Volgens een recent onderzoek brengen wij Nederlanders per avond gemiddeld 177 minuten televisiekijkend door. Dat betekent dat ú heel wat langer op de bank voor de kijkdoos zit dan ík, want hoewel er een tijd is geweest dat ik elke avond aan de buis gekluisterd zat, is er heden ten dage weinig meer dat mijn televisiehonger kan stillen. Wat mij betreft is de televisionele leegloop begonnen met de komst van de commerciele zenders. Deze bieden ons een scherm met storende logo’s en aankondigingen van andere programma’s, onderbroken door reclameblokken waarin men halverwege wordt herinnerd waar men ook al weer naar zat te kijken…

Maar eigenlijk is dat niet eens zo erg, gezien het abominabele niveau van het uitgezondene. Wat mij betreft was Big Brother het begin van het einde; wiens leven is zó leeg dat ie gaat zitten kijken naar mensen die zich enkele maanden laten opsluiten om elkaar op de zenuwen te kunnen werken?

Maar ook de komst van de ‘real-life soaps’ kan nauwelijks als een aanwinst in het programma-aanbod worden beschouwd; zijn er mensen die zijn vergeten hoe ze hun leven moeten leiden, zodat ze dat van semi-beroemde landgenoten moeten afkijken?
Het echte dieptepunt in televisiewereld is echter onlangs door V8 geïntroduceerd in de vorm van het programma ‘De Broertjes’. Voor degene die het programma nog niet heeft gezien: ik zal niet in onsmakelijke details treden, maar deze ‘vieze mannen’ in hun roze kostuums geven de woorden ‘banaal’ en ‘platvloers’ een geheel nieuwe betekenis. Nu ben ik zeer ruimdenkend; zelfs porno kan mijns inziens nog enige functie vervullen in het opwinden van mensen, maar bovengenoemd programma dient geen enkel doel, behalve dat van ethervervuiling.
Nu zou men kunnen zeggen: ergernis is ook een vorm van amusement, maar veel hedendaagse programma’s zijn zelfs niet eens irritant genoeg om voor die categorie amusement in aanmerking te kunnen komen.

Al met al ben ik blij met een dergelijk ruim aanbod van leegte: het stelt mij niet langer voor de moeilijke keus WAT ik vanavond zal gaan kijken. Er is zelfs geen sprake meer van een keuze OF ik al dan niet iets zal gaan kijken. En dus laat ik de televisie lekker uit, zonder dat ik me hoef af te vragen of ik misschien toch niet iets leuks misloop…

Categorieën: Media

0 reacties

Fem · 14 mei 2009 op 23:23

ik mis Law&order….(SVU of CI) 🙁

Geef een reactie

Avatar plaatshouder