Tik, tik, tik, tik, tik, tik. Als je buiten bent en je hoort een ritmisch getik dan kan dat maar 1 ding betekenen. Geen tijdbom maar een opgewekt kijkende wandelaar, waarschijnlijk enigszins op leeftijd, die zich met behulp van 2 speciale wandelstokken vastberaden een weg baant door stad en land. Die stokken, 1 in de linkerhand en 1 in de rechterhand, worden bij elke stap om beurten met een ferme tik op de op de grond gezet. Zo wordt ‘de paden op, de lanen in’ ‘Nordic walking’. Tegenwoordig zijn de speciale Nordic walking stokken zelfs bij Aldi en Lidl te koop, tegen prijzen waar niemand het voor hoeft te laten.

Een andere sport waarbij stokken een grote rol spelen is langlaufen. Die stokken maken het voor langlaufers mogelijk zich voort te bewegen door moeilijk begaanbaar terrein. Dat is meteen een belangrijk verschil met Nordic walking want Nederlandse wegen en paden zijn ook voor oudere wandelaars moeiteloos begaanbaar. Zonder stokken! Maar bij Nordic walking hebben ze een verrassende toepassing gevonden. Bij elke stap moeten ze opgetild, vervolgens naar voren gezwaaid en daarna weer neergezet worden. Dat betekent dat niet alleen de benen maar ook de armen bij Nordic walking volop in beweging zijn. En het is algemeen bekend dat bewegen gezond is.

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Eerst het slechte nieuws: Bewegen is niet gezond! De moeite die je moet doen om te bewegen is gezond. Hoe meer moeite, hoe gezonder. Het verschil tussen Nordic walking en gewoon wandelen zit hem in de stokken en die wegen zo goed als niets. Lichtgewicht is zelfs een verkoopargument. Al dat gezwaai met de stokken kost dus niet meer moeite dan het rijden in een auto (met stuurbekrachtiging) Van autorijden wordt je niet gezond. Je kan beter duwen.

En dan nu het goede nieuws: Dat hele circus met die stokken mag volstrekt zinloos zijn maar dat doet er doet er helemaal niet toe. De beste dingen in het leven zijn zinloos. Neem nou mobieltjes. Honderden belminuten per maand per mobieltje worden besteed aan eindeloos zinloos gewauwel. Maar oh wat is zo’n mobieltje hip. En hoe hipper je mobieltje, hoe hipper je zelf bent. Wat hippe mobieltjes met de nieuwste ringtones zijn voor de jeugd, zijn stokken voor de Nederlandse senioren. Je wordt er mee gezien en gehoord.

Als wandelen met wandelstokken hip kan worden dan moeten er mogelijkheden zijn voor een ander hulpje bij het wandelen. De rollator heeft het helemaal in zich om het hippe gadget te worden van een generatie voor wie zelfs nordic walking veel te heftig is. Trendmakers zijn zonder twijfel al bezig om bijpassende hippe geluidjes te verzinnen, minstens zo hip als mobiele ringtones en het getik van de stokken. Ik zie designrollators met blitse wieltjes en coole kleuren. De scharrelende grijsaards die ze moeizaam voortduwen zullen geen enkel excuus meer hebben om er somber bij te kijken. Maar alles staat of valt met het belangrijkste. Een naam die lekker bekt. Een naam met succesgarantie, iets met Nordic.

Categorieën: Maatschappij

17 reacties

DriekOplopers · 13 december 2005 op 07:58

[quote]Wat hippe mobieltjes met de nieuwste ringtones zijn voor de jeugd, zijn stokken voor de Nederlandse senioren. Je wordt er mee gezien en gehoord.[/quote]

Meesterlijk. Erg goed gevonden. Trouwens sowieso een leuk verhaal over iets waar ik ook al herhaaldelijk met verbijstering naar heb gekeken: oudjes spelen tikkertje 🙂

Groet,

Driek

WritersBlocq · 13 december 2005 op 09:24

90% van de spieren schijnen gebruikt te worden met Nordic walking. Ik ga het een keer proberen, getikt ben ik toch al 🙂

Shitonya · 13 december 2005 op 14:03

De titel sprak me aan, maar toen ik de helft van de column had gelezen viel het echt tegen. Wat een bar slechte column. Alleen het woord “hip” al en alle argumenten die je geeft. De titel zegt vrijwel niets over de inhoud. Stomme, achterlijke wandelstokken en mobieltjes…waar gaat dit heen? Ze zouden jou eens zo’n stok door je hoofd moeten boren 🙂

De beste dingen in het leven zijn zinloos en dan kom je met deze nutteloze bende. Kom dan met seks, drank en drugs of op zijn minst liefde hoe saai dat ook mag klinken, maar dit is echt drie keer niets.

Troy · 13 december 2005 op 14:27

Misschien een leuk idee voor MTV: pimp my wheelchair 😀

Kees Schilder · 13 december 2005 op 17:04

Zo zinloos zijn die stokken niet Mauritzz. Ik heb ze zelf ook.Zoals iemand anders een plu meeneemt voor als het mogelijkerwijs gaat regenen, neem ik die stokken mee naar de kroeg voor het geval ik, mogelijkerwijs bezopen raak.
Daarnaast is het een uitstekend verdedingingswapen sinds ik een overvaller met zo’n stok half heb ontmand.Oké, ik moest goed mikken, enerzijds vanwege de geringe lengte van s’mans pielemuis en anderzijds vanwege concentratieproblemen vanwege iets teveel spiritualien.
Overigens heb ik met die stokken een horde hangouderen met die stokken zien hockeyen tijdens happy hour op hun hangplek in de koffiehoek van de Hema hetgeen nog zeer vermakelijk was omdat ze er als puck een half afgekloven worst van de hema voor gebruikten. 😀

Maurits · 13 december 2005 op 19:47

[quote]90% van de spieren schijnen gebruikt te worden met Nordic walking[/quote]
Dat is het verneukeratieve van Nordic Walking, WritersBlocq. Mijn overoverovergrootmoeder van 112 jaar oud fietst nog elke dag een rondje om de kerk. Ze gebruikt daarbij net zoveel spieren als Lance Armstrong bij al zijn Touroverwinningen. Maar toch is er verschil….

[quote]….neem ik die stokken mee naar de kroeg voor het geval ik, mogelijkerwijs bezopen raak.[/quote]
Ja maar Keezz,dat bedoelde ik eigenlijk ook. Daar zijn die stokken geschikt voor. Om thuis te komen als je lam bent. Alhoewel, zouden die lichtgewicht stokjes een stevige bierbuik overeind kunnen houden? Ik heb het nu niet over jouw afgetrainde lichaam natuurlijk.

En dan nu even over onze zwaar ondergewaardeerde Shitonya. Wij mogen ons bij ColumnX gelukkig prijzen dat wij zo’n vlijmscherpe critica in ons midden hebben. Meedogenloos en altijd volledig to the point legt zij met vaardige pen alle feilen bloot in schrijfsels die de toner waarmee ze afgedrukt zijn niet eens verdienen. Zij straft elke overtreding tegen de onwrikbare wetten van de column onverbiddelijk af. Shitonya, bedankt dat je zelfs nog de energie vond om je kritiek waar geen speld tussen is te krijgen, zo magistraal te formuleren. Ik ga ogenblikkelijk werken aan een nieuwe stijl ‘a la Shitonya’, om het heldere licht aan het columnfirmament te eren. Shitonya, bedankt!!

WritersBlocq · 13 december 2005 op 22:35

[quote]Daarnaast is het een uitstekend verdedingingswapen sinds ik een overvaller met zo’n stok half heb ontmand.Oké, ik moest goed mikken, enerzijds vanwege de geringe lengte van s’mans pielemuis en anderzijds vanwege concentratieproblemen vanwege iets teveel spiritualien.[/quote]
dat zèg ik, 90% van de spieren worden gebruikt, vraag maar aan Writer’sZzzzwartsenekkertsjsjsj!
[quote]Mijn overoverovergrootmoeder van 112 jaar oud fietst nog elke dag een rondje om de kerk.[/quote]Toch niet de grote kerk in delft maurits? mensen die daar te ruste liggen hebben al voor genoeg opschudding gezorgd…

melady · 13 december 2005 op 23:04

Dé oplossing voor hang-ouderen, het zijn nu stok-ouderen.

