Mijn excuses als ik mensen met het taalgebruik kwets. Het zijn helaas de rauwe feiten van een gemiddelde wandeling door de stad.
‘Godversevergodverse kankerzooi hier.’
‘U bedoelt dat het hier wel eens opgeruimd mag worden?’
‘jaah, dat zeg ik toch kankeraap!’
‘Meneer, u realiseert zich waar u bent?’
Aldus de klant en de medewerker van de gemeentelijke vuilstortplaats.

Het wordt steeds gekker met het taalgebruik in Nederland. Deze week was het ‘Zomerfeest’ in mijn stad en heb ik woorden gehoord uit mondjes die beleefd om een snoepje horen te vragen. Met weemoed dacht ik terug aan de tijd waarin ‘klootzak’ nog kon shockeren, ‘tering’ nog grof was en ‘flikker’ nog geen knipogen opleverde of een spontane imitatie van een defecte lamp. Het is prima om met de tijd mee te gaan, maar ik weiger om het huidige dis-jargon in de mond te nemen.
Nu de woorden: ‘kankeraap’ en ‘aidshoer’ nog net geen deel uitmaken van de inburgeringscursus, vraag ik mij af hoe lang dat op zich laat wachten.
Misschien dat over een paar jaar de “Aap-Noot-Kankeraap” bordjes discussie oproepen als immigranten: Kanke raap lezen. Zou men dat vervolgens verklaren door het Nederlands een lastige taal te noemen? Ze zouden ook kunnen uitleggen dat een raap net als een noot een soort peulvrucht is.

Toen iemand mij laatst een kankeraap noemde, vroeg ik hem waar die Kankerapen überhaupt uithangen? In het kankerwoud van Brazilië, bij die kankerlange rivier? Tot op heden heeft National Geographic ze nog niet gevonden en draait “kankerapen in the mist” nog steeds niet in de bios. Dit is gekkigheid natuurlijk, deze dondersteen houdt wel van een grap en een grol op z’n tijd potverdorie.
Het is best grappig om de gezichtsuitdrukkingen te zien als je in old school style gaat schelden. De klassieke scheldwoorden zijn inmiddels net zo onbegrijpelijk voor de huidige jeugd als hun ‘slang’ dat voor ons is. Excuses, ik bedoelde: net zo onbegrijpelijk als hun ‘slang’ dat voor mij is. Voor hetzelfde geld lezen er hier een paar kanke rapen mee.

Het verloop van het taalgebruik in Nederland is een goed voorbeeld van devolutie.
Zoals de eendagsvlieg het dieptepunt in de evolutieleer genoemd kan worden, is de kankeraap het voor de Nederlandse taal. Anderzijds hoor ik een eendagsvlieg nooit zo vloeken, dus misschien zijn wij wel gewoon het dieptepunt.
Wat krijgen we hierna eigenlijk? Hoe creatief zal het volgende scheldwoord zijn, de volgende schimpnaam? Dubbele kankeraap…? Noem het intuïtie, maar op de een of andere manier zie ik de woorden: ‘dubbele’ en ‘kankeraap’ nog niet in combinatie met elkaar.
Ach, zolang mijn tamme Roodanusbaviaan geen kanker krijgt, dien ik nog geen officiële klacht in. Tot die tijd zal ik dit woordmisbruik moeten tolereren.

Categorieën: Maatschappij

18 reacties

arta · 5 september 2008 op 07:35

[quote] maar ik weiger om het huidige dis-jargon in de mond te nemen. [/quote]
Dus neem je het in de pen? 😀
Nee, ff zonder gekheid, je hebt gelijk. Af en toe word ik er ook gestoord van. Ik heb zelfs ooit over geschreven hier, in de zuid-west-Nederland context:
“Ook kwam ik er achter dat het IQ van de gemiddelde westerling wat hoger ligt dan bij ons. Vooral van hun medische kennis ben ik vaak onder de indruk. In openbare gelegenheden wordt vaak gesproken over de meest vreselijke kwalen. Zij weten er veel meer vanaf dan ik. Natuurlijk ken ik ziektes als kanker, tering en tyfus, maar dat er ook nog onnoemelijk veel combinaties mogelijk zijn is bij ons nog niet bekend.”

Kortom, Nimrod, we zijn het eens! (Zónder…)

Nimrod1979 · 5 september 2008 op 07:56

Bedankt voor je reactie. Het loopt gewoon alle spuigaten uit. Het schijnt dat Nederland het enige land is waar ze zoveel ziektes in scheldwoorden gebruiken. Dan kan je er (bijna) nog beter op los slaan, toch? 😀

FatTree · 5 september 2008 op 08:46

Goed punt! Wat is er gebeurd met de doerakken, vlegels, onverlaten en sodeju’s van tegenwoordig? Je zou bijna denken dat het te maken heeft met het heengaan van Jos Brink (toch de godfather van de snoezelige woordjes), hoewel chronologisch gezien dit natuurlijk niet echt strookt.

Leuk stuk Nimrod, ik heb het persoonlijk niet zo met jezelf verontschuldigen tegen de lezer, maar dat is persoonlijk.

Nimrod1979 · 5 september 2008 op 09:03

‘lekker framboospuddinkje van me.’ 🙂

Het verontschuldigen zou ook nieuwsgierig kunnen maken. Thx voor je reactie!

Lola · 5 september 2008 op 09:26

Ik vind dat u groot gelijk heeft! Er wordt met ziektes gescholden alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Laten we naast de kankeraap en de aidshoer de welbekende combinatie van beide woorden [die ik bijna dagelijks op school naar mijn hoofd geslingerd krijg] niet vergeten; de welbekende kankerhoer.
Hoe veel dieper kunnen mensen zinken?
Lola.

Nimrod1979 · 5 september 2008 op 10:09

Klopt, maar minstens zo zorgwekkend is het feit dat ik met ‘u’ aangesproken word, maar ik kan mij voorstellen dat het op scholen ook dramatisch is.

Jam Burning

FatTree · 5 september 2008 op 10:09

Dat zou inderdaad kunnen, voor mij persoonlijk werkt dat niet zo, ik vind het een stijlonderbreking, het haalt de vaart uit je tekst.

Nogmaals, dit werkt zo voor mij persoonlijk. Best kans dat anderen juist vinden dat de schrijver dichter bij de lezer brengt.

Maar ja, dat is ook het mooie van schrijven, ieder schrijft op zijn eigen manier.

Ik heb in ieder geval met plezier jouw stuk gelezen!

DriekOplopers · 5 september 2008 op 11:14

Tering, wat een mooie hartenkreet. Maar ergens heb je wel een punt, al zet ik zelf mijn columns natuurlijk extra hard aan met een krachtterm hier en een krachtterm daar… Alleen is de vrijheid van de columnist nog wat anders dan het gedrag op straat. Zo bestel ik bij de bakker nooit een grof volkoren, maar altijd een beleefd halfje wit.

weathergir · 5 september 2008 op 11:29

U hebt gelijk, meneer Nimrod, het is van de wilde spinnen tegenwoordig. Straks gaan we nog naar een situatie waar dergelijke scheldwoorden liefkozend uit de mond van Jos Brink’s opvolger komen. En dan aan het adres van Sandra Reemer’s jongste zusje. Gedoe…

Goed geschreven overigens, sterk verhaal hoor! :hammer:

pally · 5 september 2008 op 12:39

Een prima geschreven column, Nimrod en in de inhoud kan ik me zeker vinden. Alleen ben ik het wel met Dikkeboom eens, die excuses hoeven van mij ook niet, eigenlijk. Het feit dat je er tegen ageert is op zichzelf al genoeg, volgens mij.

Als docente op een VMBO in Utrecht heb ik ook wel een en ander aan ziektes langs horen gaan op de gangen.Tegen een jongen heb ik n.a.v. zo’n scheldwoordpartij een keer gezegd. “Ik vind dat je eigenlijk een te aardig gezicht hebt om zulke dingen te zeggen’
‘Sorry, juf’, antwoordde hij kleurend.

groet van pally

Nimrod1979 · 5 september 2008 op 12:51

Sandra Reemer..omg. Dat brengt herinneringen boven zeg. Ik moest bij haar altijd aan Cleopatra denken.

Nimrod1979 · 5 september 2008 op 12:58

Hierbij wil ik mijn excuses aanbieden aan de lezers die mijn excuses geen excuus vonden om deze eerste regel vrij van commentaar te houden.

😉

SIMBA · 5 september 2008 op 17:06

[quote]Ik moest bij haar altijd aan Cleopatra denken.[/quote]
Cleopatra heb ik persoonlijk niet gekend, maar ik heb wel sinds Sandra Reemer dat ik geen kroeppoek meer kan eten zonder aan Jos Brink te denken. 😉

lisa-marie · 5 september 2008 op 17:26

Het is zeer raak neergezet!
En weet je af en toe hoor ik ook nog van die woorden waarvan ik het bestaan nog niet eens af wist.
En deze
[quote]Misschien dat over een paar jaar de “Aap-Noot-Kankeraap” bordjes discussie oproepen als immigranten: Kanke raap lezen. [/quote]
vind ik zeer goed want het gaat gebeuren dat iemand vraagt:”wat is een kanke raap.”

Neuskleuter · 5 september 2008 op 19:35

Pas op, na de complimenten komt Neus om de hoek, maar wees gerust, ik zal de vervloekingen uit het boek ‘Krijg de Vinketering’ achterwege laten. Bijzonder leuk trouwens, over de geschiedenis en oorsprong van bepaalde verwensingen.

Goed, de kritieken. Ik snap dat je met dit stuk niet de tweede onbegrepen satirische schrijver op CX wilt worden, maar excuses hoeven natuurlijk niet 😉

Daarnaast denk ik dat de Aap-noot-kankeraap het beter kan doen als kankeraap-noot-mies.

Qua stijl vind ik het jammer dat je veel wisselt. Je begint met een dialoog, dan een persoonlijke mening, dan vertel je passief over de gezichtsuitdrukkingen en als laatste probeer je weer te overtuigen. Het werkt beter als je daar 1 of 2 stijlen in kiest.

Het stuk over de slang en gezichtsuitdrukkingen zou bijvoorbeeld veel grappiger zijn als je dat uitwerkt. Dat zou het goed doen als opening: je krijgt een scheldwoord naar je hoofd geslingerd en je antwoord daar binnen je old-school-slang in terug. Lijkt me geweldig.

Dan nog 1 inhoudelijke opmerking: je noemt de toename aan scheldwoorden een voorbeeld van devolutie. Maar taalkundig is het juist een enorme verrijking! Zo is, met name de jeugd, bezig met taalvernieuwing en nieuwe originele invalshoeken. Als zij dit op scheldend gebied kunnen, kunnen ze dat vast ook op andere gebieden. Uiteindelijk, dan. Taal is ook gewoon een levend iets. Als er geen nieuwe woorden bijkomen, is dat pas devolutie. Dit niet.

Maar toch, vermakelijk geschreven.

Dees · 5 september 2008 op 22:11

Hee nimrod, dat je nou zo van de verontschuldiging bent ok, maar kom op zeg het is een eerste alinea van niks. lees hem nog maar eens vanaf de tweede. niks mis mee, dubbel zo krachtig (dat kan dan weer wel, dankzij dreft).

met zo’n outrageous onderwerp had je wmb nog wel wat meer los kunnen gaan, je einde is bijna tam. verder leuk stukje.

Nimrod1979 · 6 september 2008 op 01:51

Kankeraap-Noot-Mies is het op andere sites inderdaad geworden. Helemaal gelijk in.

Ik ben nog niet zo bezig met stijlen combineren, dat gehele bewustwordingproces is nog volop gaande.
@ Drees. Ja, die eerste alinea zuigt. Ik zie het ook niet als alinea, meer als een proloogisch ietsding-beginsel. En ja, het kan altijd beter, zeker op Columnx.nl 😉

Shitonya · 15 september 2008 op 00:42

Aardig geschreven en je inventiviteit is verdiend ook een plusje, maar je excuses aanbieden in een column is absoluut ten strengste verboden. Alsof je stront in iemands ogen werpt. Foei!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder