Een zwerver, uitgekotst door de samenleving of zwervend voor zijn vrijheid?
Het maakt hem en ook mij eigenlijk niets uit. Hij hangt wat schuin op een bankje in de zon en geniet zo lijkt het.
In zijn ene hand een blik bier van een B merk, in zijn andere hand, dubbelgevouwen, een editie van een outdoorcamping catalogus. Ik kan er de humor wel van inzien maar ben ook wat benieuwd. Ik kom dichterbij, en warempel, de nog ongekreukte pagina staat open bij de afdeling slaapzakken. De man die sinds jaar en dag in een lap polyester vol pis- en biervlekken ligt zoekt een nieuwe slaapzak uit. Als dit niet het schoolvoorbeeld van hoogconjunctuur is..?
Zijn blik keert steeds terug op model ‘globetracker.’ Een model met een prima vulling, een hoog donspercentage en een uitgebalanceerd temperatuurbereik. Dat kan ik niet lezen, dat leest hij voor, als een vader die zijn kind een verhaaltje voor het slapen gaan voorleest:
[i] ‘Slaapzakken zijn er in allerlei soorten, maten en prijzen. Het belangrijkste aan een slaapzak is dat hij voldoende isoleert. De isolatiewaarde van een slaapzak hangt ons inziens af van de volgende elementen: de vulling, het vulgewicht, de vulkracht, het materiaal van het tijk, het model en de constructie.’[/i]

Hoeveel blikjes bier hij genuttigd heeft weet ik niet maar de lap tekst kwam er vloeiend uit.
Naast hem ligt een stoffen tas met meer leesvoer. Ik denk: ‘het moet niet gekker worden, wat voor catalogi liggen daar in, de complete outdoor-vierpits-gastoestel verzamelgids?’
Klinkt grappig? Ik dacht het serieus. Het bleken straatkranten te zijn. Mijn fantasie sloeg op hol. Had deze man zoveel boekjes verkocht waarin stond beschreven hoe het nationale daklozen voetbalteam edelmetaal op de wereldkampioenschappen voetbal voor diezelfde doelgroep had gewonnen?
Als dat zo is dan mag hij wel de PR van het team gaan verzorgen. Je moet aardig wat kranten verkopen wil je in de globetracker kunnen liggen.
Mijn belangstelling word geprikkeld, mijn fantasie nog meer. Misschien moest ik het maar bij dat laatste laten, mijn fantasie.
Misschien is het beeld in mijn romantische geest vele malen mooier dan de werkelijkheid. Ik ga het in ieder geval niet toetsen.
De man heeft zelf de samenleving uitgekotst en zijn zwerven is inderdaad voor zijn vrijheid.
Al zijn plannen worden hier op dit bankje in de zon met een blik bier bedacht. Niet zwerven voor een bestaan, maar zwerver als bestaan moet hij hebben bedacht, mooi..

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder