Niet alleen begint elk seizoen met een datum, het begint ook met een bepaald evenement. Zo is het voor mij pas zomer wanneer ik voor het eerst in mijn korte broek flaneer. Het gevoel van de zon op je huid, de zomerwind die langs je beenharen wappert, dat maakt het zomergevoel. Het is pas lente als je de eerste meisjes in korte rokjes langs ziet deinen. Nu ik dit opschrijf realiseer ik me dat vrouwen veel vroeger in het jaar met blote benen lopen in vergelijking tot mannen. Op zich niet zo verwonderlijk, ware het niet dat het uitgerekend vrouwen zijn die vaak klagen over koude benen en hun voeten onder de lakens tegen je aan duwen voor extra warmte.

Toch is de zomer niet mijn favoriete seizoen. Dat is de herfst! De hele zomer ben je druk bezig. Werk, vakantie en natuurlijk de vele feesten en barbecues die gehouden worden. Allemaal heel leuk maar ook best vermoeiend.

Maar aan het eind van de zomer komt de herfst. De herfst is voor mij een rustpunt in het jaar. Geen grootschalige feesten meer. Niet meer urenlang je buik inhouden als je op het strand ligt. Geen armen tegen elkaar houden om te kijken wie er het bruinst is geworden. Nu nemen we onze rust. De dagen worden korter, de feesten worden minder. In plaats van een strak shirt kan ik weer gewoon een ruim vallende trui aantrekken. Tijd voor ontspanning!

In plaats van met veel mensen op een druk zonovergoten terras te zitten ga ik nu met kleine groepjes naar het café. En in dat café schenken ze bokbier!! En bokbier is voor mij het ultieme icoon voor het najaar. Zoals de pepernoot hoort bij sinterklaas, en het ei bij de paasdagen zo hoort voor mij het bokbier bij de herfst. Een heerlijke traktatie die slechts een paar maanden in het jaar wordt getapt! Geen bier voor onbenullige slempartijen. Maar bier dat je drinkt met een klein aantal vrienden in een donkere kroeg. Het wordt gedronken in een rustig tempo onder begeleiding van een goed gesprek. Op een afgelegen tafeltje staat een schaakbord opgesteld en er ligt een dik boek van een onbekende Russische schrijver naast. Ik zelf ken een kroegje in Zwolle waar ze niet alleen het gerstenat schenken maar waar je ook een klein wit porseleinen pannetje krijgt, dat gevuld is met olijven, sjalotjes en blokjes oude kaas. Er worden herinneringen opgehaald aan de voorbije zomer. Je krijgt de tijd om je weer op te laden voor de drukke decembermaand die binnenkort weer komen gaat. Wanneer je de kroeg verlaat zie je voor het eerst in lange tijd je adem die in kleine condenswolkjes voor je uit danst. ’T is weer voorbij die mooie zomer en je kruipt wat dieper in je jas…


12 reacties

wendy77 · 23 oktober 2005 op 12:43

Heb om de eerste alinea wel smakelijk gelachen.
Vooral om de zin:
[quote]Het gevoel van de zon op je huid, de zomerwind die langs je beenharen wappert,[/quote]

WritersBlocq · 23 oktober 2005 op 13:00

Een mooi (herfst-)plaatje van een column heb je me daar geschreven.
Ik ben het helemaal met je eens: geen te warm bed meer, geen stof dat je op je meubels ziet omdat het lekker vroeg donker is, nee, lekker coconnen. Geen naar buiten moeten omdat het mooi weer is, hmmmm….

Troy · 23 oktober 2005 op 16:11

Mooie, goed geschreven column. Bokbier en herfst zijn inderdaad een uitstekende combi.

Troy

Mup · 23 oktober 2005 op 16:29

[quote]je jas…[/quote]

Een jas, wat is dat ook alweer? 😉
Mooi beschreven sfeerplaatje,

Groet Mup.

Ma3anne · 23 oktober 2005 op 18:52

Mooie sfeercolumn.

Louise · 23 oktober 2005 op 19:54

Ik vind het ‘m prachtig, deze column!

Li · 23 oktober 2005 op 20:40

Alle seizoenen hebben wel iets bijzonders. Ik zou alleen zo graag een ouderwetse winter willen.
Met chocolademelk met een scheutje rum. Of erwtensoep met een scheutje worst.:-P

Lekker geschreven pinterman!
Li

bert · 23 oktober 2005 op 22:27

Dit vind ik nou gewoon een lekkere najaarscolumn, ontspannend en smaakvol.
Puur genieten, met een beetje geluk nog een paar uurtjes zon per dag en een heerlijke koude bok in de hand. Super neergezet. 🙂 🙂 🙂

melady · 24 oktober 2005 op 01:37

Een simpel verslag, geen gekke bokke(n)sprongen, niet echt een column, meer een sfeerplaatje maar wel leuk neergepend. (gek woord eigenlijk) Neergepint klinkt beter, ik draaf door.

De tweede alinea had voor mij geen meerwaarde.

Ik neem nog een pintje.

Dees · 24 oktober 2005 op 09:33

Prachtig stukje. Al is het deze herfst tot vandaag dan wel erg makkelijk geweest om van de herfst te genieten. Nu is het weer koude, natte voeten en een tekort aan daglicht wat de klok gaat slaan.

Maar als ik daar van ga balen, pak ik deze column erbij en kruip ik nog eens wat dieper in mijn warme jas.

😉

Trukie · 24 oktober 2005 op 12:08

Na twee glazen bokbier vlak achter elkaar op het straatfestival, dacht ik dat ik het voorlopig maar even moest laten staan.
Na jouw colomn is het weer een aantrekkelijk vocht geworden.

[quote]Maar aan het eind van de zomer komt de herfst. De herfst is voor mij een rustpunt in het jaar.[/quote]

Een heerlijke beschouwelijke goede binnenkomer.

klungel · 25 oktober 2005 op 15:48

Moet ik toch even gaan chekken of ze dat hier in het bruine cafe ook hebben 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder