De Amerikanen kenden in de jaren-50 al de drive-inbioscoop. En kiloknallers als Mc Donald’s maakten het drive-inrestaurant tot een wereldwijd begrip. Maar een kwaaie meneer die in Hardenberg met z’n auto de gevel van het plaatselijke hospitaal heeft geramd, heeft me op een sensationeel nieuw idee gebracht: het drive-inziekenhuis. Geweldig toch? Je bouwt een ziekenhuis langs de snelweg en je zet in de tuin een enorme paal met daarop geen grote letter M, maar een grote Z. Dagbehandelingen zijn de trend, dus waarom zou je nog een bed opmaken? Je laat de patiënt gewoon in zijn auto langskomen.

Amandelen knippen? Stoppen op de juiste plaats bij de K.N.O.-paal, en mond open. Wijd open! Knip! Effe spoelen, kilo pijnstillers, uurtje wachten, en hup, relaxed weer aansluiten in de file naar huis. Bevallen? Even langsrijden bij het verlosloket, beetje persen, pa rijdt en puft mee, vliezen breken, kindje eruit, navelstreng door, even bijkomen, en hup: plankgas naar de drukkerij voor de geboortekaartjes. En doe nou niet zo kinderachtig, het zal niet de eerste keer zijn dat iemand in een auto wordt geboren.

Je zult zien dat de kosten voor de gezondheidszorg drastisch zullen dalen. Sterker nog, de kosten kunnen waarschijnlijk uit de wegenbelasting worden opgebracht, dus Hans Hoogervorst kan naar huis en Karla Peijs wordt minister van Verkeer, Gezondheid en Waterstaat.

Ogentest? Rij naar de oogheelkundepaal, en vertel daar in het microfoontje wat het kenteken is van de auto voor je. Makkelijk zat, toch? Hartfilmpje? Stoppen bij de cardiopaal, motor laten draaien, motorkap open, accuklemmen op de borst, drie minuten flink zijn, over twee weken terugkomen voor de uitslag. Heus, het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld.

Maar de grootste winst valt natuurlijk te behalen bij de hulpverlening na verkeersongelukken. Nu moet steeds de brandweer erbij worden gehaald. Die knipt dan met hulp van omstanders en behulp van enorme blikscharen het slachtoffer uit het wrak. De patiënt wordt dan in een eveneens uitgerukte ziekenwagen gelegd, en naar het hospitaal vervoerd. Veel te omslachtig. En het kan dus eenvoudiger. Je takelt het wrak -ik bedoel hiermee de auto, niet de patiënt- op een sleepwagen, rijdt alles naar de incidentenpaal op het ziekenhuisterrein alwaar de vereiste hoeveelheid infuusvloeistof en het juiste aantal spalken in het autowrak worden gekieperd, en klaar is Kees. Een geheel nieuwe definitie van de ziekenhuisterm “crash car”.

Eén gevolg vind ik wél wat pijnlijk: euthanastie-patiënten worden noodgedwongen doorverwezen. Naar het terrein voor langparkeren…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

16 reacties

senahponex · 4 april 2006 op 13:49

😆 😆 Lachen subliem gevonden, Er is misschien een functie voor Winnie Zorgdrager en docters van leeuwen. 😀

emaessen · 4 april 2006 op 14:25

Met de huidige robotica en AI technieken kunnen we er een perfecte fabriek van maken. Prijs voor een triple bypass, een pak Javaanse jongens. De gezondheidszorg kan betaald worden van de snelheids-bekeuringen. Gaaf plan!

Eric

Mup · 4 april 2006 op 15:18

Geweldig idee! Maar al die uitlaatgassen dan? Worden weer meer mensen ziek van, of je zou ook een drive-through crematorium achter het Hospitaal moeten plaatsen, maar wie rijdt er dan?
Meesterlijk gevonden!

Groet Mup.

Kees Schilder · 4 april 2006 op 15:42

Goed idee, maar wie betaalt al die palen? 😀

Chantal · 4 april 2006 op 19:34

:laugh:

Leuk gevonden! Of het ook haalbaar is….

KawaSutra · 4 april 2006 op 21:16

Niks voor jou, het ministerschap?
‘Met Driek nooit meer ziek!’ 😀

Raindog · 4 april 2006 op 21:35

Wilde plannen, wilde en zeker ook leuke column.

Heb ooit eens een maag-darm onderzoek gehad. Prefereer die methode nu zelfs nog bij de gedachte aan een stop bij de maag-darm paal.

Als het doorgaat en jij daar de verantwoordelijke voor zou zijn, dan is het niet uitgesloten dat ik dan ook eens een flinke portie zou schelden.

😉

Anne · 4 april 2006 op 21:52

Om jouw vorm van cynisme kan ik toch eigenlijk wel vaak erg lachen, eerlijk is eerlijk.
Anne.

Li · 4 april 2006 op 22:13

Als puntje bij paaltje komt, heb je gelijk Driek 😛
[quote]Maar al die uitlaatgassen dan[/quote]
Anesthesie Mup!

Li

Trukie · 5 april 2006 op 00:02

Klinkt niet gek.
Als we het ook nog eens worden over de tarieven kunnen de verzekeraars ook weer inpakken.
😀

Mug · 5 april 2006 op 13:09

Mag je ook een hele column bij de one-liners plaatsen? Meesterlijk! Waar kun je terecht voor buikkramp van het lachen?

Prlwytskovsky · 5 april 2006 op 18:37

Als toevoeging wat ik ooit al eens bij een buurvrouwverhaal heb belicht, zou je mensen in hun leven veel moeten laten roken dan zitten ze namelijk al vol met teer, dat op zich weer een besparing opleverd in de stookkosten van de crematie. 😀

WritersBlocq · 5 april 2006 op 22:51

Gelijk een APK-paaltje voor je auto in het bestemmingsplan meenemen!

Ma3anne · 6 april 2006 op 20:38

En hoe zie je een gynaecologisch onderzoek voor je bij zo’n paal? 😮

DriekOplopers · 6 april 2006 op 21:36

Qua buikkramp: “Interne” paal.

Qua vrouwenonderzoek: In de auto zit toch een spiegeltje? Spiegeltje omlaag, zelf effe kijken. In de paal zeggen wat je ziet. Duidelijk spreken!

Veel gezondheid toegewenst,

Dr. Driek

madena · 6 april 2006 op 22:16

Wat een heerlijk gevoel voor humor 😆
Maar krijgen we er dan niet weer een file probleem bij.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder