooruitgang zou geboekt hebben in die 72 jaar, maar nee…
   Ik heb trouwens de Indonesische nationaliteit, en moest daarom bij wet mijn Belgische nationaliteit verzaken. Dubbele nationaliteit mag niet hier.

Menno · 23 januari 2017 op 14:51

….maar de hamvraag is natuurlijk: waarover wil je dan wel gaan schrijven? Zo gauw je daar achter bent, zie ik uit naar je volgende column. 😉

Nummer 22 · 23 januari 2017 op 14:55

Bijvoorbeeld over wat nu de reden is om naar Spanje te verkassen? en dan niet het weer dus alleen, zoals je schrijft. Ik ben benieuwd.

Wayan · 25 januari 2017 op 12:44

Nummer22, het woord kleurling is racistisch. Roomblanke mensen zijn ook kleurlingen, want wit is een kleur.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder