Zieken en ouderen zijn te duur. Dik Hermans, bestuursvoorzitter van het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) en adviseur van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft de oplossing: creatief bezuinigen.

Niet op de topsalarissen natuurlijk, doe niet zo achterlijk. Op de zorg! Voorbeelden? Tandzorg voor jongeren niet meer gratis. De kinderen van miljonairs en welgestelden voelen dat niet. Kinderen uit arbeiderswijken wel. Maar die kunnen toch een kunstgebit op afbetaling kopen als ze 25 zijn? Of pap eten?

Goedkope medicijnen verplicht voorschrijven. Als je een speciaal en duur medicijn nodig hebt en je woont in de grachtengordel, is dat geen probleem. Maar als je tot het groeiende leger werklozen behoort of het minimumloon verdient? Dan niet zeuren: je kunt altijd nog gewoon doodgaan, dan ben je uit je lijden, toch?

De pil niet meer vergoeden. Dan stijgt het aantal tienermoeders, het aantal abortussen… en kunnen de CDA en CU ministers weer roepen: Zedeloosheid! De jeugd verloedert!

IVF niet meer vergoeden. Ook hier hebben armen het meest last van. Maar, denken ze stiekem, het is ook beter dat dat soort mensen geen kinderen krijgt en de welgestelden en rijken wel. Dat zeggen ze niet, ze kijken wel uit!

Als klap op de vuurpijl: een maximum bedrag dat besteed mag worden aan ouderen. In het laatste levensjaar niet meer dan tachtigduizend euro per persoon. Hoe weten ze trouwens wanneer het je laatste levensjaar is!? Wordt dat door deze hoeders van de beschaving beslist? Zo van: de heer A. moet dit jaar dood, mevrouw Z. mag nog een jaartje voort, maar dan moet het toch echt afgelopen zijn? En drie keer raden wie er genoeg geld hebben om boven die norm uit te komen!

Een beetje creatief denken, jongens en meisjes, god heeft je niet voor niets met verstand geschapen!


2 reacties

pally · 15 december 2009 op 17:51

Duidelijke, kritische column, Jan! Ik ben het absoluut met je eens, dat de mindervermogenden onder deze bezuinigingen het meeste lijden. De rest zal het blijkbaar worst wezen. Inderdaad: wakker worden! :toeter:

groet van pally

Prlwytskovsky · 16 december 2009 op 18:22

Net als op verjaardagen: doe mij nog maar een biertje, dan heb ik me cadeau’tje eruit.
En met hulpbehoevenden zal het op “u bent te duur voor de maatschappij en hebt geen terugverdientijd meer” uitdraaien.
Te erg voor woorden Jan. In een paar zinnen goed neergezet. :duimop:

Geef een antwoord