Je kijkt naar het nieuws op je Smart TV, vliegt over teletekst, zapt nog wat en dan naar je werk. Eerst tanken, waar je betaalt met je tankpas. Onderweg vallen de vele camera’s van verkeerstoezicht je eigenlijk niet eens meer op. Omdat je nog vroeg bent, besluit je binnendoor te gaan, en stel je de GPS in. Je werkt in de grote stad, dus om parkeerproblemen te voorkomen, ga je het laatste stukje met de trein. Op het station haal je de OV chipkaart door de gleuf en neem je, omdat je toch nog even moet wachten, in de restauratie een broodje en kopje koffie, en reken je af met je pinpas.

Het is vanaf het station een paar minuten lopen, maar hoewel het nog een beetje donker is, ben je niet bang. Zo’n beetje op elke straathoek hangt een camera, waardoor de politie alles goed in de gaten kan houden. Op je werk haal je de bedrijfspas door het tijdregistratiesysteem. Zoals gewoonlijk ben je te vroeg en blader je, om de tijd te doden, door de diverse online nieuwspagina’s. De computer heb je zo ingesteld dat elk cookie geaccepteerd wordt, dus geen storende pop up schermpjes. Een zachte ‘ping’ geeft aan dat je een Whatsapp hebt ontvangen op je mobiele telefoon. Het is je partner, die zegt dat je niet moet vergeten straks je bonuskaart te tonen bij Albert Heijn. Je bent heel blij met je mobieltje, en hebt hem ingesteld dat je, bij bijvoorbeeld diefstal, kunt zien waar hij is. Tussen de middag eet je bij McDonalds, omdat je daar een klantenkaart hebt, waar je afrekent met je creditcard. Op weg naar huis rij je iets te hard, en wordt je geflitst.

Op je werk heb je, via je mobiele telefoon, gezorgd dat het klimaat in huis geheel volgens jouw voorkeuren is. Aardig van die energiemaatschappij om zo’n systeem gratis te geven. Je besluit dat het hoog tijd wordt dat ook jij een Facebookpagina hebt. Je gaat naar de Facebookpagina en vult daar je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur, beroep, adres van je werkgever en je biografie in. Ook maak je meteen maar kenbaar welke muziek je leuk vindt, welke boeken je leest en wat je verdere interesses zijn. Natuurlijk zet je de account vol met foto’s, die je allemaal tagt.

Weet je nog, de slogan; “Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode?” Geloof me, die hebben ze allang.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

4 reacties

StreekSteek · 24 september 2016 op 13:22

We kunnen alleen nog kiezen om een één of een nul te zijn. Dan maar een één, zou ik zeggen, hoewel we al met 0-1 achterstaan. Gevangenschap in digitale netwerken mooi weergegeven.

NicoleS · 24 september 2016 op 20:01

Nu nog vrijuit in ieders medisch dossier spitten en ons lichaam toegeëigend Door de staat. Dan is niets meer vrijblijvend aan ons bestaan ?

Mien · 25 september 2016 op 11:27

Ben benieuwd hoelag het duurt voordat het weer en de lucht in de aanbieding komen. Gaat niet lang meer duren voordat deze vermarkt worden. Privélucht en -weer met pincodes ik moet er niet aan denken. Schrijven wel. 😉 Goede column!

J.oost · 26 september 2016 op 20:20

Ja, dit onderwerp blijft actueel. Het is één van de grootste gevaren van deze tijd. De nieuwste instellingen van Whatsapp geaccepteerd?

Geef een antwoord