Als ik op leeftijd ben maak ik er Harley stokken van, met bijpassend geluid.:-D

Troy · 14 december 2005 op 02:01

@Maurits: je reactie wint het van je column..

:laugh:

Ma3anne · 14 december 2005 op 06:48

Die afschuwelijk frisse tred en blik op oneindig van ik-loop-niet-voor-lul-ik-ben-juist-hip doen me nog het meest pijn aan mijn ogen als ik ze zie gaan.
Er lopen lui tussen die zo hard zwaaien dat je als passant je leven niet veilig bent. Ik vind dan ook dat er een stokje voor gestoken moet worden. Voor je het weet vallen er doden.

Dees · 14 december 2005 op 09:13

Je hipt van de ene hip naar de andere. Verhip, je bent een hippie. 😮

Ik vind het best een goede column verder. Alleen hij verrast niet zoals hij had kunnen doen. Je afsluiter had je meer kunnen uitbuiten, veel meer zelfs.

Je hebt de techniek, maar mist de schwung hier. Ook wel eens vaker. En als je die schwung zou vinden, zou je prachtige stukken af kunnen leveren.

Maurits · 14 december 2005 op 11:49

[quote]Je hebt de techniek, maar mist de schwung hier. Ook wel eens vaker[/quote]
Hallo Dees, het is wel een keuze om sober te schrijven. Ik vind het best wel eens leuk om ergens over of over iemand heen te walsen (zoals bij mijn reaktie hier op Shitonya) maar ik zoek het meer in het kleine. “God zit in het detail” Wie zei het ook weer?

Shitonya · 14 december 2005 op 16:36

Maurits, hou is op met je sarcasme, dat staat je niet. Jij mag gerust je sobere schrijfstijl verkiezen boven al het andere ( betere werk ). Laat mij dan gewoon mijn eerlijke, directe “reactie” stijl verkiezen boven de bekrompen, overdreven, indirecte, theeleuterige, optimistische reacties waar het hier al vol genoeg mee is 🙂

Kees Schilder · 14 december 2005 op 16:49

[quote]”God zit in het detail” Wie zei het ook weer?[/quote]

Andries Knevel! Defenitly!

Maurits · 14 december 2005 op 22:23

[quote]Maurits, hou is op met je sarcasme, dat staat je niet[/quote]
Oh, Shitonya, zeg dat niet. Het is me heel goed bevallen 😉
[quote]Laat mij dan gewoon mijn eerlijke, directe “reactie” stijl verkiezen……. [/quote]
Wat fijn dat er tenminste nog iemand eerlijk is! Lang leve Shitonya!
Hmm, dat sarcasme past me perfect, dank je wel voor het vinden van mijn nieuwe stijl. Je bent een verrukkelijk meisje. Alhoewel, je bent toch wel echt een meisje, Shitonya?

Dees · 15 december 2005 op 09:27

[quote]het is wel een keuze om sober te schrijven. Ik vind het best wel eens leuk om ergens over of over iemand heen te walsen (zoals bij mijn reaktie hier op Shitonya) maar ik zoek het meer in het kleine[/quote]

Dat is niet wat ik bedoel met gebrek aan schwung hoor… Het is dat little something extra dat het verschil maakt tussen wel een leuke column en een bijblijver. Daar hoef je niemand voor af te zeiken.

Maurits · 15 december 2005 op 20:50

[quote]Dat is niet wat ik bedoel met gebrek aan schwung hoor… Het is dat little something extra dat het verschil maakt tussen wel een leuke column en een bijblijver[/quote]
Een leuke column, daar ga ik zonder meer voor. Niet elke column en ook niet elk onderwerp heeft het in zich een bijblijver te worden. Dat kleine beetje extra naar het sublieme heb je niet in de hand. Het gebeurt (of het gebeurt niet) Bijblijvers zijn per definitie bijzonder en dus zeldzaam. Alleen het bijzondere blijft je bij!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder