Sommigen spreken van een schande hoe hij neergezet wordt als een soort van crimineel, anderen spreken van een schande over de man zelf en voor de sport. Een zeer gerespecteerde man, een man die kanker overwonnen heeft en daarna maar liefst zeven keer de Tour de France, en een man die door zijn doorzettingsvermogen en strijdlust ook wilde doorzetten en strijden voor mensen die eenzelfde gevecht tegen kanker aan moeten gaan. Hij is de oprichter van de stichting Lance Armstrong Foundation, die beter bekend is onder de gele armbandjes met het motto ‘Livestrong’. En wat blijkt, onze grote held heeft deze mooie overwinningen verkregen door het gebruik van doping, de welbekende epo en weet ik veel welke chemische rommel nog meer. Hoe voor lul sta je dan als kankerstichting en sponsor? Hoe voor lul staat de hele wielersport nogmaals en al die journalisten en wielerliefhebbers? Ik bedoel, what the fuck! Hier en daar heb je er rotte appels tussen zitten, maar Lance, de astronaut van de wielersport? Dan spreek ik ook van een schande, hoe kun je zo liegen tegen al die mensen die jou als held zien, als hun grote voorbeeld, als de grote kanker overwinnaar? Wat mij betreft ben je dan gewoon een eersteklas slappe zak. Het laagste van het laagste van het ongedierte, dat uitgeroeid moet worden.

Maar aan de andere kant, ik heb al eens eerder gepleit voor het feit dat topsport nu alleen nog maar draait om de productiviteit en niet meer om de sportiviteit. Er valt immers zakken met doekoe te verdienen in de sport. Wil je meer geld verdienen? Dan zul je beter moeten presteren. Kun je niet natuurlijk beter presteren? Dan stop je toch een spuit in je been of je hangt een infuus met vers, genetisch gemanipuleerd bloed, zo lijkt het althans, aan je donder. Maar als er één sport is waarvan ik denk dat het überhaupt onmogelijk is om goed te presteren, en dat blijkt nu ook weer, dan is het wel de wielersport. In drie weken tijd fiets je gemiddeld 3500 kilometer, als je het hebt over de ronde van Frankrijk, waarvan je ook nog eens een paar bergen mee moet pakken. Ik bedoel, ik loop al te puffen en te hijgen als ik een drempel op moet, laat staan dat ik tientallen kilometers een berg op moet fietsen en dat tientallen keren. En dan mogen die jongens ook nog Zwitserland, Polen, Italië, Spanje en al die andere rondes nog eens doortrappen. Dat is toch niet meer normaal of wel soms? Ze zijn Roadrunner niet.

Dus als je het mij vraagt kun je twee dingen doen. Of je trekt gewoon in zijn geheel de stekker uit de wielersport, of zoals iedereen eigenlijk al weet dat er doping gebruikt wordt, maar stug blijft ontkennen of het blijven bij geruchten, gewoon iedereen zijn bakkes houden en doorfietsen! Met doping, zonder gezeik. Want dit geouwehoer iedere keer slaat ook nergens op. Dus stoppen of niet aanstellen en je mond houden.

Het is immers algemeen bekend waar mensen toe in staat zijn als het om geld gaat en het gaat altijd om geld. In de sport, in de politiek, in de criminaliteit, overal. Mensen zijn dieren die willen overleven en daar hebben ze alles voor over, zeker als ze in het nauw gedreven worden. Liegen, manipuleren en vals spelen horen daar ook bij, het is de normaalste zaak van de wereld. Men kijkt alleen verbaasd als het eens uitkomt. En die zijn als je het mij vraagt nog het ergste. Onwetend overkomen maar donders goed weten hoe de vork in elkaar steekt. Achterbaks en irritant vind ik dat, bah. Mijn motto luid dan ook: ‘With doping all day long, you can live strong. Be Lance Armstrong.’


BuddhaWriter

Geen vogel vliegt te hoog die met zijn eigen vleugels vliegt

4 reacties

Pierken · 27 oktober 2012 op 10:48

Wat ik als amateurwielrenkijker niet begrijp is waarom het ruim tien jaar moet duren, voordat dit aan het licht komt? Ze kunnen toch na iedere etappe op een éénpotig bloedkrukje wel 150 renners melken, waarna ze binnen een uurtje de helft eruit flikkeren?

Ben het verder met je eens. Zolang er één op alles wordt afgerekend, dan is dat hypocriet (of hematocriet). Wat mij betreft organiseren ze ook een Tour d’Epo. Dan zijn ze in twee dagen klaar met die hele Tour.

arta · 27 oktober 2012 op 10:57

De verontwaardiging spat van het scherm…

De laatste zin van de tweede alinea en jouw eindconclusie staan in schril contrast, waardoor het voor mij onduidelijk is waar jij nu werkelijk staat. (Normaal doet het er niet toe, maar omdat je het beiden naar je toetrekt, in dit geval wel)

Garuda · 30 oktober 2012 op 13:57

Eeeh, goede opmerking.

Het is meer dat ik wel wil dat het ongedierte uitgeroeid wordt, maar net als met ratten zal dat nooit lukken. Dus ze zullen toch vrolijk doorgaan en we kunnen het naar mijn mening niet stoppen.

Ik weet niet of het verheldering verschaft…haha

TheVoice · 13 april 2013 op 09:58

Doping bestaat dus zal nooit meer weggaan. Met dat spul kun je harder, word je sterker of hou je het langer vol….. Een enkeling aan de schandpaal hangen is inderdaad zeer hypocriet. Als sporter stomverbaasd reageren als je hoort dat er iets in je bloed zat ook. Legaliseren lukt niet en uitbannen ook niet. Het grote publiek MOET ondertussen blijven geloven dat gebruikende topsporters de uitzondering zijn en niet de regel dus we gaan gewoon lekker op dezelfde schijnheilige voet verder.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder