De scholen zijn weer begonnen. Ouders zwaaien hun kroost opgelucht gedag en met een flinke bult rugzak verdwijnen ze uit zicht. De inhoud van die rugzakken laat zich gemakkelijk raden. Pasgekafte boeken, een welgevuld etui met gloednieuw schrijfgerei, onbeschreven schriften, iets lekkers voor in de pauze en een spiksplinternieuwe schoolagenda. En die agenda is het aller allerbelangrijkste. Want met de verkeerde schoolagenda kun je lelijk op je beugelbekkie gaan. Het schooljaar is bij voorbaat al verpest als jij een Stripagenda hebt aangeschaft terwijl de ‘Popie Jopies’ van de klas allemaal een Geinagenda uit hun rugzak toveren. Schoolagenda’s zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Met hondjes, poesjes en paarden.Van Ajax, Feyenoord of PSV. Met Spongebob, Nijntje, Bert en Ernie en nog veel meer. De goedkoopste kost een handjevol eurocenten en voor de duurdere exemplaren betaal je al gauw een paar tientjes. De schoolagenda-afdeling van de boekenwinkel is een luilekkerland en een tranendal tegelijk. Want je zult net zien dat je kind na wekenlang dubben een agenda heeft uitgekozen die overal is uitverkocht. Een schoolagenda kopen is een heel gedoe. Zo hoorde ik van een moeder dat haar dochter pas aan de agenda wil als bekend is welke er ‘vet’ is. En dat weet ze pas als de school is begonnen.

Dat doet me denken aan de schoolagenda’s van vroeger want toen kenden we dat probleem niet. We kregen een agenda van school en het was streng verboden om een ander exemplaar te gebruiken. Het waren doodsaaie gevallen voorzien van een oerdegelijke kaft. Met spannende advertenties van Camping Gaz, Klarop Drop en de Stichting Hygiene. En met spectaculaire adressen zoals die van de ANWB, Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en Het Gezinsbegrotingsinstituut. Dus leukten wij onze agenda’s hoogstpersoonlijk op. Zelf schreef ik met een dikke zwarte viltstift ‘Dagboek Van Ellende’op de voorkant. Dat stond al stukken vrolijker. Daarna kalkte ik het kaft vol met namen van pophelden zoals; The Golden Earings, The Monkees en The Beach Boys. En met de kreten; blitskikker, hip en te wauws En wel op zo’n manier dat er spiekteksten tussen geschreven konden worden. Ook jatten we elkaars agenda en krabbelden er rare teksten in. Of tekenden hartjes met pijlen en schreven er de naam van de allersloomste sukkel bij. We knipten foto’s uit de Muziek Expres, vouwden die in vieren en plakten die op de maandag, dinsdag en woensdag omdat dit de vervelendste dagen van de week waren. Scheurden muziekteksten uit de popfoto en plakten die op de donderdag, vrijdag en zaterdag. Op de smalle witte randjes die overbleven, konden we nog net ons huiswerk schrijven. Zo ontstond er een agenda die pas aan het eind van het jaar interessant begon te worden.

Ik heb al mijn Dagboeken van Ellende nog bewaard. Maar nu zijn het Bronnen van Vreugde gevuld met dierbare jeugdherinneringen. En dat kostte achteraf geen cent.

Categorieën: Maatschappij

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

12 reacties

klapdoos · 27 augustus 2006 op 08:07

En toch vond ik die schoolagenda’s die wij vroeger zelf oppimpten nog altijd leuker als tegenwoordig die voorgedrukte dure hype, lees vette agenda’s. Kom op zeg, wat was het niet leuk om in de agendag van een ander die helemaal gek was van The Beatles, terwijl jij voor de Stones was, om Ringo Starr dan een snorretje aan te meten…Those where the day’s. Leuke herinnering, en ik zag het weer helemaal voor me….

pally · 27 augustus 2006 op 11:47

Ach Li,
je maakt door je column zoveel nostalgie aan in mijn hoofd! Die volgeplakte wijdopenstaande dikke agenda’s….Helaas heb ik ze niet meer. 🙁 🙁

Prlwytskovsky · 27 augustus 2006 op 12:40

Eventjes lekker weg gemijmerd naar de tijden van weleer.

WritersBlocq · 27 augustus 2006 op 12:42

Prachtig!!!
Ik heb ze ook niet meer, maar vind dat niet erg omdat ik niet met plezier terugkijk naar mijn schooltijd.

DreamOn · 27 augustus 2006 op 12:50

Schitterende column en inderdaad moest ik ook weer denken aan mijn agenda’s die allemaal nog ergens op zolder in een doos zitten.
Ik plakte er ook altijd een envelop in en daar stopte ik dan weer plaatjes in die ik ‘later'(als ik tijd had) in mijn agenda wilde plakken. Ook mijn vriendinnen en ik schreven in elkaars agenda, dingen zoals: Trudy vindt van zichzelf dat ze lelijk is, maar dat is helemaal niet zo hoor! Ze is juist hartstikke knap.
Ik had plaatjes van ‘Doe Maar’ en “De Dollie Dots” en…..ik draaf helemaal door!
Bedankt Li, ik ga nu naar zolder om weer eens te spitten en de agenda’s aan mijn kinderen te laten zien. (Die nog steeds hun keuze niet bepaald hebben wat agenda aangaat)

vanlidt · 27 augustus 2006 op 16:24

Op een goede dag vond mijn vader mijn door knip- en verstelwerk verminkte rijam-agenda en er volgde een “Is dit een agenda? Daar veeg ik mijn reet nog geeneens mee af!”-preek van anderhalf uur.

Memories, all alone in the moonlight…

Mosje · 27 augustus 2006 op 19:41

I love Li, schrijf ik nu in mijn agenda.
😉

Ma3anne · 28 augustus 2006 op 03:54

Ben na het lezen meteen naar de zolder gegaan om ze op te zoeken.
En hier liggen ze dan, de paar die ik nog over heb.
De eerste met zelfgetypte songteksten erin geplakt als ‘Non ho l’eta’ en ‘Colinda’ (1965/66). Dat was het jaar dat de zwarte en rode dikke viltstiften net uitgevonden waren. En het is dan ook de lelijkste agenda die ik nog heb.
Het jaar daarna kwam er groen en blauw bij en songteksten van de Beatles en de naam Peter staat overal tussen het huiswerk door; mijn eerste grote onbereikbare liefde.
Nog een jaar later had je de dunne viltstiftjes in groen rood blauw en zwart en Franse chansonteksten naast die van de Beatles. Opvallend is de netheid waarmee ik deze agenda heb gehanteerd. Geen geklieder meer, maar keurig geordend, overzichtelijk en zakelijk. Had ik van mijn toenmalige liefde afgekeken.
Een jaar later alle kleuren stiften en was het geen verplichte schoolagenda meer maar een ‘echte Rijam’ met Ramses Shaffy als idool erin geplakt. En de Beatles natuurlijk. De liefde met de efficiënte jonge man was duidelijk over, want het was weer een rommeltje als vanouds.

Ja, een schat aan heerlijke herinneringen…..

melady · 28 augustus 2006 op 11:29

[quote]Want met de verkeerde schoolagenda kun je lelijk op je beugelbekkie gaan:-D:-D [/quote]

Ook ik heb ze bewaard en o hoe herkenbaar!

sally · 28 augustus 2006 op 13:25

Li, ik heb weer genoten van je geweldig leuke column.

liefs
Sally

KawaSutra · 28 augustus 2006 op 17:26

Ja Li, die oude schoolagenda’s, prachtig. Ik heb ze ook allemaal nog. Vooral die uit de eerste 3 schooljaren zijn dubbeldik geworden door de foto’s van Deep Purple en Led Zeppelin. En alle blaadjes plakken nu aan elkaar door het verkleefde plakband. Maar ik gooi ze echt niet weg hoor, oh nee! 🙂

Dees · 28 augustus 2006 op 19:18

Hiermee:

[quote]Want met de verkeerde schoolagenda kun je lelijk op je beugelbekkie gaan. [/quote]

heb je mij al smullend. En de rest is dan ook niet te versmaden. Waar heb ik die rampzalige kunstwerken ook alweer gelaten….

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder