Je stond wel als een augurk in een weckfles, maar het was de moeite meer dan waard op de historische 2 oktober op het Museumplein in Mokum. Met ruim 300.000 mensen zakte het Museumplein enkele centimeters in terwijl de stemming steeg. Iedereen voelde dat er iets was gebeurd met de mensen. Na jaren van onverschilligheid en gebrek aan zelfvertrouwen was de vonk overgeslagen. “We kúnnen wat bereiken.” “Samen stáán we sterk.” Natuurlijk weten we niet of dit blijft en zo ja, voor hoelang. Maar dat 2 oktober een keerpunt was staat als een paal boven water. En dat zint de zitvleesbezitters niet. Zij willen doorpolderen. Alles lekker beKokstoven in achterkamertjes onder het genot van dikke sigaren en dure cognac. Dáárom vielen deze Hoge Heren uit hun rol toen ze zagen dat het Museumplein te klein was. Ze probeerden de actie te kleineren door te schamperen dat de mensen door de vakbonden waren opgehitst. Nou heb ik op weg náár, tijdens en ná de demonstratie met mededemonstranten gesproken en geloof me: er was er niet één die ook maar gedurende een seconde aansporing van wie dan ook nodig had om woedend te zijn op dit asociale kabinet! Ook probeerden de dertigprocenters de demonstratie te kleineren door te sneren dat ‘maar 200.000’ vakbondsleden kwamen opdagen. Het blijken er minimaal anderhalf keer zoveel te zijn, maar een kniesoor die daar op let. Gemakshalve werden bovendien de vele tienduizenden die door ‘Keer Het Tij’ waren opgeroepen en naar het Musemplein kwamen, ‘vergeten’. Is dit kleineren soms een sollicitatie!? Willen ze ons werkelijk net zolang treiteren en financieel uitkleden tot we met een half miljoen, ja, een miljoen, de straten laten verzakken!? Of het Binnenhof omsingelen? Of… nee, laat ik niet vooruitlopen op mogelijke scenario’s. Ik vermoed dat ‘men’ anders allerlei vermoedens krijgt en dan…

Meelijwekkend werden de Haagse Hopjes toen zij in koor riepen dat ze ‘aan hun plannen vasthouden’. Terwijl ze nota bene ná 20 september (stakingen en demonstratie in Rotterdam) al meer dan een miljard euro terugkrabbelden! Niet genoeg, maar het bewijst dat ze bang worden. Hand- en hoofdarbeiders, ambtenaren, kunstenaars, studenten, jongeren, ouderen, werklozen, uitkeringstrekkers, invaliden, hebben geleerd dat ze succes kunnen boeken als ze één zijn. Een les die ze hopelijk niet vergeten.

Natuurlijk hopen de arrogantjes dat ze de geest weer in de fles krijgen. Eerlijk is eerlijk: die kans is wel degelijk aanwezig. Met mooie praatjes zullen ze proberen u om de tuin te leiden en weer in het gareel te krijgen. Ze zijn gepokt en gemazeld in het ritueel van verdeel en heers: een les die de Romeinen al leerden op de uitbuitersvakschool. Hier een trap, daar een lik. De één krijgt er wat bij, de ander heeft het nakijken. De aai over de bol van de één gaat echter altijd gepaard met een dolkstoot in de rug van de ander.

De herfst is nu al heter dan in de afgelopen tien, vijftien jaar voor mogelijk werd gehouden. Zelfs Nederlanders kun je blijkbaar zó slecht, en ook nog zó hooghartig, behandelen dat ze in opstand komen. Van Aartsen van de VVD vroeg ons openlijk te zeggen wat we willen. Bij deze: we willen dat dit kabinet zijn biezen pakt. We hebben genoeg van de arrogantie van deze machthebbers.

© Jan Bontje 2004

Categorieën: Maatschappij

5 reacties

Raindog · 8 oktober 2004 op 19:27

Je kunt straks ook gewoon stemmen natuurlijk. Ze zullen straks toch wel verkiezingen uitschrijven hoop ik? Als ik me goed heb laten informeren is dat gek genoeg een goed periodiek gebruik in een democratie. Zomaar een idee.

Ow enne…. ik heb die Lodewijk de Waal en Doekle Terpstra niet gekozen hoor. Gek genoeg kan dat weer niet naar het schijnt.

Bakema_NL · 8 oktober 2004 op 21:48

De demonstratie……. Ik vond het verdomd irritant dat ik oponthoud had door dit gebeuren, ik wilde gewoon naar mijn werk namelijk. Dan kwam het op mij over als een gebeuren met een feestelijk tintje, het lijkt meer op een uitje dan een demonstratie, concertjes er bij, gezellig man, harstikke leuk. En dan zie je die mensen lopen, dure Nike schoenen aan (voor een paar eurootjes in elkaar gezet door arme Chinese kindertjes en hier voor schunnig veel geld verkocht……over onrecht gesproken zeg), mooie leren jassen en zo meer…………….onder het mom, wat gaat het slecht met Nederland en dat word alleen maar slechter, zometeen hebben we geen 2 jassen meer aan de kapstok maar 1……….kapitalisme BAH, maar intussen. En dan zie je ook best wat jongeren rondlopen, jongeren die nog geeneens of amper aan het arbeidsproces hebben deelgenomen, nog amper tot niets daarin hebben bijgedragen, maar toch al de mond vol hebben over de ontwikkelingen daarin………….hun goed recht verder hoor, maar ik had me nog eens achter mijn oortjes gekrabt, helemaal studenten die zeer waarschijnlijk weten later dikke centen te kunnen verdienen………….en dan ook als blaadje aan een boom omdraaien vaak en met hun studies en intelligentie beleidsbepalers worden ook nog vaak, de oude idealen vergeten…….het zijn net mensen. Alles word duurder en duurder, dat merk ik zelf ook wel natuurlijk, ik ben niet blind. Maar het consumeren word ook groter en groter, dus ga eerst eens bij jezelf na wat je daar aan kunt doen, want al die verhogingen bestaan bij de gratie van de vraag. En de vraag is er blijkbaar, want er word geconsumeerd. Trap er dan eens niet in, maar dat is waarschijnlijk teveel gevraagd.

Denk nu niet dat ik het oh zo goed vind gaan allemaal, zeker niet hoor. Er mag van mij gigantisch geld in het onderwijs gepompt worden, want dat is inderdaad te triest gewoon. Ook in de zorg mag flink geinvesteerd worden. Maar je kan je geld maar 1 x besteden, wat dat betreft gaat de regering hetzelfde met geld om als jij in je dagelijkse leven, alleen op andere schaal. Maar ja, wij willen toch alles tegelijk doen? De ontwikkelingshulp moet doorgaan. Nu is er niks verkeerd aan om mensen te willen helpen die het slecht hebben, maar daar zul je zelf dus een stapje voor terug moeten doen, want vanzelf gaat dat dus niet. Een voorbeeld van alles tegelijk willen en zo is er wel meer.
En het is oh zo makkelijk om deze regering de schuld van alles te geven. Maar die vergrijzing is er niet ineens gekomen hoor, jaren en jaren geleden wisten we dit al. Dus een flink aantal regeringen voor de huidige hadden al maatregelen moeten nemen, maar hebben dat gewoon nagelaten, hebben niet adequaat gehandeld. Niet geheel toevallig zijn dat partijen die vooraan meelopen in deze demonstraties. En nu er gehandeld moet worden doet dat inderdaad pijn, het had al veel eerder, gefaseerd, moeten gebeuren. Maar goed, het is uiteraard allemaal de schuld van deze regering.
De euro is er gekomen. We wisten allemaal dat de “arme” landen het meest gingen profiteren van de eenwording van Europa en de munt………..waar waren die demonstranten toen dan? Iedereen wist het, iedereen liet het gewoon gebeuren. En daar is deze regering niet voor verantwoordelijk geloof ik. En die daarvoor? Men is niet over 1 nacht ijs gegaan met dit gebeuren, er zijn nogal wat regeringen mede-verantwoordelijk. Maar deze regering krijgt de volle lading. Ongelooflijk hypocriet, met name uit linkse hoek.

ignatius · 8 oktober 2004 op 23:29

Ik hoop dat deze arrogantie voortkomt uit angst, onzekerheid en niet uit minachting, want anders hebben we een héél groot probleem in Nederland.

Bakema_NL · 9 oktober 2004 op 22:59

Extreem weinig reacties op dit onderwerp……niemand meer iets toe te voegen?

JanBontje · 11 oktober 2004 op 19:23

“Je kunt straks ook gewoon stemmen natuurlijk. Ze zullen straks toch wel verkiezingen uitschrijven hoop ik? Als ik me goed heb laten informeren is dat gek genoeg een goed periodiek gebruik in een democratie. Zomaar een idee.”

Jazeker, maar houdt dat in dat het volk in die tussentijd monddood moet zijn?! Nee, nee, en nog eens nee! Omdat het kabinet niet luistert naar wat er in de samenleving leeft – bij de vakbeweging, de parlementaire oppositie, ouderen en jongeren, studenten en scholieren, bij het bedrijfsleven, midden- en kleinbedrijf, het CPB, de zorginstellingen, het onderwijsveld, de kunstwereld, de kerken, de vredesbeweging, enz. enz. enz. enz. enz. – worden deze groepen wel gedwongen hun stem te laten horen. Demonstreren en staken is een uiterst belangrijk recht in een democatie. Daarvoor hebben onze (groot)ouders gestreden en geleden. Dat laten we ons niet zomaar afpakken!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder